De rijkenfluisteraar

Wat krijg je als je je een beetje verveeld en de meest onzinnige Facebookfilmpjes gaat bekijken? Juist, nog meer onzinnige Facebookfilmpjes. Wat dat betreft is social media enorm gevaarlijk voor je vrije tijd. Voor je het weet is het om. Gelukkig was mijn ‘nutteloos tijd verdoen’ wel succesvol genoeg om er een blog over te schrijven. Ik kwam namelijk filmpjes tegen van de rijkenfluisteraar. Blogwaardig en zeker leuk om even vermaakt te worden.

Niet als elke andere fluisteraar

Natuurlijk is het niet zoals de paardenfluisteraar, babyfluisteraar of vrouwenfluisteraar. Niks de rijken temmen of makkelijk kunnen versieren (want dat schijnt een vrouwenfluisteraar wel te kunnen, nooit geweten). Nee, de rijkenfluisteraar is eigenlijk een journalist die wat rijken heeft geïnterviewd. Tim Fraanje is zijn naam en is een unieke verschijning op zichzelf. Een combi van een lange wat slungelige man die met allerlei verschillende kledingstijlen volgens mij zijn eigen stijl heeft ontwikkeld. Zeker niet mijn ‘doe maar gewoon, dan doen we al gek genoeg’ stijl, maar ach, hij doet er niemand kwaad mee.

“Rijkdom is aantrekkelijk”

Een quote uit een van die online interviews. Niet eens met een ‘echt rijk iemand’ aldus Tim zelf. Het was een andere journalist die bladen maakt over wat je allemaal met die rijkdom kan doen voor wat betreft levensstijl. En dat maakt die rijkdom zo aantrekkelijk. Je kan het laten zien. Laten zien hoe goed je het hebt, dat je het allemaal prima voor elkaar hebt en alles wat daar uit voortvloeit. De macht, het aanzien en ga zo maar door.

De geïnterviewden

Zijn toevallig geen onbekenden van de televisie. Ik zag tussen zijn artikelen nog meer interviews met onder andere Armin van Buuren, maar zo bekend zijn de anderen dan weer niet. Waar ik ze van ken? Van het programma steenrijk, straatarm. Een programma waarin een arm en rijk gezin voor een week wisselen van budget. Erg grappig om te zien, maar vervolgens ook meteen weer een eye-opener dat die mensen ook graag op tv komen en geïnterviewd worden. Want waarom zou je anders aan beiden meedoen?

Hoe moet hij open

En dat maakt de reportages / interviews dan wel vermakelijk om naar te kijken. Een multimiljonair die die slungelige interviewer één van zijn 6 sportwagens uit laat kiezen om samen een ritje te gaan maken. Hij noemt de types op en je ziet dat die knul geen idee heeft. Als de auto eenmaal voor staat, weer hij niet eens hoe je de deur van zo’n veel te dure auto open krijgt. En dat maakt het zo vermakelijk om te zien. Hoe hij probeert (maar redelijk faalt) om een balletje te slaan op de green en impressie wil maken met een flesje bubbels van €4,95.

Is het nog wel leuk om rijk te zijn in 2019?

Een vraag die hij aan ieder stelt. En dat typeert hem wel. Want hoe slungelig hij ook is, hoe gek ik hem ook gekleed vind, ik vind dat wel een goede vraag. Want als je aan een willekeurig persoon vraagt of hij rijk(er) wilt zijn, is het antwoord al snel ja. Maar vraag nou eens aan een multimiljonair of het nog leuk is om anno nu zoveel geld te hebben. Wat vinden zij er dan van. En zo heeft hij wel meer van zulke vragen.

Trots op hun harde werk

Wat wel in elk interview naar boven komt is hoe trots de multimiljonairs zijn. Trots hoe zij het voor elkaar hebben gebokst om inderdaad die miljoenen te vergaren. Om inderdaad te kunnen leven op de manier die zij willen. Trots vertellen ze hoeveel werknemers ze wel niet hebben. Hoeveel uur ze soms per week werken. Wat voor mooie auto’s en spullen ze wel niet hebben. En kom op, ze hebben het dan ook wel echt zelf voor elkaar gebokst, dus daar heb ik dan ook best nog wel respect voor. Hoewel het niet in mijn aard zit om zo’n levensstijl erop na te houden of zoveel op te moeten offeren om zo gigantisch rijk te worden, hebben zij dat wel succesvol gedaan. En wat mij betreft mogen ze daar dan ook best trots op zijn.

Benieuwd naar de rijkenfluisteraar?

De eerste keer dat ik het programma zag, wist ik eigenlijk ook niet wat me overkwam. Maar toch raad ik aan om er eens 10 minuten voor uit te trekken. Het is aan de ene kant vermakelijk, maar aan de andere kant ook wel eens interessant om het verhaal van zo’n multimiljonair te horen. Het gaat om drie afleveringen van elk ongeveer 10 minuten. Klik dus vooral hier voor de rijkenfluisteraar. Ben je benieuwd naar wat Tim nog meer schrijft? Dat kan hier. “Wanhopig op zoek naar schoonheid in tijden van laat kapitalisme”, zoals hij dat zelf zegt.

1 gedachte over “De rijkenfluisteraar”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.