Massa is kassa

<Brabant modus aan>Kende gij ons Peter al? Hij is op de televisie! Nie? Da motte kijke dan!<Brabant modus uit>. Tot zover mijn zeer slechte imitatie van het prachtige Brabantse dialect. Maar dit nieuwe programma wordt in Brabant en Limburg opgenomen en is toch wel weer ouderwets jaloers zijn, irritatie oproepen genieten. Hollandse nuchterheid, echt zakendoen maar dan met een accent. Ja, wat ik er nou echt van vind…

Nieuw op SBS

Heerlijk, zo’n SBS programma op de vrijdag avond. Ik zal meteen eerlijk toegeven dat het over het algemeen niet mijn favoriete programma’s zijn. Maargoed, er zijn genoeg programma’s over geld of die met geld te maken hebben, dus laten we deze ook eens proberen. Eerder heb ik al geschreven over ‘Schuldig‘, ‘Hoeveel ben je waard‘ en ‘de Rijkenfluisteraar‘. Dus waarom zou ik dan niet schrijven over dit nieuwe programma.

Massa is kassa

De naam van het nieuwe programma op SBS is niet gebasseerd op het figuur van de hoofdpersoon (hoewel dat ook massa is). Nee, ons 130 kilo wegende Peter is eigenaar en enig aandeelhouder van de Ooststappen Groep Vakantieparken en staat met een geschat vermogen van 85 miljoen al jaren in de Quote 500. Zijn motto: Massa is Kassa. Hij verkoopt liever geen 10 of 100 frikandellen, maar 400.000. En die massa zie je overal terug. Zijn eerste park had, toen hij het kocht, 500 plaatsen. Ondertussen zijn dat er 1700. Op exact dezelfde grond! Massa maken, meer mensen op hetzelfde stukje grond is schaalvergroting. Daardoor meer vraag in de supermarkt, snackbar, het restaurant en natuurlijk simpelweg meer plekken om te verhuren. Daar draaien ze op. Minimale marges, maar zolang alles vol zit, is er niets aan de hand.

Ons Peter

Ja, ons Peter. De grote baas, de enig aandeelhouder. Maar ondertussen ook die vader zonder veel complimenten naar z’n kids, die man die altijd wel wat te zeiken op te merken heeft, maar ook die rasondernemer. Want je kan een hoop over Peter zeggen. Dat hij nogal arrogant overkomt. Bijvoorbeeld omdat hij het normaal vind dat z’n 30 jaar jongere vriendin z’n schoenen aandoet, omdat hij het zelf niet kan. Dat hij altijd wel iets op of aan te merken heeft terwijl iedereen het vuur uit de schoenen loopt. En dat zijn gevoel voor humor soms niet jouw humor is (“Zal ik even helpen?” is natuurlijk sarcastisch bedoeld). Maar ondertussen is het ook echt wel een rasondernemer. Hij ziet alle details. Is zeker niet op z’n mondje gevallen en op het moment dat hij vind dat er iets beter kan, zal je dat te horen krijgen ook. Als alles er schoon uitziet, presteert hij het om de kassa op te tillen en commentaar te hebben over het stof wat eronder ligt. Op het moment dat er onlogische lijnen liggen of als je ergens op de tocht zit, wil hij dat er wat aan gedaan gaat worden. Gaat worden, het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij zelf z’n handen vies maakt…

De verdiende strepen gebruiken

Ja, wat dat betreft merk je dat Peter veel aanzien heeft. Hij is de grote baas. Heeft het allemaal opgezet en heeft z’n strepen wel verdiend. Tenminste, dat is wat je vooral in de eerste twee afleveringen terugziet. Maar er is veel meer en ik ben dan ook wel benieuwd of daar in de komende afleveringen wat over terug gaat komen. Want waar Peter ooit 12 parken had, heeft hij ze niet allemaal meer. Drie parken zijn verkocht, maar het vierde park is hem afgenomen. Het erfpacht werd ingetrokken omdat het vakantiepark in verval was geraakt. En hoe zit het nou met die FIOD inval in 2019. Verschillende parken werden doorgelicht en verschillende inbreuken zijn vastgesteld zoals de illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Is het programma alleen maar schone schijn, of komt ook die realiteit naar boven?

Kijken of niet kijken naar Massa is Kassa

Ik heb ondertussen twee afleveringen gekeken en kijk wel uit naar de volgende afleveringen. Want hoewel ik het zeker niet altijd eens ben met de houding die Peter aanneemt, heeft hij inderdaad wel die strepen verdiend. Het is wonderlijk om te zien hoe hij alles ziet, enorm veel weet van zaken, maar ondertussen ook weet hoe hij die geldmachine van hem moet laten draaien zonder dat hij zelf te veel aan de knoppen moet zitten. Hoe hij zonder z’n eigen handen echt vuil te hoeven maken, toch bovenop de kwaliteit zit. Hij wordt in het programma natuurlijk op een bepaalde manier neergezet en zoals hij op tv oogt, zou het niet mijn grootste vriend zijn. Hij wordt misschien wel net iets te blij van zichzelf en wat hij allemaal wel niet gedaan heeft om dit imperium voor elkaar te krijgen. Maar ondertussen waardeer ik wel z’n ondernemerskwaliteiten en is het programma natuurlijk ook echt als entertainment neergezet. Lekker drie kwartier kijken naar problemen die wij als ‘normale mensen’ niet hebben. Bijvoorbeeld dat je auto niet meer in de garage past. Niet omdat de garage vol is, maar omdat de nieuwe auto nog véél groter is dan de vorige. Tja, dan ga je maar verhuizen naar een huis met grotere garage :).

Massa is Kassa is elke vrijdag avond te zien bij SBS6. Maar, terugkijken kan natuurlijk ook via kijk.nl.

12 gedachten over “Massa is kassa”

 1. Ik ben ook eens de zoover commentaren gaan lezen van zijn parken en dan zie je dat de serie inderdaad vooral schone schijn is! Maar ach wel handig dat er altijd iemand naast je loopt die je schoenen aan kan doen

  Beantwoorden
 2. Helaas, ik kan er niet naar kijken. Die man is een patser, vreselijk. De eerste aflevering heb ik gezien, ik vond het zo onoprecht. Afschuwelijk, over de rug van mensen je geld te verdienen, kleineren van je kinderen en je vriendin, belastingfraude en verwaarlozen van je parken…..Nee, doe mij dan maar Meiland. Die staan zelf te schilderen en zijn echt authentiek.

  Beantwoorden
 3. Hij is gewoon een crimineel, met dit programma, bij een deel van het ‘campingvolk’ heel geliefd is.

  Bij hem ruikt alles wat hij doet en is al 10 kaar de vraag waarom de politie/fiod niet invalt. B.v drugscriminaliteit komt op zijn parken regelmatig voor.

  Het op waarheid gebaseerde verhaal, maar ook de opnames van undercover hebben op zijn parken plaatsgevonden.

  Beantwoorden
 4. Ik vind het ook een vreselijke man! Ik vind geld best fijn, maar als mijn leven alleen maar zou draaien om meer en meer en dan ook nog ten kosten van anderen, nee bah!
  En als je inderdaad de recensies leest over die parken, dan wil je er nog niet dood gevonden worden 😉

  Beantwoorden
 5. Die man is gajes van de richel helaas. Ik werkte bij de gemeente van het park dat hem ‘is afgenomen’. In werkelijkheid heeft hij slechts de grond gepacht van de gemeente en er (veel te veel) witte wooncaravans naast elkaar gestapeld. In een fantastisch mooi natuurgebied (de Meinweg). Massa is kassa inderdaad.

  Daarom heeft de gemeente als eigenaar van de grond de erfpacht constructie opgezegd. Volledig legaal en met ruime vooraankondiging zoals de wet dat voorschrijft. Helaas zijn de praktijken van deze ‘ondernemer’ niet legaal en kent zijn ondernemerschap alleen maar verliezers. Zijn personeel dat wordt geschoffeerd. Zijn ‘gasten’ die niet bepaald tevreden zijn getuige de vele en bijna uitsluitend negatieve reviews. En uiteindelijk hijzelf ook niet getuige zijn wanstaltige gedrag en omgangsvormen.

  Beantwoorden
 6. Lachen, ik ga deze kijken. Ik kijk normaal gesproken nooit TV. Heeft ook meer te maken met het feit dat ik geen idee heb wat er überhaupt dagelijks op TV komt. Een blog als deze is voor mij daarom top.

  Beantwoorden
 7. Erger mij al een paar weken aan 2x per aflevering aan het krijsen van een kat. Die van ons gaan helemaal over hun zeik..hou hier mee op AUB

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.