Overuren opnemen of uit laten betalen

Op het moment dat jij dit leest, geniet ik van een welverdiende vakantie. We zitten een weekje in Duitsland en zo goed als mogelijk heb ik alle berichten al vantevoren ingepland. En zo ook deze. Want, hoe minder ik voor SVMV hoef te doen, hoe meer vakantie ik natuurlijk heb. Van mijn werkgever krijg ik jaarlijks 26 dagen vakantie waar ik ook graag van geniet. Maar, bij mijn werk hoort ook het maken van overuren. En ja, wat zou je daar nou het beste mee kunnen doen? De uren opnemen, of uit laten betalen?

Wel of geen overuren

Overuren. Ik zie sommigen meteen denken: overuren doet m’n baas niet aan. Ik krijg een vast bedrag per maand en daar moet het werk voor klaar zijn. En dat kan. Afhankelijk van jouw arbeidsvoorwaarden kan een bedrijf ervoor kiezen om wel of geen overuren regeling te hebben. Op het moment dat het ‘erbij’ hoort en je ze niet betaald krijgt, hoeft er niets aan de hand te zijn. Wellicht is jouw salaris iets hoger of zijn er andere momenten waar je minder werkt. Dat kan. Maar op het moment dat je structureel meer werkt dan dat er in jouw contract staat, dan zou ik toch eens met de baas gaan praten. Want schijnbaar zijn er te weinig betaalde uren om het werk uit te voeren. Zeker in de huidige markt waar goed personeel moeilijk te vinden is, kan je dit gesprek prima aangaan.

Tijd voor tijd

De overurenregeling bij mijn baas is een tijd voor tijd regeling. Als ik een uur extra werk, kan ik dat een uur later moment vrijnemen. Vrij simpel zou je zeggen. Maar er komt veel meer bij kijken. Want in mijn functie komen overuren nog wel eens voor. Zeker op projecten waar ik voor langere tijd in het buitenland ben, tellen de extra uurtjes hard op. Zo heb ik jaren gehad dat er ruim 400 overuren op de teller stonden. Dat komt neer op zo’n 10 werkweken aan overuren. Dat vindt de baas natuurlijk iet heel leuk als ik die opeens op zou nemen. Dat zou namelijk betekenen dat ik eind oktober al kan zeggen: “ik zie je volgend jaar weer!”

Tijd voor geld

En waar het normaal bij ons een tijd voor tijd regeling is, wordt het dan opeens een tijd voor geld regeling. Werk je een uur langer, dan krijg je ook een uur meer uitbetaald. Vaak vinden mensen dit ongunstig, omdat je er heel veel belasting over moet betalen. Nu ben ik het daar niet helemaal mee eens. De berekening: belasting over overuren kan je hier terugvinden. Maargoed, op het moment dat ik in het voorgaande jaar meer dan 80 overuren op de balans had staan, wordt alles wat erboven zit uitbetaald. De tijd voor geld regeling. Daarmee hou je nog steeds twee weken aan overuren, maar krijg je vervolgens ook eens per jaar de overuren uitbetaald.

Welke regeling is nou het gunstigste?

Daar zullen meningen over verdeeld zijn. Zo is het mogelijk dat je het geld hard nodig hebt. Dan is het uitbetalen van de uren alleen maar prettig. Hoewel het in mijn geval maar eens per jaar is, is het toch weer een extraatje. Aan de andere kant zijn overuren eigenlijk vrije uren die je aan werk hebt besteed. Daarmee zou het dus ook wel prettig zijn om de uren op een later moment weer vrij te nemen en daarmee (bijvoorbeeld) een week langer op vakantie gaan. Ik kijk zelf altijd naar mijn situatie op dat moment. Eén van de jaren dat ik ruim 400 uur had staan, heb ik de helft uit laten betalen en de andere helft opgenomen. Ik had net een appartement gekocht, dus is een maandje klussen zonder dat het je vrije dagen kost natuurlijk heel prettig. Afgelopen jaar stonden er 120 uren op de teller. Deze ga ik dit jaar allemaal vrij nemen. Af en toe eens een vrije dag, gewoon omdat dat ook best wel prettig is.

Heb jij een overuren regeling en laat je ze het liefste uitbetalen of neem je ze liever op?

4 gedachten over “Overuren opnemen of uit laten betalen”

 1. Wij doen wel aan overuren maar niet aan het uitbetalen daarvan. In het contract staat dat ze geacht worden in het salaris inbegrepen te zijn.

  Als ik ze wel had zou ik zeker enkele uren opnemen. Hier en daar een snipperdag is heerlijk. Maar de rest laten uitbetalen is niks mis mee natuurlijk. Gaat dat spaarpercentage heerlijk van omhoog, en die belasting is gelijk aan elke andere euro die je anders zou verdienen.

  Beantwoorden
 2. Ik ben zzper, simpel uurtje factuurtje met de meeste klanten, sommige vast bedrag per maand (meestal minder uren dus is in mijn voordeel). Krijg dus simpelweg alle uren uitbetaald, geen overuren, vakantie uren of tijd voor tijd. Mn man is wel in loondienst. Veel overuren. Krijgt maandelijks een deel uitbetaald en er staan nog flink wat uren tijd voor tijd die hij niet eens op kan nemen door t vele werk. Maar kan hierdoor wel makkelijker vrijnemen als de kinderen iets belangrijks hebben of als ik ziek ben (en hij dus voor de Kids kan zorgen bijv). Meeste laat hij dus uitbetalen.

  Beantwoorden
 3. Ik heb een min-max contract van 24-36 uur, maar zit eigenlijk standaard op 160-175 uur per maand. Deze worden per maand uitbetaald en zijn meeruren ipv overuren. Bij ons in de organisatie mag je 2087 uur per jaar weken, daarboven zijn het overuren die, als je die laat uitbetalen, met het bijzonder tarief worden belast.

  Beantwoorden
 4. Overuren, een van de belangrijkste redenen dat ik mijn baan in loondienst heb opgezegd en nu als zzp-er werk. Ik werkte gemiddeld per week 8 uur over, dus iedere week een extra werkdag. Maar dit in tijd of geld uitbetaald krijgen, dat was er niet bij.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.