Wat betaal je voor het terras?

Natuurlijk, we weten het allemaal: als je op een terras gaat zitten, ben je duurder uit. Wat je normaal in de supermarkt voor een drankje betaalt, is vele malen goedkoper dan in de horeca. Niet onlogisch ook. De kosten zijn ook hoger. Denk maar eens aan het personeel in de keuken en in de bediening, de huur van het pand en alle vergunningen die geregeld moeten worden. Dan hebben we het nog niet eens over de eigenaar die er ook nog wat aan wil verdienen. Maar nooit zie je nou echt wat het nou kost. Nooit, totdat er twee prijzen getoond worden.

Het Uffizi

Zoals ik donderdag al vertelde, ben ik een weekendje naar Florence geweest. En bij Florence hoort natuurlijk het bezoeken van de kathedraal en het Uffizi. Het Louvre van Florence. Een mooi oud gebouw met daarin vele kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars. En hoewel ik door een echte kunstkenner beschouwd zal worden als een olifant in een porseleinkast zonder verstand te hebben van dat porselein, vind ik het altijd wel heel leuk. “Beetje plaatjes kijken” en “Dit is wel het betere hakwerk” zijn dan ook uitspraken van mij… Maar daarnaast kijk ik ook altijd nog een stapje verder. Naar het gebouw en bijvoorbeeld de route in het gebouw. Want dat is altijd wel heel slim opgezet.

Het moment van pauze

Want er zijn twee soorten musea. Degene waar je kriskras doorheen wandelt en halverwege in het centraal gelegen cafetaria een kop koffie doet en degene waar maar één route is. Waar je als massa toeristen in een treintje achter elkaar loopt. Als je dan pech hebt, loop je dus je gehele bezoek achter zo’n schreeuwlelijk met onhandige opmerkingen als ik. Het Uffizi is zo’n museum. En bij deze routes heb je altijd zo’n moment dat je denkt: “nou, een kop koffie zou er nu wel ingaan”. En hoe ze dat ooit getimed hebben weet ik niet. Maar altijd net voor of net na zo’n gedachte, zit er dan ’toevallig’ en cafetaria. Zo ook in het Uffizi.

Twee prijzen op de kaart

Op de kaart die wij zagen stonden er overal twee prijzen vermeld. Bijvoorbeeld een kop koffie voor €1,20 en €4,00. Boven de twee kolommen stond en iets van ‘no table service’ en ’table service’. En als echte Nederlander ga je dan even denken: “Ik kan dat prima zelf naar m’n tafel brengen”. Dus wij keurig bestelling en aanbieden om zelf wel een tafeltje te zoeken. Dat scheelt ons tenslotte €2,80 op een kop koffie. Maarja, dat is natuurlijk niet de bedoeling…

Table service

Tafel service is niet alleen de bediening die bij je langskomt. Nee, dat is ook het feit dat je een tafeltje krijgt. De goedkopere prijzen waren voor de sta-tafels iets verderop. Meer de to-go optie. Het kwam er dus op neer dat de prijzen opeens een stuk hoger werden op het moment dat je een tafeltje nam inclusief de bediening. Los van elkaar kon het niet. Dan zie je pas eigenlijk wat het tafeltje kost.

Coperto

In Italie hebben ze hier zelfs nog een apart woord voor “coperto”. Ook wij hebben dat op de rekening zien staan. Een bedrag dat in rekening wordt gebracht als tafelservice. Het is officieel geen fooi. Dat moet je nog apart betalen als je dat wilt. Dit is simpelweg geld in rekening brengen voor het feit dat je gebruik maakt van het terras en de bediening. Tja, sorry, maar aan mij heb je dan een slechte…

Fooi geven is prima, maar breng het niet in rekening

Noem me goedkoop, maar ik word er altijd een beetje grimmig van. Vragen om te betalen voor de tafelservice. Normaal ben ik wel van het fooi geven. Naar boven afronden waarbij de fooi op zo’n 10% uitkomt. Maar als er eenmaal al een fooi op de bon staan. Of een tafelservice als coperto, kan je ernaar fluiten. Dat is gewoon al extra geld in rekening brengen die ik anders zelf had gegeven. In Amerika wordt dat ook standaard gedaan. Maar ik ga echt niet meer betalen dan de in rekening gebrachte fooi.

Extra geld in rekening brengen

Hoewel het misschien gek klinkt en het vooral een cultuur verschil is, zijn dit wel de dingen die blijven hangen. Natuurlijk snap ik dat de prijzen redelijk hoog zijn en zeker in de toeristische gebieden betaal je de hoofdprijs. Maar dat extra geld in rekening brengen voelt een beetje als alles eruit halen wat erin zit. Net zolang in de gans knijpen tot er echt geen gouden eieren meer uitkomen. En ja, ze kunnen het vragen, want mensen betalen het. Maar om nou op die manier je geld te verdienen is ook weer zo wat. Je betaalt voor de service (een tafel en de bediening) waarvan ik vind dat die eigenlijk al in de prijs van je product had moeten zitten.

1 gedachte over “Wat betaal je voor het terras?”

  1. Goed dat je als ‘niet-kunst-kenner’ het Uffuzzi niet overgeslagen hebt!
    Tja, wat betreft fooi, en andere gebruiken blijft het altijd even wennen en uitkijken in het buitenland..
    Veel locals in Zuid-Europese landen drinken (staand) aan de bar. Zo gezien is extra betalen voor een tafel en ober helemaal niet gek. In mijn ervaring is coperto een vast bedrag van €2-3 pp.
    Hoe dan ook, fooi is wat mij betreft nooit standaard, maar een compliment

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.