Wanneer ben je bereid ergens voor te betalen?

Geld uitgeven. De één doet het het liefst zo min mogelijk, van de ander is het een hobby en de laatste probeert het zo efficiënt mogelijk te doen. Maar, in de meeste gevallen ontkom je er niet aan om geld uit te moeten geven. Bij gebrek aan een moestuin, moet je toch ergens eten kopen. Als je niet zelf extreem handig bent, moet toch iemand anders dat huis voor je bouwen, de grond moet je vervolgens kopen en aangezien de meesten van ons geen elektriciteit en/of (voldoende) gas kunnen opwekken, betalen we ook daarvoor. Nou, de lijst van verplichtingen is nog veel langer, dus ik ga snel door. Wat als je nou de keuze hebt om ergens wel of niet voor te betalen. Wat als je zelf mag kiezen of je iets gratis wilt hebben, of dat je er toch iets voor over hebt. Voor meer functies of betere ondersteuning. Ik ga vandaag eens een aantal zaken af waar je soms die keuze krijgt. Betaal ik ervoor, of ga ik toch voor de gratis variant.

Gratis verzendkosten

Ik denk wel een van meest voorkomende kosten waar je op kan besparen. Verzendkosten of bezorgkosten. Nu denk je misschien: dat moet je toch gewoon betalen. Ja, maar dan zit er soms weer die voorwaarde bij dat er gratis verzending is boven een bepaald bedrag. Ik heb er zelfs een speciale pagina aan geweid om jouw Bol.com bestelling aan te vullen tot €20. Want dan is er gratis verzending. En geloof mij, er zijn aardig wat mensen die daar gebruik van maken. En zo ook bijvoorbeeld bij supermarkten. Waarom is Picnic zo populair? Mede omdat er gratis verzending is vanaf €35. En dit hele verzendkosten gedoe is natuurlijk ook een psychologisch spelletje. Want ja, als je voor nog €15 bestelt, wordt het gratis bij je thuisgebracht. Anders betaal je €5 verzendkosten. Dus eigenlijk krijg je daarmee ‘€5 korting’ als gebaar van service. Maar daar moet je dan wel nog €15 extra voor uitgeven. Veel mensen doen dat dan uiteindelijk ook. Maar ik denk dat je soms ook gewoon moet kiezen om die kosten te betalen, of het ergens anders te bestellen waar je die verzendkosten niet hoeft te betalen.

Betaal jij voor advies?

Op mijn blog kan je aardig wat tips en tricks halen uit de vele artikelen die er ondertussen online staan. Ook uit onze podcast heb je aardig wat kunnen leren hoop ik. Maar echt financieel advies is het natuurlijk niet. Vanaf welk moment ben je bereid voor dat financiële advies te betalen? Ik had op een gegeven moment zo’n gratis gesprek bij mijn bank, waarin ik de beste man uit aan het leggen was wat crowdfunding was en hoe ik eerder ga kunnen stoppen met werken. Daar zou ik niet zo snel voor advies betalen. Maar bijvoorbeeld mijn hypotheekadviseur heeft mij veel geld gekost. Die kon ik echter op elk moment bellen en die heeft mij echt geholpen in de aanschaf van mijn huis. Bovendien kreeg ik nog een aardig deel terug van de belastingdienst. En zo zijn er wel meer zaken waar ik geen verstand van heb, dus een beetje advies kan dan geen kwaad. Dat het dan een officiële en betaalde adviseur is, vindt mijn portemonnee niet heel leuk. Maar uiteindelijk kom ik wel verder dan als ik het zelf was gaan doen. Die mensen hebben er tenslotte voor geleerd en doen dit dagelijks. Zeker op het moment dat het erg belangrijk is en ik er niet zoveel verstand van heb, ben ik zeker bereid om ervoor te betalen.

Gratis vs betaalde abonnementen

Elke keer als ik YouTube open, word ik gek van die melding. NEE, IK WIL GEEN GRATIS PROEFABONNEMENT VOOR 1 MAAND YOUTUBE PREMIUM. YouTube is leuk, maar voor mij zeker geen abonnement waardig. Terwijl ik voor Spotify en Netflix wel betaal. Spotify omdat ik regelmatig muziek luister en je relatief goedkoop samen een abonnement kan nemen. Netflix omdat er zo onwijs veel kwalitatieve content opstaat (en ook dat account delen we). Gek dat daar zo’n verschil tussen zit. Ook bij software zit er zo’n verschil. 7ZIP is gratis, terwijl WinRAR tot in de oneindigheid gratis te gebruiken blijft, hoewel je er eigenlijk wel voor moet betalen. Of bepaalde games. De gratis variant werkt prima, maar de betaalde variant heeft uitbreidingen, extra mogelijkheden en ga zo maar door. En eigenlijk zijn er maar weinig zaken waar ik dan ook echt de portemonnee voor trek. Vaak is de gratis variant gewoon prima.

Adverteerders

Nee, ik betaal niet aan adverteerders. Het is eerder andersom. Adverteerders betalen mij. Natuurlijk plaats ik met regelmaat een link naar een externe website. Omdat ik dat een toegevoegde waarde vind hebben of omdat het een bron is waar ik naar verwijs. Maar het gebeurt ook dat het een samenwerking is. Dan sta ik nog steeds 100% achter de boodschap in mijn blog, maar heeft de andere partij gevraagd of ik eens een blog over dat onderwerp zou willen schrijven. En dit is eigenlijk ook de reden dat ik op dit onderwerp ben gekomen. Want ik krijg ook met regelmaat persberichten toegestuurd. Een kant en klaar artikel dat ik zo kan (en mag) publiceren. Maarja, dat is voor mij lekker makkelijk, maar past naar mijn mening dan toch niet binnen een blog. Als een nieuwswebsite zo’n persbericht oppakt, prima. Snap ik, want die werken heel vaak met persberichten. Maar een blogger. Ook ik heb wel eens inhoud gebruikt uit zo’n persbericht, maar dat is toch eigenlijk krom. Want ik ben zeker niet de enige die er dan over schrijft. Ik ben dan dus niet meer uniek, maak nog eens reclame voor een bepaald bedrijf of product en krijg er niets voor. En laatst kreeg ik er dus ook zo eentje. Een artikel dat ik zo mocht publiceren. En toen dacht ik ook… Als je dan graag jouw boodschap via influencers uit wil dragen, misschien moet je dan bereid zijn om daar wat voor te betalen. Want ook zij hebben er werk aan gehad om een groep lezers en blog op te bouwen waar dat bedrijf nu hun naam en product op willen hebben.

Wanneer betaal jij ergens voor?

Misschien heb jij wel genoeg aan een gratis Spotify account. Staat er genoeg op de NPO en VRT (de Belgische NPO, ook gratis 🙂 ) en kijk je met liefde een beetje reclame op YouTube. Je betaalt bij ‘normale’ televisie tenslotte ook om vervolgens naar reclame te kijken. Waar trek jij de lijn? Ik betaal niet graag verzendkosten, maar een adviseur kost nou eenmaal geld. Bloemen en planten zitten daar weer tussenin. In de winkel wil ik er heus wel wat voor betalen, maar voor een stekkie krijg je een dankjewel of een stekkie terug. En als wij dan graag iets willen hebben, maar het eigenlijk te duur vinden, zoeken we of marktplaats nog een tweedehandsje heeft. Daar betalen we dan ook gerust voor, maar niet de hoofdprijs. Alleen een bedrag waar wij van vinden dat het het waard is. Dat het je dat waard is. Misschien wel de beste lijn die je kan trekken als het gaat om ergens voor betalen. Waar ligt voor jou die lijn?

2 gedachten over “Wanneer ben je bereid ergens voor te betalen?”

 1. Ik betaal wel voor Netflix, Ziggo, Vodafone, maar Spotify vind ik dan weer zonde: ik heb al heel veel muziek van ‘vroeger’ digitaal en koop nu af en toe muziek los die ik graag hoor. Dat blijft dan ook van mij.
  Ik vind het ook geen probleem om verzendkosten te betalen, zeker niet bij kleine ondernemers. Die winnen het anders nooit van de giganten als Bol. Daarnaast redeneer ik toch ook maar dat als ik voor dat product naar een stad moest rijden en parkeerkosten moest betalen, ik het bedrag ook ruimschoots kwijt zou zijn geweest.

  Voor belastingadvies betaal ik pas nu we een complexere situatie hebben met meerdere bedrijven. Voorheen met koophuis en loondienst was het gewoon een eitje en zonde om er geld aan uit te geven wat niks extra’s oplevert.

  Beantwoorden
 2. Voor steeds minder, eerlijk gezegd. Niet voor spotify. Recent Prime geprobeerd en snel van genezen. Netflix? Nope. Zelfs geen gedeeld account.
  Ik betaal wel voor Storytel, om de boeken onderweg in de auto te kunnen luisteren. Ik betaal ook voor Zwift, maar niet voor Strava, runkeeper etc. Hypotheekadvies betaal ik wel voor, voor belastingadvies doorgaans niet.

  Klussen: zo min mogelijk, het betalen dan. Tafels maak ik zelf, evenals dakdekken, elektra, waterleiding, metselen en muurtjes lijmen en bestraten. Maar stucadoren en tegelen? Daar betaal ik graag voor. Niet alleen is het resultaat veel beter, zij zijn ook veel sneller (wat bij de andere klussen niet per se zo is).

  In de tuin werk ik zoveel mogelijk met stekjes. Ik betaal niet voor een tuinman of ander tuinonderhoud of graafwerkzaamheden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.