Het belang van strategie en zekerheden

Ik heb volgens mij al vrij vaak over mijn crowdfunding problemen gesproken. Dat er projecten misliepen en dat die mij steeds meer rendement kostte. Zelfs zo erg dat er op een gegeven moment een -5% aan rendement was. Toen was de maat vol. Ik was toen al zo’n twee jaar aan het crowdfunden en ik heb toen aardig het roer omgegooid. Afgelopen week kreeg ik bericht van één van die projecten van voor de strategiewijziging. Het project betaalde al een hele tijd niet meer en was in staat van faillissement gesteld. Daar kwam nu de eindafrekening van. En als je de titel een beetje goed interpreteert, was de eindafrekening niet om over naar huis te schrijven.

Jouw volledige budget willen investeren

Wanneer je jouw beschikbare geld op de beurs belegt, is dit iets waar je niet zo snel tegen aan zal lopen. Omdat aandelen altijd wel verhandeld zullen worden, zal je altijd wel de mogelijkheid hebben om jouw volledige budget op de beurs in te kunnen leggen. Bij andere investeringsvormen is dat wat lastiger. Voor vastgoed met er wel een object beschikbaar zijn. Bij crowdfunding moeten er wel genoeg projecten zijn. En dat is al één van de dingen die misgingen. Op het moment dat ik had besloten er ‘vol’ voor te gaan, ben ik grotere bedragen gaan stoppen in projecten. Daarvoor was er nog geen enkel project misgegaan, dus waarom niet. Ik besloot om €1000 per project in te leggen. Alsof het niets was. Idioot eigenlijk.

Wat als het misgaat

Natuurlijk staat er tegen een hoog risico ook een hoge rentevergoeding. Maar wat nou als het misgaat? Dat had ik nog niet helemaal ingecalculeerd. Want er gingen projecten mis. Ze gingen failliet, konden niet meer betalen of noem maar op. Er zijn genoeg redenen om niet te betalen ben ik achter gekomen. En bij het investeren had ik daar dus nog niet zo naar gekeken. Wat als het misgaat. Veel projecten hadden een hoofdelijke aansprakelijkheid. Zou het misgaan, dan was er altijd nog iemand persoonlijk verantwoordelijk. Maarja, tot die tijd was er nog niet zo heel veel misgegaan…

Een prestigeproject

Als klap op de vuurpijl kwam er nog een prestigeproject voorbij voor de crowdfunding. In totaal wilde men €1.000.000 ophalen bij de crowd. 1 miljoen euro! Dat was daarvoor eigenlijk nog nooit gerealiseerd in één project. Ook daar wilde ik aan meedoen en dus ook daar heb ik €1.000 in geïnvesteerd. Binnen slechts 12 dagen was het doelbedrag bij elkaar. Dat is tegenwoordig erg traag, toen was het een record. En eigenlijk raad je het natuurlijk al. Dit project had een pijnlijke afloop.

Betaalproblemen, faillissement en geen hoofdelijke aansprakelijkheid…

Twee jaar later begonnen de eerste betaalproblemen. Er vielen wat dingen tegen, dus gedurende een aantal maanden zou er geen aflossing worden gedaan, maar enkel rente worden betaald. Na een half jaar is er nog één normale betaling gedaan en is het bedrijf daarna vrij snel failliet verklaard. Pijnlijk, maar waar. Daarbij kwam ook nog eens dat dit project GEEN hoofdelijke aansprakelijkheid kende. Er waren wel wat verklaringen, maar het kwam erop neer dat er bij een faillissement niet veel meer te halen viel.
Die hoofdelijke aansprakelijkheid is trouwens ook geen heilige graal. Vaak zijn er meerdere schuldeisers en zijn de schulden zo hoog, dat ook iemand in privé die niet terug kan betalen. Soms is er nog wel sprake van privévermogen of een huis dat verkocht kan worden, maar meestal is dat niet genoeg. Dat resulteert dan in een persoonlijk faillissement of de schuldsanering. Beide hebben die hetzelfde effect: na de eindafrekening is er voor jou als investeerder geen andere keus dan het afschrijven van het nog openstaande bedrag.

De eindafrekening

Nu, januari 2021, ruim vijf jaar na het starten van het project en drie jaar na de eerste gebreken, is het faillissement afgerond. Dat heeft dus nog een aardige tijd in beslag genomen. Eindconclusie: Het faillissement is opgeheven bij gebrek aan baten. Er waren geen gelden voorhanden, dus wordt er ook geen eindbetaling gedaan. Er gold ook geen hoofdelijke aansprakelijkheid, dus hierbij wordt het dossier gesloten. En dat doet even pijn. Ik had het project al veel eerder afgeschreven, dus op de balans van dit jaar vind je er vrijwel niets meer van terug. Behalve dat het project weg is uit ‘komt mogelijk nog wat geld van terug’. Eindstand: €1000 ingelegd. €596,92 ontvangen, waarvan €452,27 aan aflossing.

De pijn van zulke grote projecten

In mijn strategie ben ik overgestapt naar projecten met bepaalde zekerheden en lagere risico’s. Daarnaast gaat er nog maar €200 in een project. De reden: als het misgaat, is er doorgrotere spreiding eenvoudiger bovenop te komen. Bij tien projecten van elk €1000 hoeven er maar twee mis te gaan om het grootste deel van het rendement te zien verdampen. Bij 50 projecten van elk €200 heb ik hetzelfde geïnvesteerd, maar kunnen er 10 projecten misgaan voordat het rendement weg is. Er bestaat altijd een kans, hoe laag het risico ook, dat een project misloopt. Maar mijn ervaring is toch wel dat vele lage bedragen en grote spreiding, een positief effect hebben op het moment dat er een project misloopt.

Minder risicovol investeren

In mijn nieuwe strategie ben ik heel erg gaan kijken naar risico’s, zekerheden en ga zo maar door. Van de eerste 100 projecten zijn er uiteindelijk 29 in de problemen gekomen. Toen heb ik het roer drastisch omgegooid. In de vijf jaar daarna heb ik in zo’n 550 projecten geïnvesteerd. En dat aantal loopt nog steeds maandelijks op. Van die 550 zijn er op dit moment 14 projecten die echt in de problemen zitten. Of dat daarbij blijft, blijft natuurlijk een grote vraag. Ik denk alleen wel dat ik het stukken beter doe dan daarvoor. En simpelweg door een strategie te hebben die pas is gevormd nadat ik inzicht had in projecten die misgingen, ik een vast bedrag per project inleg, ik minder risicovol ben gaan investeren en bovenal dat ik mij aan mijn eigen strategie hield.

3 gedachten over “Het belang van strategie en zekerheden”

  1. Goed, dat je die switch gemaakt hebt! Ik heb nu een 160 lopende projecten en ben nu 3,5 jaar bezig. Heb nu een project met 2 maanden achterstand. Rest loopt allemaal op schema. Ik doe alleen projecten met aanvullende zekerheden meestal hypotheekrecht (97%) en bij voorkeur eerste hypotheekrecht. Hierdoor lager rendement bij aanvang, maar wel een stuk kleinere kans op defalt. Zit nu op 5,5 netto rendement na aftrek Fhee.

    Beantwoorden
  2. 550 projecten?? (mijn mond viel open toen ik dat las)
    Waarom investeer je dat geld niet op de beurs in aandelen of ETF’s? Ook daar heb je geen garanties maar wel een soort gemiddeld rendement van 6-7%.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.