Portfolio update: 5 categorieën waarin ik geïnvesteerd heb

Na lang niets geschreven te hebben, stond dit onderwerp vrij bovenaan mijn lijstje. Want het is niet meer zoals het was. In de afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest om mij op een nieuw onderwerp te storten: vastgoed. Iets wat natuurlijk bijna iedere belegger in zijn of haar portfolio heeft of wil hebben. Vastgoed zorgt tenslotte voor inkomsten, terwijl het ondertussen ook een aardig waardebehoud heeft of als je geluk hebt, zelfs een waarde stijging. Kortom: vandaag de vijf verschillende zaken waarin ik belegd ben EN hoe ze ervoor staan.

1. Crowdfunding

Al vanaf het eerste ogenblik dat ik m’n geld actief aan het werk ging zetten, zat ik in crowdfunding. Het was voor mij de eerste manier van investeren, maar mijn liefde voor deze manier van investeren is wel wat bekoeld. Sowieso gooide corona wat roet in het eten, maar er is meer. Het kost namelijk relatief veel werk in de administratie. Er gaat wel eens wat mis en als je wil diversificeren, kost dat alleen maar meer tijd. Waar ik na bijna tien jaar crowdfunden ook wel achter ben gekomen, is dat er toch meer risico’s aan zitten dan dat ik misschien wel toe wil geven. Kortom: ik zit hier nog flink in, maar ik ben wel een soort van aan het afbouwen. De maandelijkse rendementen room ik af en ik zit ondertussen vrijwel alleen nog maar in vastgoedleningen. Het rendement is een stuk lager, maar de zekerheden zijn wel weer een stuk hoger. Kortom: wat er nu in crowdfunding zit, laat ik zitten, maar procentueel gezien is dit wel een slinkend onderdeel.

2. Bitcoin

Het lachertje van het rijtje. Ik ben ooit ingestapt, omdat ik mijzelf rijk zag worden door veel te handelen met de allerkleinste cryptomunten. Want ja, als het daar een fractie omhoog ging, was dat procentueel gezien natuurlijk veel meer dan wanneer de Bitcoin een fractie omhoog gaat. Maar, je raadt het al: ik doe dit al lang niet meer. Het kostte mij zeer veel tijd aan kwijt, ik was bang om iets te verliezen (let op, het ging om enkele euro’s, niet om honderden of duizenden euro’s) en ik werd er extreem onrustig van. Ik heb nog een fractie en doe er ook niets mee. Ik geloof dat de Bitcoin moet zakken naar een €10.000 wil ik mijn investering er niet meer uit kunnen halen, dus dat valt allemaal reuze mee. Maar effectief is dit meer geluk dan wijsheid geweest en ben ik blij dat ik er niets meer mee doe. Maar, als de Bitcoin ooit nog stijgt naar het miljoen, pak ik een geinig graantje mee.

3. Bomen

Dit stukje van mijn portfolio ben ik erg blij mee, ook al is het erg klein. Een hele tijd geleden schreef ik over het investeren in bomen. Zelf ben ik daar natuurlijk ook ingestapt en ondertussen heb ik 20 bomen en komt er elke maand eentje bij. Dat gaat zeker niet hard, maar elke maand wordt er daardoor wel 44kg CO2 op jaarbasis extra gecompenseerd voor de komende 20 jaar. Dat houdt in dat ik nu al 880kg CO2 per jaar compenseer, met het vooruitzicht dat ik nog rendement krijg over die investering ook. Van de noten van deze bomen kan namelijk olie en daarmee bio-diesel gemaakt worden. En natuurlijk, ook bio-diesel is niet goed. Maar ik geloof niet dat we op korte termijn 100% zonder diesel kunnen. En dan kan je toch beter bio-diesel dan dino-diesel erin gooien… Hoewel dit dus slechts een klein deel van mijn portfolio is en dit allemaal ook vrij experimenteel is, ben ik hier wel erg blij mee. Mocht dit echt op een flop uitlopen, staan er in ieder geval namens mij een paar extra bomen op deze wereld.

4. Aandelen

Natuurlijk het grootste onderdeel uit mijn portfolio. Ik roep al jaren dat ik graag aandelen wil hebben, omdat dit historisch gezien op de lange termijn een prima rendement maakt. Ik beleg op de beurs niet in losse aandelen, maar in een erg wijd gespreid indexfonds. Maandelijks leg ik hier extra op in en de waarde ervan stijgt elke maand. Ondertussen is meer dan de helft van mijn portfolio toe te bedelen aan deze aandelen. Daar ben ik blij mee en mag voorlopig nog even zo doorgaan. Maandelijks gaat dan ook alles wat ik overhoud van mijn salaris naar deze ETF.

5. Vastgoed

De jongste telg in mijn portfolio. In de afgelopen maanden ben ik druk op zoek geweest Ik wilde graag meedoen met vastgoed, maar er waren nogal wat zaken die mij tegen hielden. Ik heb er echt niet zoveel verstand van, de vastgoed markt is helemaal gek geworden en waar ik graag van spreiding hou, is één pandje ook weer zo’n risico factor. Als laatste moet je zelf met een smak geld over de brug komen. Dat heb ik waarschijnlijk wel, maar is al ergens anders geïnvesteerd voor mij aan het werk. Daarom heb ik besloten in een vastgoedfonds te gaan zitten. Ja, de rendementen zijn wat lager. Maar ondertussen wordt al het beheer voor je uit handen genomen, zijn er mensen actief de beste deals aan het sluiten en heb je het voordeel van de massa. Mijn €100 of €10.000 zet geen zoden aan de dijk met vastgoed. Maar stel dat 1000 mensen nu elk €1.000 inleggen, heb je opeens al een miljoen.

Verdere ontwikkeling in mijn portfolio

Spreiding is wat mij betreft essentieel. Ik heb voor crowdfunding nu een aardige manier gevonden om het vol te houden, maar room daar wel de ‘winst’ vanaf. Dat leg ik vervolgens weer in, in het vastgoedfonds. De inleg vanuit mijn salaris gaat momenteel nog steeds direct naar de beurs én ik koop elke maand een boom. Kortom: dat vastgoed en die indexfondsen gaan een steeds groter onderdeel van mijn portfolio vormen, terwijl crowdfunding procentueel wat zal slinken. Voor nu (in ieder geval voor mijn gevoel) een aardige verdeling die ik voorlopig weer even voort ga zetten. Deze strategiewijziging heeft een tijdje gekost om tot stand te komen, dus wat mij betreft kan ik voorlopig weer even vooruit. Totdat ik de ‘boring middle’ weer helemaal zat ben en toch die strategie weer verder wil optimaliseren.

Niet benoemde ‘investeringen’

Velen in onze maatschappij zullen in dit rijtje wellicht ook mijn eigen woning en mijn spaarrekening genoemd hebben. Alleen ik zie die niet als investering. Natuurlijk is mijn huis iets dat van mij is en in waarde stijgt. Maar zonder mijn eigen huis kan ik nergens wonen én het kost mij maandelijks ook gewoon geld. Dit doe ik dus ook niet met geld dat ik overhoud, omdat dit gewoon een primaire levensbehoefte is. Zelfs als ik het nu met winst zal verkopen, zal ik in de huidige markt ook weer ergens anders (duur) een huis moeten kopen.
En zo kijk ik ook naar mijn spaarrekening. Natuurlijk heb ik het geoptimaliseerd, zodat ik in ieder geval wat rente erover krijg. Maar het is mijn verzekering voor momenten dat het minder gaat of als ik geld nodig heb. Kortom, ik zie dat niet als investeringen, maar onderdelen van mijn dagelijkse leven.

1 gedachte over “Portfolio update: 5 categorieën waarin ik geïnvesteerd heb”

  1. Heb je wel eens aan vastgoed crowdfunding gedacht? Ik heb daar een bedragje in zitten bij crowdestate.eu (2%) en daar ben ik best tevreden over. Alleen laagrisicoprojecten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.