Ik verdien meer dan de president van …

Wat onze Mark Rutte verdient, is algemeen bekend. Of tenminste, het is geen geheim. Het is €170.910 (2020). Dat is dan inclusief de 8% vakantiegeld en eindejaarstoeslag, maar hij heeft wel recht op onkostenvergoedingen. Allemaal keurig netjes geregeld. En die €170.000 mag dan heel veel geld zijn, maar daarmee heb je ook een enorm belangrijke functie. Want waar zou Nederland zijn zonder onze Mark. Maar wat verdienen bestuurders van andere landen nou. Ik ben een overzicht tegenkomen met de jaarsalarissen van verschillende internationale politici. En dan doe ik het met mijn ‘gewone’ salaris nog niet eens zo heel slecht!

Salarissen staan altijd onder druk

Want laten we eerlijk zijn: Hoe meer salaris, hoe minder winst er voor het bedrijf is. Maar bij een te laag salaris, gaan de werknemers weg. Dus er zal altijd een overeenkomst bereikt moeten worden. Aan de ene kant niet teveel salaris zodat de winst op pijl blijft, maar aan de andere kant niet te weinig, zodat de werknemers wel blijven. Bij politici werkt dat net nog even anders. Want te veel betalen gaat niet ten koste van de winst van het land,maar wel ten koste van de tevredenheid van de burgers. Want stel dat we Mark Rutte €5.000.000 per jaar gaan betalen, dan is iedereen in rep en roer. We moeten tenslotte die man met z’n allen betalen. Daarom zijn alle salarissen van onze ambtenaren keurig vastgelegd. Ze krijgen niet teveel, maar ook niet te weinig betaald. Iedereen tevreden en vooral: goed geïnformeerd. Meneer Rutte wist tenslotte al wat hij ging verdienen nog voordat hij aan deze functie begon.

De best verdienende internationale politicus is…

In het lijstje dat online staat, zit (letterlijk) op de troon koning Harald V van Noorwegen met ruim €13.000.000 per jaar. Gevolgd door de koning van Zweden met €7.600.000. Een heel groot contrast met de minister-president van Vietnam. Die verdient zo’n €8.000 per jaar. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik hoef geen heel jaar te werken voor die €8.000… En dan hebben we natuurlijk nog de Paus. Een zeer belangrijk persoon met een zeer mager salaris van €0 per jaar.

Alles in perspectief

Oke, €8.000 is vrij weinig voor het salaris van een minister-president. Maar gaan we het vergelijken met het salaris van de bevolking, verdient deze beste man slechts iets meer als het gemiddelde inkomen in dat land. Minister president Lie Hsien Loong van Singapore verdient ruim 1,3 miljoen euro per jaar. Dat is bijna 18x zoveel als de gemiddelde inwoner met €78.400… Als we kijken naar Mark Rutte, dan is dit wel een extreem voorbeeld. Rutte verdient met €170.000 bijna 4x zoveel als de gemiddelde Nederlander. En ja, dat is veel, maar die baan van hem is dan ook geen doorsnee managersfunctie…

Grote verschillen

Het valt mij op dat er enorm grote verschillen zijn in de salarissen van al deze politici. Van 1x het gemiddelde jaarloon van een inwoner tot wel 19x het gemiddelde jaarloon. Dat is echt gigantisch. Maar ook landen die vlak bij elkaar liggen en waarvan ik had verwacht dat ze ongeveer dezelfde economische status hadden, hebben grote verschillen. Zo verdient de president van Zambia zo’n €26.000 per jaar, de president van Gambia zo’n €36.000 en de president van Kenia €138.000. Maar ook dichter bij huis. Angela Merkel (minister president van Duitsland) verdient €350.000, terwijl de minister president van Polen het moet doen met €55.000. Dan zie je pas wat voor grote verschillen er liggen tussen die landen. Want voor Duitse begrippen is het 7x het gemiddelde inkomen (€44.800), terwijl het voor Polen 2,3x het gemiddelde inkomen (€24.200) is.

Ik verdien meer dan de president van…

Ja, natuurlijk die minister-president Vietnam. Maar er zitten nog wel meer namen in het lijsten, waarvan ik bij sommigen dat echt niet had verwacht. Denk maar eens aan de minister president van China. Natuurlijk een hele andere cultuur, maar ook een opkomende economische grootmacht. En toch verdient Xi Jinping, de president van China, ‘slechts’ €17.000 per jaar. Net iets meer dan het gemiddelde inkomen van een inwoner van China. Gigantische verschillen, maar eigenlijk ook gewoon eens leuk om te bekijken.

Voor deze blog heb ik twee bronnen gebruikt: Loonwijzer en Adzuna. Loonwijzer is iets meer up-to-date, maar Adzuna geeft iets meer vergelijkingsmateriaal. Wat mij betreft leuk om eens te bekijken!

4 gedachten over “Ik verdien meer dan de president van …”

 1. Interessant dit! Ik vind eigenlijk dat het salaris van de premier nog best laag ligt. Ik bedoel: als ik het vergelijk met mijn eigen salaris en dan bedenk hoeveel fijner en rustiger mijn baan is en hoeveel minder verantwoordelijkheid ik draag… Ik zou niet met hem willen ruilen.

  Beantwoorden
 2. Ja het is allemaal vreselijk oneerlijk verdeelt in de wereld! Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft op of onder de armoede grens en een hele grote groep is juist aan het graaien, de rupjes nooit genoeg.
  Hier hoor ik ook vaak mensen klagen dat ze niet genoeg verdienen, maar als je 25.000 bruto verdient kun je makkelijk rondkomen, zoniet dat geef je gewoon teveel uit en leef je te luxe!

  Beantwoorden
 3. Bij een inkomen van 25.000 euro bruto (in je eentje) heb je ook nog recht op toeslagen, huurtoeslag 126 euro per maand ongeveer en zorgtoeslag 63 euro per maand.

  Blijkbaar vindt de overheid het normaal om jou bij dit inkomen nog te sponsoren.

  Tel je die mee toeslagen, Tom, in jouw inkomen? Of kom je “makkelijk rond” zonder dat je die toeslagen aangevraagd hebt?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.