Cultuurverschilletje?

De wereld wordt steeds een stukje kleiner. Waar eind 1400 Amerika pas werd ontdekt, is het in de afgelopen eeuwen steeds eenvoudiger geworden om erheen te reizen. Een reis van weken is tegenwoordig nog slechts een reis van enkele uren. Steeds een beetje ‘dichter bij elkaar’, maar nog steeds met gigantische verschillen. Dat merk je al tussen verschillende Europese landen, maar dat verschil is al helemaal groot tussen verschillende werelddelen. En dan is ‘zaken doen’ met de andere kant van de wereld, hoe dichtbij ook, een gigantische overbrugging.

The American Factory

Zoek hem maar even op op Netflix. The American Factory. Een documentaire over een oude General Motors fabriek. De fabriek werd gesloten en duizenden mensen kwamen op straat. Ze hielden van hun werk. Ze waren trots op hun product en het was een gemis dat ze weg zouden gaan. Plus dan nog eens het feit dat iedereen op straat kwam te staan, dus even een nieuwe baan vinden zat er niet zomaar in. Totdat er nieuw leven werd geblazen in de fabriek.

De perfecte locatie

En als je dan een grote nieuwe productiefaciliteit wilt starten, is zo’n locatie echt een toplocatie. Want er is een grote fabriekshal beschikbaar en een grote werkloosheid. Dus arbeidskrachten vinden is ook niet zo moeilijk. Zo dacht ook een Chinese ondernemer. Hij had al meerdere fabrieken in China en wilde nu zichzelf in Amerika vestigen. En dat deed hij. Waar vroeger auto’s van de band afkwamen, komen nu autoruiten van de band. Maar niet zonder slag of stoot.

Geen vakbond

Een vraag die gesteld werd op de informatie bijeenkomst: “wordt er een vakbond opgericht?”. Nee, die komt er niet. Dat willen we niet en is niet nodig. We zorgen voor een goede werksfeer, goed loon en een bedrijf waar je trots op kan zijn. Hoewel velen een beetje tegenstribbelden, ging iedereen daar alsnog akkoord mee. Want ja, de keuze is simpel: Geen werk of werk zonder vakbond.

Amerika is geen China

Waar je in de documentaire heel veel van ziet, is dat er een cultuurverschil is. Want waarom doen die Amerikanen zo negatief en zetten ze zo hun hakken in het zand. In China werken alle werknemers 12 uur per shift, 7 dagen per week.In Amerika hoeven ze maar 8 uur per shift en 5 dagen per week te werken. Ze krijgen daarbij meer betaald dan de Chinezen, maar de kwaliteit is minder. De Chinese ondernemer krijgt er maar geen grip op.

China is het goede voorbeeld

Tja, als het dan misgaat, moeten de managers maar eens komen kijken in China. Daar waar het allemaal zo perfect gaat. En inderdaad, daar gaat het erg goed. De werknemers zijn ultra productief en trots om voor het bedrijf te werken. Het enige verschil is de cultuur. In China mag je niet klagen over je salaris, moet je trots zijn op het werk dat je doet en werk je het liefst zo hard en lang mogelijk. Dat gaat er bij de Amerikaanse werknemers natuurlijk niet zomaar in. Ze krijgen veel minder betaald, moeten er harder voor werken en het botst nogal eens met de leidinggevenden de allemaal Chinees zijn.
En ondertussen krijgen de Chinese werknemers de instructies: “Loon is helemaal niet belangrijk. China is belangrijk. Laat zien dat je een trotse Chinees bent en dat jullie in staat zijn deze fabriek in Amerika net zo goed te laten draaien als die in China zelf.”.

Extreem voorbeeld die je op elke werkvloer tegen kan komen

Ik ga natuurlijk niet vertellen hoe het eindigt. Het is een erg goede documentaire, dus ik zou hem zeker even terugzoeken. De onvrede van de Amerikaanse werknemers wordt steeds groter, tot grote zorg van de Chinese ondernemer. Hoewel dit natuurlijk een heel groot voorbeeld is, merk ik ook zulke cultuurverschillen in mijn dagelijkse leven. Ik werk voor een internationaal bedrijf en heb regelmatig contact met collega’s uit andere landen. Daar zit soms wat meer temperament in hun communicatie. Of men durft niet zomaar “nee” te zeggen. Verschillen die er zijn en waar je doorheen moet. Zodat je uiteindelijk samen wel tot het gewenste eindresultaat kan komen. In deze wereld zijn er tenslotte nogal wat cultuurverschillen. Maar zolang je je er bewust van bent en er waar mogelijk rekening mee houdt, scheelt dat enorm veel frustratie en kom je samen heel veel verder.

Trailer

1 gedachte over “Cultuurverschilletje?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.