Dit is waarom jij zoveel spam krijgt

Geboren in de jaren ’90, ben ik niet van kinds af aan opgegroeid met het internet. Dat was gewoon niet nodig. Zelfs niet met een computer! Die kwam pas jaren later. Dan speelden we spelletjes, gekocht op floppy op de rommelmarkt, op de slaapkamer van m’n ouders waar dat ding stond. Pas veel later, toen ik in de brugklas zat, kwam het internet erbij. En van het een kwam het ander. Er komt internet, er komt een eigen mailadres en na drie dagen had ik 500+ e-mails. Vijfhonderd. Ik wist niet wat mij overkwam. Alleen mijn ouders wisten mijn email adres en ik had nog nooit van spam gehoord. Van die 500 mailtjes waren er toen al (en dan praten we over 2002) 500 ongewenst. Maar waarom krijgen we nou al die spamberichten?

98% van al het mailverkeer is spam

Tenminste in 2007… 98% ! Gelukkig wordt er steeds meer gedaan tegen al die spam. Dit is in de loop der jaren dan ook (gelukkig) veel minder geworden. Maar waarom kreeg jij nou zoveel spam. Wat is het nut ervan en waarom proberen al die bedrijven je nu zo ver te krijgen? Tja, dat kan eigenlijk maar één reden zijn: Geld.

Die rijke prins uit Nigeria

Hoe klassiek is hij. Er is een rijke prins uit Nigeria met miljoenen op de bank, maar hij kan er niet bij. Als jij nou een rekening opent die hij mag gebruiken, krijg jij 10% van het geld. Het enige dat je hoeft te doen is een rekening openen. Wat levert het hen nou op? Heel veel. Natuurlijk kost het een klein beetje geld om zo’n rekening te openen. Als ze het slim doen, vangen ze ook meteen alle gegevens af die jij invult. Want, gegevens kan je verkopen. Hoe completer het profiel dat jij invult, hoe meer het waard is. Een creditcard nummer met inloggegevens is zo al €2 waard. Men weet direct ook dat het om een werkend mailadres gaat, dus zelfs dat levert geld op. Stel je nou voor dat je ook nog geld overmaakt om te laten zien dat jij echt bent, is het dubbel bonus!

Zoveel (spam) moeite voor een paar euro

Zeker, voor slechts een paar euro doet zo’n spammer enorm veel. Waarom? Jij bent echt niet de enige die dat mailtje krijgt. zelfs als slechts 1 op de 10.000 mensen reageren op het mailtje, is het al meer dan de moeite waard. Die mailtjes gaan tenslotte ook naar miljoenen mailadressen. En daarmee is ook die spamwereld een miljoenen business. Want dat is wat al die gegevens opleveren: miljoenen.

Vroeger noemden we het spam, nu heet het Facebook en Google

Want laten we eerlijk zijn: bedrijven worden steeds slimmer. Met jouw gegevens is heel veel te verdienen. Je geeft tenslotte ook heel veel gegevens weg. Al vanaf het moment dat jij Google gebruikt wordt er een profiel met gegevens bijgehouden. En daarmee kunnen zij een zeer gericht advertentienetwerk opzetten. Waarom krijg jij op deze pagina nou net die aanbieding te zien van dat product waar je net naar gezocht hebt? Simpelweg omdat Google goed is in wat ze doen. Spam is een miljoenen business, Google is een miljarden business.

Wat kan je doen tegen spam

Tja, veel verder dan een goed spamfilter kom ik dan ook niet. Schrijf je niet in voor alle nieuwsbrieven (behalve voor deze blog, dat is tenslotte geen spam 🙂 ) en schrijf je ook gerust uit als je geen interesse meer hebt. Google en Facebook is natuurlijk een veel lastiger verhaal. Die hebben zichzelf nogal belangrijk gemaakt in het wereldwijde web. Natuurlijk kan je naar alternatieven, maar in mijn eigen beleving zijn die bij lange na niet zo goed. Tja, dan gebruik ik toch liever Google. Hoewel ze alles van mij weten, helpen ze mij er ook mee. Wil je echt dat ze niks van je weten, kan je beter op een onbewoond eiland gaan zitten zonder internet enzo. Ohnee wacht, zelfs dan ben je nog te vinden op Google Maps. Tja, laten we er dan maar gebruik van blijven maken.

If you can’t beat spam, join it

Hoewel het extreem lastig wordt om de machten van Google en Facebook in te perken, wordt dit natuurlijk wel geprobeerd. De meest grappige filmpjes van Amerikaanse senatoren die Mark Zuckerberg uithoren over Facebook komen helaas voorbij. Wat dat betreft kan je de machten pas inperken als je een beetje snapt hoe het werkt.
Spam daarentegen kan je wel flink aanpakken. Onderstaand filmpje heeft mij heel hard doen lachen. Als je het niet kan verslaan, moet je vooral erin meegaan. Wie weet levert je het nog een gratis broodrooster op 🙂 (helaas is het filmpje in het Engels, maar ik kon het niet laten om hem met jullie te delen)

2 gedachten over “Dit is waarom jij zoveel spam krijgt”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.