Afgelopen week had ik een bedrijfsuitje. Of nou ja, een event. Ik werk voor een groot internationaal bedrijf met in Nederland zo’n 5.500 werknemers. Dit event is een ondertussen jaarlijks terugkomend festijn met interessante sprekers, lekker eten en na afloop een optreden. En dan komt er wel eens de vraag: “Waarom kan het met zo’n event allemaal net een stapje extra?”
Echt heel gaaf!
Sprekers die nationaal en internationaal bekend zijn, tientallen mensen die eten en drinken verzorgen, 2500 collega’s en als afsluiter: artiesten die iedereen in Nederland kent. In één woord: wauw! Een zeer inspirerende middag en ’s avonds een leuke afsluiter. Daar bovenop komt dan nog eens: de baas betaalt. Maar hoe kan het toch dat het zulke evenementen altijd net even een beetje extra kan.
De baas waardeert je!
Allereerst is het natuurlijk goed om je even te beseffen: dit wordt niet zomaar georganiseerd! Het is natuurlijk ook gewoon een blijk van waardering van jouw baas om successen te vieren. Sommigen gaan er vanuit dat het er gewoon bijhoort, maar het kost ondertussen wel heel veel geld, tijd en moeite voordat er echt iets staat. Waardeer het dus maar gewoon eens dat je zoiets krijgt. Bijvoorbeeld een drankje op de vrijdag middag. Je baas is het tenslotte zeker niet verplicht.
1,2% bestedingsruimte
1,2% van de fiscale loonsom (het totaal uitbetaalde loon in een bedrijf) mag een werkgever jaarlijks onbelast uitgeven aan de werknemers. Denk daarbij aan jouw kerstpakket, een fitnessabonnement borrels, barbecues etc. Nu kan ik je bij deze al vertellen: in mijn bedrijf heb ik het idee dat het bedrijf toch wel veel meer kosten heeft dan 1,2% van onze salarissen. Alles wat een bedrijf extra aan uitjes en feestjes uitgeeft, moet het belasting over betalen. Wel 80%! Een bedrijf zal wel gek zijn om dat te doen.
De uitzonderingen op de werkkostenregeling
Die 1,2% bestedingsruimte komt uit de werkkostenregeling. En zoals altijd, zijn er een aantal uitzonderingen op de regel. Vindt een event binnen het pand van het bedrijf plaats, valt die onder de nihilwaardering. De kosten mogen gezet worden op de kostenpost werkplekvoorziening. Kortom: geen risico om over de 1,2% regeling te gaan als jullie vrijdagmiddagborrel inpandig plaatsvindt.
Het zakelijke karakter bij een uitje is van belang
Internationale sprekers met een inspirerend verhaal. Een cursus of workshop, voorafgaand aan de barbecue? Jouw baas doet dat niet voor niks. Zodra een event een zakelijk karakter heeft, valt het ook weer buiten de bestedingsruimte van de werkkostenregeling. Zulke events zijn dus wederom een uitzondering. Daarbij zijn er natuurlijk vele regeltjes en ook weer uitzonderingen op de uitzondering. Het komt er in ieder geval op neer dat een zakelijk karakter voor de baas erg belangrijk is. Dit maakt het event gewoon veel goedkoper.
Het hoort er een beetje bij
Zakelijke events worden een beetje gevormd naar de wensen en eisen van de belastingregels. Zo wordt een zakelijke bijeenkomst eerder afgesloten met nog even een drankje achteraf en bevat een heel leuk uitje meestal ook wel een leerzaam of zakelijk aspect. Zo kan er net even iets meer dan alleen die cursus en wordt een uitje voor de baas veel interessanter door die workshop toe te voegen.
Bespaar waar mogelijk!
Misschien zit je nu wel te denken: ‘waarom vermoei je mij hiermee op mijn zaterdag ochtend?’. Nou, simpelweg omdat dit natuurlijk perfect bij mijn doel past. Jouw baas probeert namelijk het maximale eruit te halen. Want zonder jou als personeel is er geen bedrijf. Het uitten van waardering naar jou als personeelslid is daar gewoon heel belangrijk. Zeker in tijden dat het moeilijk is om aan goed personeel te komen. Omdat het wel binnen de regels moet passen, zal jouw baas waar mogelijk het voor iedereen zo aantrekkelijk mogelijk houden. Hij kan wel het ene feestje laten opvolgen door weer een barbecue, maar dat kost hem of haar op den duur bakken vol met geld. Door het net even wat tactvoller te plannen, kan er veel meer met hetzelfde geld. Precies zoals ik (en met mij vele andere bloggers) onze financiële onafhankelijkheid najagen. Eruit halen wat er in zit!
Meer uit je geld halen?
Er is zoveel mogelijk! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: haal alles eruit wat erin zit. Van geld terugvragen na het kopen van een huis tot aan geen verzendkosten hoeven betalen. Jaarlijks overstappen van energieleverancier levert je zo €100 op. Daar kan jij weer andere leuke dingen van doen! En zo moeilijk als voor jouw baas is het helemaal niet. Helemaal geen regeltjes en uitzonderingen op die regeltjes. Zo kan je kinderlijk eenvoudig zoeken naar de dichtstbijzijnde gratis parkeerplaats en spotify delen met de mensen met wie je samenwoont scheelt elke maand weer euro’s.
Welke bespaartip heb jij om net even meer te kunnen doen met hetzelfde geld?
Hier geen bedrijfsuitjes . Ben zzper dus geen baas.
Tips . Tja de welbekende dingen idd Netflix account delen. Eigen eten mee bij uitjes (en dan heus wel iets lekkers eten of drinken. Maar scheelt een hoop geld met vooral kinderen die om t uur honger hebben ) idd overstappen met energie, verzekeringen etc. Beleggen in plaats van of naast sparen Hypotheek versneld aflossen, investeren . Ach iedereen weet hier hoe t werkt toch haha
Hoe het precies ziet met regels als je ZZP-er bent weet ik niet, maar ik ben het niet helemaal met je stelling eens. Als ZZP-er ben je eigen baas. Het vergt discipline om altijd weer voor de inkomsten te zorgen, dus ‘geen baas’ zou ik eerder ‘eigen baas’ noemen. En dan vraag ik mij af: is het niet mogelijk om met andere ZZP-ers die hetzelfde doen een cursus te organiseren, met afsluitend een drankje of barbecue? Kosten worden door ieder gedeeld, maar kunnen volgens mij prima als bedrijfskosten worden opgevoerd.
Inderdaad hoop ik dat jij als vaste lezer weet hoe het werkt. Ik ben ook blij dat je dat aangeeft. Maar ondertussen ben ik ook hard bezig om nieuwe lezers naar mijn blog te halen. Elke like of deelactie deelt mijn blog met potentiële nieuwe volgers. Ook voor hen is het fijn dat al die bespaartips af en toe genoemd worden. Ondertussen wordt mijn blogarchief steeds groter, dus is het ook wel eens fijn als je de goede kant op wordt gewezen, in plaats dat je zelf moet gaan zoeken naar dat ene artikel in dat grote archief :).