Schuldig – Wie betaald de rekening?

Ik kijk niet zoveel televisie. Helemaal niet eigenlijk. Ik ben altijd druk bezig, werk onregelmatig  en mijn schema’s wijzigen eigenlijk altijd. Gelukkig is daar tegenwoordig het internet. Waar vroeger een videorecorder ingeprogrameerd moest worden (jawel, ik heb die tijd nog meegemaakt), is er tegenwoordig het internet. En met het internet kwam ook uitzending gemist. De uitvinding voor iedereen met een overvolle agenda.

Nu heeft deze drukbezette jongeman ook Netflix en een aantal favoriete series, dus zelfs voor de geweldige uitvinding uitzending gemist is er bijna geen tijd. Behalve als me iets wordt aangeraden. Dan zoeken we het programma even op en kijken we het.

Schuldig

En dit is precies wat er vorige week is gebeurd. Ik werd gewezen op het programma ‘Schuldig’. Een documentaire die alle partijen belicht als er schulden zijn. De documentairemakers zijn op stap geweest met mensen met schulden, deurwaarders, mensen die net uit hun huis zijn gezet, de voedselbank, schuldhulpverlening en politici. Ik heb pas deel 1 gezien uit een serie van 6, maar ik was erg onder de indruk. Mensen die zoveel schulden hebben en die moeten afbetalen, of zo weinig inkomsten hebben, dat er maandelijks maar 58 euro overblijft om eten voor te kopen! Ik kan het mijzelf niet indenken. Toch is dit de waan van de dag in de Vogelbuurt in Amsterdam, de wijk waar deze documentaire is opgenomen.

Oplopende schulden

ik wel al wist, maar waar ik nog een keer mee werd geconfronteerd, zijn oplopende schulden. Dan heb ik het niet over het chronische tekort aan inkomsten, waardoor er steeds meer schulden bijkomen, maar de kosten. Er wordt een voorbeeld gegeven van een factuur van €450. Daar zijn al een aantal betalingen voor geweest, maar nu komt de deurwaarder langs. Het factuur was officieel €450. Daar komen nu weer €118 nakosten bovenop. Dan betekenis kosten: €75. Dan Executiekosten: €528. Als laatste mag je er dan ook nog €86 rente over betalen.  In totaal is deze man €1900 kwijt voor een factuur van €450. En vooral die verviervoudiging schrik ik van!

Voedselbank

De voedselbank is in Nederland nodig. Veel mensen weten van het bestaan. Je komt er omdat je niet genoeg geld hebt om voor eten te zorgen. In de documentaire wordt er wat dieper op ingegaan. Ik wist al dat er een strenge selectieprocedure is voordat men toegelaten wordt. Ik ben nu achter de cijfers gekomen: een eenpersoons huishouden mag na de vaste lasten niet meer overhouden dan €180. Daarvan moet je dan bijvoorbeeld nog je auto en kleding van betalen, maar ook je eten!

Wat ga ik er mee doen?

Het voelt heel vreemd. Ik wil genoeg hebben kunnen sparen om op mijn 50e financieel onafhankelijk te zijn. Sommigen in Nederland hopen eind van de maand nog steeds dat dak boven hun hoofd te hebben. Ik ga in ieder geval deze documentaire afkijken. Ik vind hem erg interessant en hier wil ik graag wat van mijn tijd aan besteden. Ook wordt voor mij hiermee het belang van financieel op orde zijn benadrukt. Pas als je financieel weet wat er in- en uitgaat, kan je zaken als deze voorkomen.
Daarnaast zal ik lekker blijven bloggen. Ik denk dat er genoeg mensen zijn die ook willen besparen op hun maandelijkse kosten. Als je al een paar euro kan besparen op de wekelijkse uitgaven, geeft dat vaak net een beetje ruimte om te sparen. Wellicht zijn niet al mijn blogs net zo van toepassing op een situatie waar bespaard MOET worden. Zelfs als het er maar één of twee zijn, ben ik blij dat ik toch een beetje heb kunnen helpen.
Als laatste ga ik mijn eigen financiele manier van boekhouden publiceren. Dit duurt even, want het is nu een technisch gebeuren waar alleen ik iets van snap. Hij zal dus naar een iets algemenere vorm omgebouwd moeten worden. Ik denk namelijk dat de sheet die ik gebruik, wel inzichten kan geven in inkomsten en uitgaven. Iets wat in het geval van schulden vaak erg lastig is. Hebben jullie tips of verzoekjes voor me? Mail gerust svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl

Vanavond om 22.00 uur wordt aflevering 2 van “Schuldig” uitgezonden op NPO1. Natuurlijk is hij ook gratis terug te bekijken op uitzendinggemist

1 gedachte over “Schuldig – Wie betaald de rekening?”

  1. Ik kijk ook weinig tv maar vindt het heerlijk om series te kijken op Netflix (en dan het liefst een heel seizoen achter elkaar).

    Dankje voor je tv tip, ik ga hem terug kijken.
    Als ik dan tv kijk dan het liefst “nuttige” programma’s

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.