Kunnen toeslagen slimmer?

Heb je het over toeslagen, dan heb je het over de belastingdienst en heel veel emoties. Blijdschap, omdat je geld krijgt om de vaste lasten te kunnen betalen. Zorgen, omdat je om je heen hoort hoe vaak het mis gaat en je niet wilt dat dat bij jou ook het geval zal zijn. En onverschilligheid, want het hele proces is eigenlijk een ver van je bed show waar je het liefst zo min mogelijk van af weet. Waar je je geen zorgen om wil maken en wat gewoon goed zou moeten gaan. Het klinkt tenslotte zo simpel: verdien je minder dan X, krijg je X-bedrag aan toeslagen. Waarom gaat het dan nog zo vaak mis.

Toeslagen zijn een hoofdpijndossier

Voor iedereen eigenlijk. De belastingdienst kan het systeem maar niet eenvoudig genoeg krijgen en de burger wil gewoon krijgen waar hij recht op heeft. En dat gaat nogal eens mis. Want stel dat je recht hebt op zorgtoeslag aan het begin van het jaar, wil dat niet betekenen dat je dat eind van het jaar nog steeds hebt. Het gaat tenslotte om jouw totale jaarinkomen. Die is pas in december bekend, terwijl je wel al voor het hele jaar de huur, de zorgverzekering en de kinderopvang hebt moeten betalen. En stel nou dat je in de loop van het jaar meer bent gaan verdienen, krijg je achteraf te horen dat je nog een heel bedrag terug moet betalen. Zie dan nog maar even zo’n bedrag ergens vandaan te toveren.

Over toeslagen denk je niet actief na

Want als je ze eenmaal ontvangt, zie je het als inkomen. Iets dat standaard, keurig op tijd, elke maand betaald wordt. Verander je van baan of krijg je een salarisverhoging, leggen wij niet direct een link met de toeslagen. Natuurlijk is die er uiteindelijk wel, want de hoogte van de toeslag is afhankelijk van jouw inkomen. Maar wij mensen denken alleen maar aan die andere baan of nieuw bedrag op het salarisstrookje. En omdat die directe relatie er niet is, gaat het nogal eens fout. Men denkt veel meer te gaan verdienen, maar de toeslag moet eigenlijk nog naar beneden bijgesteld worden. Daardoor denk je meer te besteden te hebben. Je toeslag wordt uiteindelijk geminderd en als je pech hebt moet je ook nog eens een deel terugbetalen. Dat is dubbel zuur dus eigenlijk, want met minder inkomsten moet je ook nog eens een (soms flink) bedrag terug betalen.

Toeslagen automatiseren

En dan zou je toch denken: “Kan het niet slimmer?” Zowel jouw salarisgegevens als de toeslagen gaan via de belastingdienst. Het is één organisatie die alleen maar de systemen slim met elkaar moet laten communiceren. En wat mij betreft hoeft dat echt niet van de ene op de andere dag. Maar zoals het nu gaat is het veel te traag…

Uw geschatte jaarinkomen is aangepast

Want recent zag ik zo’n dergelijk bericht voorbij komen. Het jaarinkomen is gewijzigd en daarmee dus ook het recht op zorgtoeslag. Heel aardig natuurlijk. De laatste twee maanden van 2019 geen zorgtoeslag meer, want dat zal je terug moeten betalen. Al het overige wat je teveel hebt ontvangen, moet ook worden terugbetaald. Nu zal je denken: het is toch juist heel goed dat dit actief gebeurt…
Inderdaad, maar ik moet er ook nog even bij vermelden dat die persoon sinds april al deze baan heeft en het dus een half jaar heeft geduurd. Als dit bericht na twee maanden was binnengekomen, was er niets aan de hand geweest. Nu moet er toch echt geld terug naar de belastingdienst.

Geef een advies over de toeslagen

Misschien een wilde gedachte hoor, maar het kan volgens mij slimmer. Op het moment dat een werkgever een werknemer bij de belastingdienst aanmeldt, zou het handig zijn als de belastingdienst daar actief mee aan de slag gaat. Want hoeveel recht op toeslagen zou je hebben voor dit jaar, als je de rest van het jaar dit salaris ontvangt? En hoeveel zou je ontvangen als je dit salaris het gehele jaar ontvangt. Natuurlijk kan dit gepersonaliseerd worden, want de belastingdienst weet bijvoorbeeld ook of je een fiscaal partner hebt. Ze hebben dus het totaalplaatje al redelijk beschikbaar.

Toeslag bijstellen

Want hoe fijn zou het zijn. Je begint net met werken of aan je nieuwe baan en na een week of zes krijg je een berichtje.

Beste SVMV,
Wij hebben doorgekregen dat uw salaris veranderd is. Met deze wijzigingen, wijzigt mogelijk ook uw toeslag.
Op basis van uw nieuwe maandsalaris, verwachten wij dat u €XX.XXX per jaar gaat verdienen. Daarbij zou u recht hebben op €X bedrag aan zorgtoeslag. Dat is lager dan uw huidige zorgtoeslag. Wij raden aan om dit aan te passen op “www.pas-uw-toeslag-aan-want-daar-wordt-u-gelukkig-van-omdat-u-het-dan-niet-hoeft-terug-te-betalen.nl”.
Let op, mocht dit salaris van tijdelijke duur of variabel zijn, kunnen de verwachtte bedragen (ernstig) afwijken. Deze brief sturen wij enkel als service en wij raden u aan om actie te ondernemen. Het opnieuw berekenen van uw toeslag kan op onze website.

Met vriendelijke groet

Uw vrienden van de belastingdienst

Zelf actie ondernemen voor je toeslagen

Zodra je de toeslagen geregeld hebt, kan je wat dat betreft prima achterover gaan zitten. Totdat jouw situatie verandert. Dan is het tijd voor actie. Een andere baan, andere woning, gezinsuitbreiding of naar school. Verschillende oorzaken met daarbij verschillende gevolgen. Wees er alert op. Je zal echt niet de eerste zijn waarbij het misgaat en waar je heel veel onterecht ontvangen toeslagen terug moet betalen aan onze vrienden van de blauwe enveloppe.

Andere manieren om toeslagen slimmer te maken

Natuurlijk zijn er nog andere manieren, maar ik weet niet of die net zo goed zijn. Laat de toeslag bijvoorbeeld gelden als extra korting op je salarisstrook. Je betaalt minder belasting over je salaris, wat de toeslag vormt. Daarmee leg je de verantwoordelijkheid niet meer bij de burger. Nadeel is wel dat het netto maandsalaris minder vast wordt. Stel dat je kinderen naar school gaan, krijg je minder salaris, omdat de kinderopvangtoeslag van je belastingkorting afgaat.
Of laat de zorgverzekering niet per kalenderjaar gaan, maar van 1 juli t/m 31 juni. Je krijgt geen voorschot op je zorgtoeslag, maar je krijgt het bij je belastingteruggave. Als je die op tijd invult, heb je dat voor 1 juli op je rekening staan. Precies op tijd om dat hele bedrag te gebruiken om het hele jaar zorgverzekering te betalen.
Verschillende manieren en vele oplossingen met elk hun voordelen en risico’s. Hoewel het systeem er natuurlijk al is, denk ik nog steeds dat het heel veel slimmer kan. Want zoals het nu gaat, gaat het te vaak mis.

Hoe zou jij het toeslagensysteem slimmer maken?

4 gedachten over “Kunnen toeslagen slimmer?”

  1. Ik ben het met je eens dat zaken veel slimmer aangepakt moeten worden. Zeker omdat veel gegevens al bekend zijn bij de belastingdienst. Het proactief delen van dit soort aanbevelingen zou helpen bij mensen die anders geconfronteerd worden met enorme rekeningen.
    Ik heb dit zelf meegemaakt in het eerste jaar dat ik fulltime werkte. Heb toen wel redelijk vroeg in het jaar de zorgtoeslag stopgezet, maar einde van het jaar bleek ik alsnog teveel te hebben ontvangen (recht was 0 euro), dus moest ik een paar honderd euro terugbetalen. Op zich niet zo’n probleem voor mij destijds, maar ik kan me voorstellen dat dit vervelend is als de bedragen hoger zijn en je wat krapper bij kas zit.

    Beantwoorden
  2. Ja, dit zou zeker een stuk eenvoudiger en slimmer moeten kunnen. We leven nl in 2019 en kunnen dit soort zaken prima met software beter inrichten. Auto’s kunnen zelf rijden maar dit krijgen we niet voor elkaar…vreemd.

    Ik ben echter wel van mening dat de verantwoordelijkheid volledig bij de ontvanger / burger ligt. Het teveel / makkelijk achterover leunen of dat wist ik niet of waarom moet ik terug betalen of ik weet niet hoe dat moet toont alleen maar aan hoe lui, onverschillig, ongeïnteresseerd en nonchalant velen tegenover geld staan. Velen weten wel snel de weg te vinden om t krijgen maar t besef dat t niet oneindig is ontbreekt vaak. Je kunt er nog steeds ook zelf achteraan gaan of zaken waar je minder vanaf weet zelf uitzoeken. Betere educatie en interesse zou daarbij kunnen helpen.

    En als we nu door de bomen het bos niet meer kunnen zien betekent dat helaas ook dat we met al die toeslagen in NLD zijn doorgeschoten met het iedereen financieel gelijk willen trekken door nivelleren. Als ik zo soms de staatjes zie op al die blogs van (zeer) lage salarissen maar uiteindelijk wel hogere inkomsten door die toeslagen / subsidies (en dan vaak toch ‘klagen’) tegenover lui die net iets meer salaris hebben, krijg ik daar vaak een heel vervelend gevoel bij…

    Beantwoorden
  3. Ter verdediging van mijn collega’s bij de Belastingdienst: niet zij maken het systeem ingewikkeld, dat doet de Tweede Kamer. Verder ben ik het eens met iedereen die zegt dat de verantwoordelijkheid bij de ontvangende burger ligt. Helaas maakt de Belastingdienst wel eens fouten, en blijkt niet iedere burger altijd in staat om deze verantwoordelijkheid te dragen. Dan ontstaan er problemen.

    Van mij mogen alle toeslagen worden afgeschaft. Het is een enorme geld-rondpomp-machine. We regelen de onderliggende herverdeling van geld dan gewoon via de belastingaangifte. Zal een stevige hervorming zijn, maar uiteindelijk volgens mij eerlijker en beter uitvoerbaar. Ik heb er ooit al over geschreven, bedenk ik me nu: https://www.geldnerd.nl/geld-rondpompen/

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.