Jouw Air Miles zijn nog nooit zoveel waard geweest

Ik ontvang niet zo heel veel nieuwsbrieven en reclamemailtjes meer. Ik heb me eigenlijk voor vrijwel alles afgemeld. Er staat toch niet zo heel veel in. Vooral spullen, spullen en nog meer spullen die ik eigenlijk niet nodig heb. Dus ja, dan niet :). Maar, de Air Miles nieuwsbrief is er eentje die ik nog wel ontvang. Ik spaar namelijk Air Miles. Bij het boodschappen doen, bij het tanken en ga zo maar door. En die nieuwsbrief bevat regelmatig een extra actie. Je krijgt dan een x-aantal Air Miles extra als je meer dan 20 liter tankt. Nu gebeurt dat bij ons regelmatig, dus zo gaat het Air Miles sparen lekker door. Maar bij de laatste editie van deze nieuwsbrief, viel de slogan mij meteen op. Jouw Air Miles zijn nog nooit zoveel waard geweest. En natuurlijk is mijn interesse dan meteen gewekt!

De waarde van een Air Mile

Ik ben vaak kritisch naar spaarprogramma’s. Want soms moet je voor vele honderden euro’s kopen voordat je een paar euro korting krijgt. Zo ben ik geen fan van het Hema spaarprogramma en heb ik al eens eerder geschreven over andere wassen neuzen die men “voordeel” noemt. Maargoed, de Air Miles deden het altijd wel aardig. Hoewel je wel kritisch moet zijn. Want je kan €5 korting krijgen bij inlevering van 1000 Air Miles. Maar je kan voor diezelfde 1000 Miles ook €10 korting krijgen op het entreekaartje van een attractiepark. De waarde van een Air Mile verschilt dus nog wel eens. Daar heb ik eerder een hele blog over geschreven. Het komt erop neer dat de waarde ergens tussen de €0,005 en €0,02 zit, afhankelijk van wat je koopt. Goed om dit dus te onthouden!

Zoveel waard Air Miles nog nooit geweest

En dan terug naar mijn mailtje. Een doneeractie voor het Rode Kruis. Jij doneert Air Miles, waarna er boodschappenkaarten beschikbaar worden gesteld aan de mensen die het nodig hebben. En als ik het goed begrijp gaat dit juist om Nederlanders die deze hulp nodig hebben. Airmiles doneren, zodat anderen daar boodschappen van kunnen kopen. Een heel nobel doel. Zeker in deze lastige tijden zullen meer mensen financiële nood ervaren, dus ik kan mij deze actie heel goed indenken. Heel groot staat er een knop: DONEER. Maar eigenlijk moeten we eerst even naar boven scrollen. Want wat staat daar:

Bron: https://www.airmiles.nl/partners/rode-kruis

200 Air Miles voor €1

Ja, gaat er bij u ook al een belletje rinkelen…? Als je bij de Appie staat af te rekenen, kan je 1000 Air Miles inwisselen voor €5 korting. Snelle rekensom: dat is effectief per Air Mile dezelfde waarde, namelijk een halve cent per Air Mile. Oke, maar dan gaan we nu naar de Air Miles winkel. Dagje Dierenpark Amersfoort. Je koopt een volledig ticket met jouw Air Miles voor 2400 Miles. Op de website van het dierenpark kost datzelfde ticket €24. Oke, dan is de waarde van diezelfde Air Mile dus opeens een hele cent. Dat is al twee keer zoveel. Je kan voor 5000 Air Miles ook €60 korting krijgen op een vakantie bij Landal. Dan is die ene Air Miles zelfs 1,2 cent waard. En, zoals je in mijn eerdere blog ook hebt kunnen lezen, is het mij ook wel eens gelukt om een waarde van twee cent te behalen.

Maar de waarde van een Air Mile kan je ook anders uitdrukken

Natuurlijk, in dit geval doneer je aan het Rode Kruis. Anderen kunnen hier eten voor kopen bij de AH. Een heel nobel doel en dat voegt ook waarde toe. Meer dan alleen geld in ieder geval. Maar wat ik echt nergens terug kan vinden, is hoe deze actie werkt. Want hoe gaat de actie in z’n werk? Kan iemand die zo’n kaart ontvangt voor €20 boodschappen kiezen? Of wordt er een pakket samengesteld dat je op kan halen? Er zit nogal verschil tussen. Ik zal je uitleggen waarom:

Die kaart vertegenwoordigd een besteedbaar bedrag

Stel, met die kaart van het Rode Kruis kan je voor €20 boodschappen doen. Ik wil niet lullig zijn, maar dan kost dit voor de supermarkt natuurlijk nooit €20. Er zitten op alle producten winstmarges, dus die winkel verdient er zeker wel aan. Jij als consument kan tenslotte diezelfde korting krijgen, dus dat zit al lang in alle marges verwerkt. Jij levert dus een tegoed in van €1, terwijl het de supermarkt waarschijnlijk veel minder kost.

Met die kaart kan je een boodschappenpakket ophalen

Willen ze er nou echt een mooie actie van maken, dan krijg je een boodschappenpakket. En dan niet met een ’ter waarde van’ de winkelprijzen. Nee, ter waarde van de inkoopprijzen. Ik doneer die euro en de Appie gooit er spullen in die voor €1 worden ingekocht en normaal voor €2 worden verkocht. Pas dan maak je er echt een flinke actie van. Pas dan zorg je dat die mensen die het echt nodig hebben, ook daadwerkelijk een voordeel halen bij deze actie. Maarja, ik weet nog steeds niet hoe de actie is vormgegeven en dat is ook nergens terug te vinden…

Boos op Air Miles

Ja, laat ik het maar gewoon zo stellen. Ik ben BOOS op Air Miles. Allereerst de slogan “Jouw Air Miles zijn nog nooit zoveel waard geweest” klopt technisch gewoon niet. Ze zijn met deze actie een halve cent waard, terwijl ik op dit moment een waarde per Air Mile kan realiseren van tenminste 1,2 cent. Dat is meer dan het dubbele. Daarnaast vind ik dit een heel nobel doel. Maar er is nog zoveel onduidelijk. Aan wie wordt dit nou uitgedeeld. En op welke manier gaan deze mensen die boodschappen ontvangen. Krijgen zij nog een beetje profijt mee van inkoopvoordeel van zo’n grote super, of kunnen ze erin stikken en moeten ze gewoon de volle mep betalen, op mijn kosten. Ik vind dit een hele misleidende actie. Eentje die doet alsof ze zo goed zijn voor de mensheid, terwijl ze eigenlijk misbruik maken van jou als consument. Iemand die hard heeft gespaard voor wat Air Miles en met de beste intenties ze doneert onder bizar slechte omstandigheden vol met onduidelijkheden. Beste Air Miles: ik hoop dat jullie dit lezen, de actie verbeteren en duidelijkheid gaan verschaffen. Want eigenlijk zouden jullie je diep moeten schamen.

Vind jij dit ook niet kunnen? Deel dit dan in grote getale en laat zien dat je het er niet mee eens bent.
Natuurlijk verwijs ik graag door naar de pagina van de Air Miles actie en de pagina van het Rode Kruis.

8 gedachten over “Jouw Air Miles zijn nog nooit zoveel waard geweest”

 1. Ik tank gewoon bij een goedkope benzinepomp zoals bijv. Tinq of Tango, dan ben ik altijd ruim 10 euro goedkoper uit per tankbeurt dan bij die Airmiles pompen!
  Overal waar je Airmiles krijgt betaal je ze zelf dubbel, dus niks geen korting, het is allemaal een wassen neus dat Airmiles sparen!

  Beantwoorden
 2. Ik spaar ze niet meer, ik vind het ook een wassen neus en ook ik tank liever bij Tango voor goedkopere benzine. Airmiles heeft ook een keer alle gepaarde punten laten vervallen – als ik het me goed herinner – vond ik ook al zo idioot. Ik merk dat ik niet bezig ben met wat ik allemaal kan (moet!) kopen om punten ‘in te wisselen’ en heb ook al die pasjes en appjes niet meer… heerlijk rustig. Ieder bezoekje aan het Kruidvat/De Tuinen/winkel zus en winkel zo krijg ik de vraag of ik de klantenpas al heb.. neeeeeeeeeeeeee!! En vragen via het internet over een aankoop die ik heb gedaan en wat ik er van vond beantwoord ik ook niet meer. Ze staan toch ook niet bij de uitgang van de Lidl iedere keer met een enquête ?? Volgens mij is mijn irritatie wel duidelijk 😉 Goed stuk SVMV!

  Beantwoorden
 3. Nou, “misbruik maken van de consument” vind ik overdreven. Zoals je zelf al zegt, je weet niet precies hoe het er uit ziet. Misschien krijgen ze wel meer op de kaart dan je hebt gedoneerd. Je weet het niet.
  Wat ze wel aan te rekenen valt is dat het schimmig is. Het moet gewoon kristalhelder zijn wat er wordt gedaan met jouw miles. Dat gaan ze echter niet doen, want dan kom je misschien achter het verdienmodel van airmiles. En dat kan best een mooi item op de televisie opleveren…

  Beantwoorden
 4. Oh nee geen misbruik, dus jij bent zo’n goedgelovige klant die in al die leugens trapt?
  Dan geloof je zeker ook al die reclames. De meeste bedrijven zijn er om de consument geld uit de zak te kloppen en met die zogenaamde zegeltje en airmiles proberen ze je te lokken, terwijl je met de prijzen dit soort dingen allemaal zelf dubbel terug betaald.
  Dus ja de meeste bedrijven maken misbruik van de consument en de meeste consumenten trappen er graag in!

  Beantwoorden
 5. Ik voel hier toch de noodzaak om even te reageren. Ja, ik spaar Air Miles. Niet omdat ik perse bij die benzinepomp wil tanken, maar omdat mijn baas mij voor dit merk pomp een tankpas heeft gegeven. Als ik de keuze had, had ik waarschijnlijk ook bij een andere pomp gestaan. Maar aangezien dit de voorkeur is van mijn baas, geef je mij dan nog steeds ongelijk dat ik wel mijn Air Miles pas laat scannen?
  De reactie dat je €10 goedkoper uit bent per tankbeurt vind ik wat overdreven. Het is wellicht niet de goedkoopste pomp (hoewel dat verschilt per gemeente), maar het lijkt mij sterk dat je meer dan €0,10 per liter goedkoper uit bent (met natuurlijk de uitzondering van pompen langs de snelweg). En zelfs dan moet je meer dan 100 liter tanken. Zelfs hele grote auto’s hebben vaak geen grotere tank dan 70 liter. Dus moet het prijsverschil nog groter zijn dan die €0,10 per liter.

  Er zit tegenwoordig inderdaad een vervaldatum op jouw airmiles. Namelijk na 5 jaar. Het is in oktober 2013 al aangegeven dat jouw miles in oktober 2018 gingen vervallen. Dus ja, er zit een houdbaarheidsdatum op. Maar naar mijn idee is deze nog altijd veel beter dan bijvoorbeeld die bij de hema, die einde van het jaar direct vervallen. Wel een hele interessant overweging om rust te creëren door helemaal nergens meer aan mee te doen.

  En als laatste nog even een reactie op het misbruik maken van de consument. Wellicht niet helemaal duidelijk in het stuk, maar ik doel hier op de slogan: “Jouw airmiles waren nog nooit zoveel waard geweest”. Hiermee wordt groots geadverteerd en wekt de indruk dat jouw miles echt meer waard zijn als je ze doneert aan het Rode Kruis. Echter niets in minder waar. Het is dezelfde waarde per Air Mile als bij welk ander goed doel dan ook en als je ze zelf besteed in de Air Miles shop, zijn ze meer waard dan wanneer je ze doneert. Dat vind ik misbruik maken van de situatie, het goede doel en een verkeerd gekozen slogan.

  Beantwoorden
 6. Vind het nogal ver gaan om een bedrijf dat aan marketing doet een consumentenmisbruiker te noemen, HereIsTom!
  Natuurlijk zijn ze commercieel, dat is normaal. Maar om nou te zeggen dat de eerste de beste supermarktmanager een boef is vind ik niet helemaal fair.

  Beantwoorden
 7. Dat de claim “Jouw airmiles waren nog nooit zoveel waard geweest” wat geld betreft onjuist is, is zo duidelijk als wat. Ik denk dat ze “waardevol voor anderen” bedoelen, alleen komt dat nogal slecht over…

  Beantwoorden
 8. @SVMV Ja als je baas het betaald dan is de keus makkelijk gemaakt.
  Maar die 10 euro per tank gemiddeld klopt wel hoor, ik kijk altijd naar de prijzen en de laatste keer betaalde ik 1,49 terwijl de prijs hier toen bij zo’n merkpomp 1,74 was, das 0,25 per liter!
  @Uitklokken Juist bedrijven die aan marketing doen zijn meesters in het misleiden van consumenten.
  9 van de 10 reclames zitten pure leugens in!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.