Online advertenties

Ik heb een haat-liefde verhouding met advertenties. Aan de ene kant ben ik dol op ze, aan de andere kant vervloek ik ze. Ik kan er gewoon niet tussen kiezen. Want ze hebben voor mij namelijk grote voordelen, maar ook zeker nadelen.Vandaag ga ik eens in op mijn advertentiefrustratie. Waarom zouden die dingen verboden moeten worden. Maar ook: waarom zou jij jouw adblocker moeten uitschakelen!

Reclames en advertenties door de jaren heen

Op 2 januari 1967 was het zover: de eerste reclame op tv werd getoond. Reclame voor de krant. Hoe ironisch. Maar in al die tijd is er in de reclame en advertentiewereld heel wat veranderd. Zo beslaan advertenties in kranten soms wel hele pagina’s. Is 20% van de tv-tijd reclame en zijn er zelfs regels hoeveel reclame er nou uitgezonden mogen worden. Want die 12 minuten per uur is het gemiddelde tussen 7 en 23 uur. Prime-time kan er dus meer reclame uitgezonden worden, als dat op een ander moment maar geminderd wordt.

Reclame op traditionele media

Wat zijn die reclameblokken soms fijn! Want als jij op de commerciële zenders een film aan het kijken bent, is zo’n reclameblok echt perfect om snel even te plassen, de chips en nootjes bij te vullen en ga zo maar door. De reclameblokken in de krant hoef je niet eens naar te kijken en de radio kan je zacht draaien. Het is op zich niet zo moeilijk. Als je er niet naar wilt kijken, hoeft dat ook niet. Zeker tegenwoordig op de tv kan je, als je eenmaal slim tv kan kijken, de uitzending pauzeren als je moet plassen en met de reclame doorspoelen. Manieren genoeg om reclame een beetje te ontwijken. Maar tegenwoordig zien we reclame niet alleen meer op die media. Het internet kwam er even tussendoor.

Reclame op websites

Bewegende reclames, schreeuwende kleuren en overal tussen teksten door kwam er reclame te staan. Te pas en te onpas staat er een blokje dat schreeuwt: “kijk hier!”. Echt verschrikkelijk. En hoewel ik er na een tijdje niet eens meer door getriggerd werd, bleef het scherm schreeuwen. Kijk hier! Klik op mij :). DIT MOET JE HEBBEN!! Ik werd er gek van. Totdat iemand mij vertelde: die reclames kan je gewoon weghalen…

Een adblocker

Een adblocker (letterlijk vertaald: advertentie blokkering) is een stukje software dat je toevoegt aan jouw browser. Het herkent reclame en zorgt dat het niet weergeven kan worden. Wat een rust. Tegenwoordig is het eerste wat ik installeer op een nieuwe computer die adblocker. Geen ongewenste reclames meer. Geen schreeuwende plaatjes en alleen maar rust en inhoud. Wat fijn is dat! Als ik gewoon een pagina wil bekijken, dan kan dat ook gewoon. Het internet was opeens weer leuk.

Adblock detectors

Maar, website eigenaren lieten het er niet bij zitten. Want ja, die advertenties leveren geld op. Dus zo’n adblocker kost hen geld. Dus zie je steeds vaker dat er een controle is op de website. Op het moment dat er een adblocker actief is, mag je de website of het filmpje niet bekijken. Dus dan moet je dat ding weer uitschakelen voordat je weer verder kan. En afgelopen week had ik zo’n filmpje. En toen pas kwam ik erachter hoe idioot veel reclame er eigenlijk op websites staan.

NU.nl met ingeschakelde adblocker
NU.nl met advertenties
NU.nl met advertenties op een groter scherm

Hoeveel pagina is er nu reclame

Ik heb maar eens geselecteerd hoeveel reclame er op een pagina staat. Laten we uitgaan van de volgende afbeelding:

Deze afbeelding is op mijn scherm 888*1920 pixels. Dat komt neer op 1.704.960 pixels. Dan zijn er twee blokken die geen reclame bevatten. Die heb ik gemarkeerd. Het bovenste blok is 86*1920 = 165.120 pixels. Het tweede blok is 599*1082 = 648.118 pixels, min de extra uitsparing voor een extra reclame van 219*404 = 88.476 komt op totaal 559.642 pixels. De pagina bestaat dus voor 980.198 pixels uit reclame. Dat is 57,7%! Van de 42,3% die dan geen reclame bevat (dat zijn 724.762 pixels) worden er 165.120 gebruikt voor de menubalk bovenin. Daar kijkt bijna niemand naar en wordt volgens mij ook maar minimaal gebruikt. Toch beslaat het 22,7% van de niet reclame ruimte. Het deel waar je dus echt naar wilt kijken en geen reclame bevat, is dus slechts 32,8% van de pagina. Dan denk je, ik scrol naar beneden, dan is het voorbij. Maar nee hoor, het scrolt lekker met je mee en wordt daarna vervangen door andere reclames. Verschrikkelijk!

Mijn liefde voor advertenties

Goed, tot zover mijn betoog tegen reclames. Nu de voordelen. Tja, de website die je nu bezoekt kost geld. Dat moet ergens van betaald worden. Ik verdien er vrijwel niks aan, maar toch wil je graag langskomen en een stukje lezen. Dat bekostig ik met reclames. Ik, maar vooral bedrijven, zijn dus afhankelijk van die reclames. Om je een idee te geven: ik heb één van de goedkoopste hostingpakketen. Om de kosten te kunnen dekken, heb ik al zo’n 70.000 paginaweergaven per jaar nodig. Dan heb ik twee kleine advertenties aan de zijkant van deze pagina staan of, als je deze site mobiel bekijkt, een klein dingetje bovenin (wat je trouwens weer in kan vouwen). Ik heb dan pas net de kosten eruit. Nog alles behalve iets wat op winst lijkt. Laat staan een redacteur, kantoorpand of perfecte hosting en dus een supersnelle website. Dus ja, advertenties zijn ook wel een soort van nodig…

Meer dan alleen advertenties

Natuurlijk zijn er ook andere manieren van inkomsten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de links naar bol.com. Elke keer als jij daarop klikt en iets bestelt, krijg ik daar wat commissie over. Natuurlijk dat ik op die manier ook die online winkel promoot. Of wat dacht je van ‘verborgen’ reclame. Een post wordt gesponsord en daarin verwerk ik een linkje naar het desbetreffende bedrijf. Er gaat veel meer om in die reclamewereld dan je denkt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je favoriete soap van vroeger. Als het merk niet had betaald om gebruikt te worden, ging er duct tape over de merknaam. Ja, welk merk cola zou die fles met dat prachtige mooie rode etiket nou zijn?!? Of welk merk bier zit er in die groene krat. Ja, je wordt dus altijd wel getriggerd op merken, zelfs als de merknaam is afgeplakt. Alleen die schreeuwen niet om op geklikt te worden! Die zijn er gewoon.

De advertentiemarkt slaat door

Ik begin steeds meer een hekel te krijgen aan advertenties. Ook op telefoons wordt het steeds erger. Een filmpje op een nieuwswebsite begint al met 30 seconden over hoe geweldig Oostenrijk wel niet is. Zelfs al duurt het filmpje 15 seconden, eerst een halve minuut reclame. En dan is het ook maar te hopen dat het systeem werkt. Het gebeurd ten slotte vaak genoeg dat het filmpje na de reclame niet kan laden. Wel de reclame gezien, geen filmpje. Of halverwege een filmpje een advertentie tussendoor. Soms scroll ik gewoon maar door. Dan weet ik maar niet hoe het afloopt…

Mijn haat en mijn liefde voor advertenties

Tja… Ik heb een groeiende hekel aan advertenties. Ik heb een adblocker (adblock in Google Chrome, heerlijk!), spoel commercials op TV door, zet de radio zacht bij het reclameblok en de krant lees is überhaupt al niet. Maar toch ben ik ook fan van reclames. Want mijn blog draait erop. Zonder die reclame wordt dit niet alleen een tijdintensieve hobby, maar kost het nog serieus geld ook. Ik denk echter vooral dat de schreeuwreclames het verpest hebben voor de rest. Dat een pagina als NU.nl voor slechts 42% is gevuld met daadwerkelijk NU.nl, is schrikbarend. Dat niet alleen, alles beweegt, heeft felle kleuren en schreeuwt om aandacht. Ik wil gewoon even rustig het nieuws kunnen lezen! Met zoveel geschreeuw op een pagina vraag je er bijna wel om dat mensen een adblocker gaan installeren. En ja, ook op deze blog staan bewegende advertenties. Dus misschien ben ik wel net zo erg. Ik probeer het binnen de perken te houden. Ik zet ze alleen in de zijlijn. Niet halverwege een artikel en zeker niet te groot. Maar als je een adblocker gebruikt, kan je nog steeds deze website gewoon gebruiken. Advertenties blijven een moeilijk punt. Alle gratis dingen draaien op advertenties en kunnen niet zonder. En wij willen niet zonder al die gratis dingen. Alleen drijven die advertenties ons tegelijkertijd weer tot waanzin. Een vicieuze cirkel waar we voorlopig niet meer uit gaan komen…

Maak jij gebruik van een adblocker?

7 gedachten over “Online advertenties”

 1. Ik ben nog een keer pietluttig. Het percentage in deze zin moet zijn 32,8 “Dat een pagina als NU.nl voor slechts 42% is gevuld …”
  En het iseis niet een ‘visuele cirkel’, maar een ‘vicieuze cirkel’.
  Blijf het sowieso lezen hoor.

  Beantwoorden
  • Ahh, mijn auto-correct deed het minder goed dan ik had gehoopt. Dank!
   Het percentage klopt echter wel. Er is namelijk 32,8% waar je echt naar wilt kijken, maar de menubalk heb ik daar uitgesloten. Totaal komt het dus op 42,3% wat geen advertentie toont (en dus daadwerkelijk NU.nl is) Die heb ik voor het gemak even afgerond naar 42% 🙂

   Beantwoorden
 2. Ik vind je instelling een stuk beter dan de bloggers die hun blog volplempen met advertorialtroep, maar het blijft toch een beetje hypocriet, een adblocker hebben terwijl je andere lastig valt met reclames. Het argument dat de boel bekostigd moet worden snijdt geen hout. De goedkoopste hosting is een tientje per jaar ofzo, of gratis als je een wordpress/blogger domein gebruikt. Dus omdat jij een mooie url wil, moet ik naar jouw reclame zitten kijken?
  Anyway, je snapt wel dat ik een adblocker heb.

  Ik heb het anders opgelost: ik heb een link van een goed doel op mijn site gezet. Op deze manier maak ik reclame voor een stichting die ik anders geld zou willen schenken, maar ik kan wel zelf kiezen welke reclame er staat. win-win situtie.

  zie ook hier

  Beantwoorden
 3. Omdat ik zelf een website heb waar ik o.a. d.m.v. advertenties geld mee verdien, heb ik bewust geen adblocker. Ik gun anderen hun inkomsten ook. Bij een overdaad aan reclames, is het simpel: die site bezoek ik niet meer.

  Beantwoorden
 4. Leuk onderwerp! Ik vind ook: advertenties moeten er zijn. Maar omdat de meeste sites zo bomvol staan, heb ik ook een adblocker. Op mijn eigen site heb ik twee plekjes waar afwisselend advertenties komen te staan, omdat ik de boel ook visueel aantrekkelijk wil houden 🙂

  Beantwoorden
 5. De advertenties op Nu.nl of Marktplaats bijvoorbeeld zijn soms ook echt om te huilen. Maar zo nu en dan advertenties is dan weer een ander verhaal…

  Beantwoorden
 6. Heb geen adblocker, als de site teveel reclame heeft klik ik meteen weg. Komt vooral doordat sommige sites niet (goed) werken met een adblocker. Mocht ik dat ooit gaan doen, dan komt er een piehole in huis.
  Ik heb 0 reclame, affiliate links, of gesponsorde content op mijn site. Mijn hosting kost mij nog geen tientje per jaar. De afschrijving van de computer die ik gebruik voor het maken van de blog kost me al meer. Veel te klein bier om tegen mijn principes in te gaan.
  Het summum van hypocrisie is de Brave browser die wel reclames van anderen blokkeert, maar zelf eigen reclames toont. Piraterij! Jammer, want een privacy vriendelijke browser zie ik wel zitten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.