Alles over vakantiegeld

Het is mei! Naast dat dan het weer zich heerlijk ontwikkeld en de eerste festivals beginnen, is het ook de maand van het vakantiegeld. Dat betekend een veel hoger salaris dan andere maanden. Maar hoe werkt het? Wat is de oorsprong van het vakantiegeld en betaal je nou echt zoveel extra belasting?

De geschiedenis
Vakantiebijslag, dat wat wij ook wel vakantiegeld noemen, is vastgelegd in de Wet Minimumloon. Dit is een toelage die werknemers krijgen om de kosten van de vakantie te dekken en wordt over het algemeen in mei uitbetaald. Sinds 1969 was de minimum vakantiebijslag 6% van het bruto jaarloon. op 1 juni 1974 is dit opgehoogd naar 7%. Op 1 juni 1980 werd dit 7,5% en sinds 1 juni 1988 is dit gelijk aan de huidige minimum van 8% van het bruto jaarloon. Echter betaalden de meeste bedrijven al sinds eind jaren ’70 8% vakantiebijslag.

Hoe bereken je het?
Vakantiebijslag is 8% van het bruto jaarloon. Het gaat hier dus om wat je bruto verdient. Stel je verdient €2.500 bruto per maand. Dat is op jaarbasis €30.000.
Jouw vakantiegeld is dan 8% van €30.000 = €2.400 bruto. Dat is bijna een volledig maandloon!

Maar dan die belasting!
Je hoort het iedereen zeggen: je betaald zoveel belasting over je vakantiegeld! En dat klopt ook wel. Vergeleken met je salaris betaal je flink wat belasting over je vakantiegeld. Het vervelende is echter, dat je niet meer belasting betaald dan over je salaris! Ik ga het hieronder proberen uit te leggen:

Stel: je verdiend €2.500 bruto per maand. Daarmee kom je in de belastingschaal waar je 40,85% belasting moet betalen. Dat zou in dit geval ruim €1.000 zijn. Maar, Nederland is goed met toeslagen en uitzonderingen. Je krijgt namelijk een algemene heffingskorting en arbeidskorting. De percentages liggen vrij ingewikkeld en zijn afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Bij een salaris van €2.500 bruto betaal je ‘slechts’ €527.08 aan belasting en dus niet die €1000.

Maar waarom betaal je dan toch zoveel belasting over vakantiegeld? 
Dat komt omdat je heffingskortingen die je krijgt, uitgaan van jouw maandelijkse inkomen maal 12. Dat is dus exclusief jouw vakantiegeld. Vakantiegeld zorgt er dus voor dat je een hoger jaarinkomen hebt en daardoor minder recht hebt op de heffingskortingen.

Een voorbeeld:
De algemene heffingskorting voor 2018 staat als volgt op de website van de belastingdienst:

Hier zie je dat je tot een bruto inkomen van €20.142 je €2.265 heffingskorting ontvangt. Verdien je meer, dan gaat er 4,683% van het bedrag boven die €20.142 af van de heffingskorting. Dit verrekend jouw werkgever standaard al met je. Maar dat is enkel over je normale salaris.

Wat is dan het belastingpercentage wat je moet betalen
Dat is een lastige vraag. De categorieën zoals hierboven genoemd zijn namelijk weer anders bij de arbeidskorting. Gelukkig helpt de belastingdienst je hierbij door een tabel te publiceren:

In het voorbeeld waar je €2.500 per maand bruto verdiend, verdien je dus €30.000 per jaar. Je valt dan in de categorie van €22.029. Het standaard belastingtarief is 40.85% en daarbovenop komt nog 4,68%. Verdien je meer dan €33.113 op jaarbasis (€2.555 + vakantiegeld) dan gaat het speciale belastingtarief naar 40,85% + 8,28%. Die 8,28% is opgebouwd uit 4,68% mindering op de algemene heffingskorting en 3,6% mindering op de arbeidskorting. Over jouw vakantiegeld betaal je dan 49,13% belasting. Dit speciale tarief geldt voor alle inkomens buiten het normale salaris. Dus ook overuren gaan tegen dit tarief.

Benieuwd naar jouw tarief? Op jouw salarisstrook staat het tarief genoemd. Vrij eenvoudig dus om na te gaan hoeveel belasting je erover moet gaan betalen. En ja: het is (veel) meer belasting dan je normaal betaald, maar het maakt niet uit of je nu €30.000 salaris krijgt en €2.400 vakantiegeld of enkel €32.400 salaris ontvangt. Uiteindelijk betaal je exact hetzelfde bedrag aan belasting.

Meer weten?
Hieronder nog wat linkjes die mij geholpen hebben deze blog te schrijven:
De tabel arbeidskorting van 2018
De tabel algemene heffingskorting 2018
De berekentool om te berekenen hoeveel netto salaris je gaat ontvangen met een x-bedrag aan bruto salaris.
De downloadtool voor de loonbelasting tabellen

Mijn doel
Ik heb wat ingeteerd op mijn buffer en aangezien er nog steeds een grote uitgave aan zit te komen, gaat mijn vakantiegeld direct naar mijn spaarrekening. Samen met vele andere Nederlanders doe ik er dus niet zo veel mee en spaar ik het. 29% van de Nederlanders gebruikt het daadwerkelijk voor de vakantie of een dagje weg. 7% van de mensen koopt er iets voor dat ze anders niet kunnen kopen, tegen 21 % die rekeningen ervan betalen, leningen eerder aflossen of schulden afbetalen. Voor velen dus een welkom extraatje.

Wat ga jij met je vakantiegeld doen?

2 gedachten over “Alles over vakantiegeld”

  1. ik krijg geen vakantiegeld als zzper. mijn man heeft t begin deze maand al gehad bij zn salaris. gaat net als al t andere inkomen naar de spaarrekening. de vakantie is allang geboekt en betaald en voor t verblijf (geld voor boodschappen/uitstapjes enz) haal ik tijdens de vakantie wel van de spaarrekening

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.