De volle mep betalen

Deze blog gaat regelmatig over besparen. Maar laten we eerlijk zijn: dat gaat niet altijd. Ik hoorde laatst iemand in de trein: “Ja, normaal koop ik het altijd in de aanbieding, maar nu was het echt op op, dus moest ik wel de volle prijs betalen”. En dat heb ik ook wel eens. Een product dat nooit in de aanbieding is, of je vult de voorraad te laat aan. Of, je bent gewoon net te laat in je planning. Zo wilden ik en een vriend ‘nog even een weekendje weg’. Nou, die last minute prijzen vallen dan vaak gewoon vies tegen.

Een citytripje

Jazeker, deze blog gaat over besparen, maar zoals je weet ben ik niet van plan als kluizenaar op droog brood te gaan leven. Natuurlijk is zo’n tripje altijd duurder dan je van tevoren plant, maar het was het zeker waard. Mannen onder elkaar die gewoon een weekend lang genieten van de Italiaanse zon. Zeker degene die afgelopen weekend in Nederland waren moeten dat kunnen begrijpen. Het was tenslotte hier behoorlijk slecht weer.

Een citytrip plannen

Maarja, hoe plan je nou zo’n citytrip. Waar ga je heen, welk hotel kies je en met welke maatschappij ga je vliegen. De eerste gedachte is vaak dat je direct een combipakket wil hebben. Een vliegticket met hotel. Dat is tenslotte lekker makkelijk. En ook wij begonnen zo te kijken. Welke bestemmingen zijn er allemaal en wat kost het.

Bedrijven met “cheap” en “discount” in de naam, zijn niet goedkoop

Uiteindelijk waren we eruit. Via de vakantiediscounter hadden we een vlucht met hotel gevonden. We gingen naar Florence en vlogen over Pisa met twee personen voor €900. Niet extreem goedkoop, maar veel goedkoper hadden we het nog niet gevonden. Een paar dagen later, toen alle vrije dagen geregeld waren, konden we dan echt gaan boeken. Maarja, dat zal je net zien: pakket uitverkocht. In een ander hotel konden we alsnog terecht voor €980. Dan die maar. Eenmaal op “boeken” geklikt, kreeg ik de definitieve prijs te zien: €1.030. Omdat er meer vraag naar was, was de prijs opeens verhoogt. Daar gaan we natuurlijk niet mee akkoord.

Kijken naar alternatatieven

Ik ben wat verder gaan kijken. Want om eerlijk te zijn wilden we graag nog op een andere tijd vliegen (in plaats van 11 uur ’s avond al om 5 uur ’s middags. De volgende dag moest tenslotte ook gewoon weer gewerkt worden. En dat alternatief boeken is gelukt! Ik heb via Transavia mijn tickets los besteld en het hotel had nog wel een kamer op Booking.com tegen een fikse korting. Daarbij konden we ook direct bagage bijboeken (wat onze wens was) en de gunstigere vlucht kiezen.

Extra comfort tegen minder geld

En dat extra comfort kost natuurlijk extra geld. Die eerdere tickets voor de terugreis waren in totaal €100 duurder. Extra bagage kostte ook nog eens €48. Dat was dus bijna €150 meer dan de goedkoopste optie. Totaalprijs? ‘Slechts’ €814. Jazeker, zelfs met een veel duurdere vlucht én ruimbagage waren we alsnog bijna €100 goedkoper uit dan via onze discounter vrienden.

Adverteren met korting is nooit goedkoop

Iets dat je bij het boeken in je achterhoofd moet houden, is dat die pakketreizen vaak met dikke winst over de toonbank gaan. Ze noemen het wel een discounter, maar effectief verdienen ze dik aan je. Zo goedkoop is het vaak niet. Het is eerder makkelijk. Dat betekent niet dat je ze niet moet gebruiken. Nee, je kan hier heel slim mee omgaan.

Gratis inspiratietips voor jouw citytrip

Want laten we eerlijk zijn, wij wisten totaal niet waar we moesten beginnen. En als je dan naar zo’n pakket gaat kijken, krijg je wel de leuke suggesties. Welke hotel raden zij aan en welke reviews zitten erbij. Met welke vlucht combineren zij dat dan om gunstig op plaats van bestemming te komen. Zo gebruik ik cheaptickets meestal om te kijken waar het ticket het goedkoopste is, maar boek vervolgens het ticket bij de maatschappij zelf.

Een vakantie betekent niet dat je met geld moet strooien

We hebben allemaal hard moeten werken voor ons geld en onze vakantie. Zonde om dan (veel) te veel uit te gaan geven als het goedkoper kan. En natuurlijk moet je af en toe ook zeker op vakantie gaan, maar door bewust even verder te zoeken of het goedkoper kan, hou je zelfs tijdens je vakantie nog geld over. Wij hebben tenslotte nu voor een lagere prijs dezelfde citytrip kunnen boeken en hebben er niets op ingeleverd. Zelfs als je de volle mep moet betalen, zou ik dus nog even kijken of het ergens anders goedkoper kan!

1 gedachte over “De volle mep betalen”

  1. Helemaal mee eens! Midweekje herfstvakantie via t park zelf 300 via een andere website 215 Incl schoonmaak, bedlinnen etc.
    Supergoedkoop midweekje weg.

    Geen Italië maar België maar ach dat mag de pret niet drukken 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.