Lekker speculeren over de beurs

Wat zal hij gaan doen? Omhoog, omlaag of blijft hij gelijk? Paar cent erbij, eurootje eraf, paar cent lager, eurootje erbij. De beurs is net als het weer dat zomaar om kan slaan. Kijk maar naar februari en maart. De beurzen hadden nog nooit zo hoog gestaan. En hoppa, binnen een paar dagen stonden we 30% lager. En nu, na weken weer opkrabbelen was er gister “de grootste daling sinds het dieptepunt in maart“. Sommige indexen verloren in een dag opeens 7%. Er is geen touw aan vast te knopen. Maar des te meer is er te speculeren.

ETF’s volgen de beurs

Een tracker (ook wel ETF) is een samenstelling van een groep aandelen in bepaalde verhoudingen. Doordat de samenstelling en verhoudingen niet wijzigen, geeft zo’n tracker een aardige weerspiegeling van dat segment van de beurs. Bij de trackers die alle aandelen in hun samenstelling hebben, krijg je dan ook direct een vrij volledig beeld van de volledige beurs en zelfs de wereldmarkt. VWRL is zo’n tracker met een wijd gespreide samenstelling van aandelen over de hele wereld. En ook die ging gisteren met 5% naar beneden. Dat is zo’n moment dat vele mensen duizenden tot zelfs miljoenen euro’s zien verdampen. Maar hoe kan zoiets nou zo plotseling gebeuren? Hoe kan het nou dat het het ene moment nog helemaal goed gaat. Dan komt er een moment dat het dramatisch gaat. Vervolgens is iedereen weer helemaal gelukkig, blij en vrolijk, want het gaat weer veel beter. Zelfs zo goed dat we slechts 10% onder het oude record zaten. En nu was er gister opeens weer zo’n enorme daling…

Allerlei scenario’s mogelijk

Ik heb zeker geen verstand van de beurs. Ik beleg actief in trackers en dat product snap ik. Maar ik zal mijzelf zeker geen expert noemen. Maar dan vind ik het toch wel leuk om over wat scenario’s na te denken. Want wat is er nou gaande. Wat zou allemaal invloed kunnen hebben op de beurzen. Natuurlijk zijn dat de prestaties van de beurzen zelf, maar de beurs is veel meer dan dat. Het gaat om vraag en aanbod, verwachtingen, het nieuws en nog zoveel meer. Dus wat is er zoal door mijn hoofd gegaan:

Verkoop op de ex-dividend date

Een strategie die al eens eerder door mijn hoofd is gegaan. De ex-dividend datum is de datum waarop wordt bepaald wie het aandeel heeft en daarmee dus ook recht heeft op het uit te keren dividend. En zo was gisteren de ex-dividend datum voor VWRL. Aan het begin van de beursdag wordt bepaald wie recht heeft op dat dividend. Vervolgens wordt ook de koers van het aandeel verlaagd met ongeveer hetzelfde bedrag als dat dividend. Het is een strategie die waarschijnlijk helemaal niet werkt, maar wat nou als. Bij trackers is de correctie van een aandeel vaak niet één-op-één gekoppeld aan dat dividend. Dus wat nou als je het aandeel vlak voor deze ex-dividend date koopt en direct daarna weer verkoopt. Dan pak je wel het dividend, maar is de waarde daling niet gelijk aan dat dividend. Juist omdat dit gisteren was en VWRL in waarde flink zakte, moest ik hier aan denken.

Pas op, straks mis je de boot!

Aandelen waren relatief gezien in maart extreem goedkoop. De waarde stond zo’n 30% lager, dus waar je eerst €100 voor een aandeel moest kopen, kostte dat aandeel nu nog maar zo’n €70. En iedereen ruikt dan opeens makkelijk geld. Dat zie je ook wel aan de gigantische wachtlijsten bij alle brokers. Maar wat nou als andere partijen daar nu weer gebruik van maken. Partijen die laag hebben gekocht. De prijs gaat nu flink omhoog, want er is veel vraag van mensen die de boot niet willen missen. De partijen die laag gekocht hebben pakken de winst door duurder te verkopen. De grotere vraag naar aandelen door mensen die de boot niet willen missen zullen de prijs echt wel opdrijven.

Dalende prijzen door tegenvallende cijfers

Want ja, het moet dan ook weer een keer misgaan. Mensen die de boot niet wilden missen, zijn eigenlijk al te laat. En dan kan het zomaar zijn dat de boel straks instort. De winsten vallen tegen. Geen snel geld, dus dan maar weer verkopen. De vraag zakt verder, dus ook de prijzen zakken verder. Mensen ‘pakken hun verlies’ en verkopen de aandelen. Liever wat verlies dan aandelen hebben waar je ‘niks’ aan hebt. En dat laat de prijs nu weer dalen. Of het echt zo gaat en of dit inderdaad mensen hun gedachten zijn, weet ik niet. Maar ik kan mij zomaar indenken dat de mensen die de boot niet wilden missen, vooral gingen voor dat snelle geld. Dat dat tegen gaat vallen en dat dat invloed heeft op de beurskoers.

Onrealistisch hoog

Laten we eerlijk zijn, de beurzen stonden echt gigantisch hoog in de afgelopen maanden. Onrealistisch hoog bijna. En daardoor zakt de vraag vanzelf. Vaak wordt er gekeken hoeveel keer de winst van een bedrijf een aandeel kost. Verhoudingsgewijs waren de aandelen dus enorm duur. Fijn als je ze wilt verkopen, want dan pak je een leuke marge. Maar dat speelt wel heel erg in op het vraag en aanbod spelletje. Nu met die hele coronacrisis erbij en de onvoorspelbaarheid van de wereldeconomie, is het een grote vraag wat de beurzen vandaag weer zullen doen. Een scenario is in ieder geval dat er een correctie komt om de aandelenprijs weer in verhouding te brengen met de winsten van bedrijven.

Komt er nog een tweede dip?

Ik denk persoonlijk van wel. Gelukkig ben ik geen kenner en vertrouw mij alsjeblieft niet teveel. Maar de beurzen staan te hoog naar mijn idee. Dat gevoel had ik al in februari, maar nu helemaal. De winsten van bedrijven gaan nog flink tegenvallen in het komende jaar. Er wordt enorm veel geleund op staatssteun, consumenten kunnen minder geld uitgeven en er verandert heel veel. Een crisis als deze is eigenlijk een fast-forward in de tijd. Kijk maar eens hoeveel we ‘opeens’ toch thuis kunnen werken. Vraag en aanbod zal veranderen. En dus ook de marktpositie van bedrijven. Ook is corona nog niet onder controle, dus zal dat ook flinke invloeden kunnen hebben. Nee, ik denk niet dat het alweer bijna als vanouds is. Ik denk dat we pas net begonnen zijn.

Wat doet dit met mijn strategie?

Helemaal niks! Mijn strategie is elke maand voor hetzelfde bedrag bijkopen. Dat was zo en dat is nog steeds zo. Het enige verschil, is dat ik wat meer of minder stukjes van de tracker aan kan schaffen. Net als wanneer je ‘Altijd €25 benzine tankt’. De ene keer krijg je wat meer liters voor die €25 dan de andere keer. Maar door elke maand een beetje te kopen, koop ik op zowel hele hoge bedragen als hele lage bedragen. Uiteindelijk kom je dan redelijk gemiddeld uit. Ik ben er tenslotte al lang achtergekomen dat de markt timen toch niet lukt.

3 gedachten over “Lekker speculeren over de beurs”

 1. Ex dividend kopen/verkopen is twijfelachtig. Niet alleen vanwege dat er eigenlijk geen winst is te behalen, maar ook omdat het fraudegevoelig is. Cum-ex fraude, dividendstripping etc.
  Strategie betekent lange termijn. Gewoon jezelf houden aan de regels die je voor jezelf hebt opgesteld. Werkt prima.

  Beantwoorden
 2. De strategie rond ex-div datum die je noemt heet dividend capture. Heb ik ook een tijdje gedaan, wat alleen resulteerde in veel bijhouden, wat stress en weinig resultaat. Gewoon iedere maand bijkopen en de tijd zijn werk laten doen.

  Beantwoorden
  • Zo leer ik ook nog eens wat! De strategienaam kende ik nog niet. Wel fijn om te weten dat ik niet de enige ben die zo’n gedachte heeft. Ik kan mij inderdaad voorstellen dat het veel extra werk is en dat het resultaat ook soms te wensen overlaat. Gewoon mijn eigen strategie aan blijven houden dus 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.