Wanneer zet jij de verwarming aan?

September is nog behoorlijk aardig voor ons geweest! Tijdens de nazomer heb ik nog heerlijk in mijn t-shirt rond kunnen lopen. Maar dat gaat niet meer. Oktober is er en dat betekend dat de herfst nu ook daadwerkelijk is ingetreden. Als ik de gordijnen open doe is het nog donker buiten en ondertussen is zonder jas aan naar buiten toch echt wel koud geworden. Nederland koelt af en maakt zich op voor de winter. Maar wanneer is het voor jou winters genoeg dat de kachel aangaat? En kan je besparen op stookkosten zonder dat je het koud krijgt?

Ouderwets onder een kleedje of modern de kachel aan?

Lekker kneuterig samen op de bank, kleedje en een warme kop thee of chocolademelk. Een heerlijk typisch winterplaatje wat iedereen wel kan waarderen. Maar het wordt dan ook gewoon koud! Onder het kleedje is het nog wel uit te houden, maar als je eenmaal naar de WC moet of een nieuwe kop thee in wil schenken, bevries je bijna! Had je dan toch al de verwarming aan moeten zetten, of kan je het beter anders aanpakken?

Verwarming is gewenning

Allereerst gaat het puur om gewenning. Als jij altijd in een ruimte loopt waar het 24 graden is, dan is jouw lichaam dat gewend en vind je het koud zodra het minder dan 20 graden is. Zo simpel werkt het nou eenmaal. Ook ik merk dat ik het al vrij snel frisjes vond na afgelopen zomer. Een paar weken lang was het minimaal 25 graden, maar vaak was het nog veel warmer. Mijn lichaam was verwend en ik had het dan ook alweer vrij snel koud dit jaar.
Toch heb ik mijzelf een beetje verhard. Laat dat lichaam maar een beetje extra z’n best doen om warm te blijven. Als je lichaam dat eenmaal gewend is, heb je het tenslotte ook gewoon minder snel koud!

Laagjes houden je warm

Het is zo cliché, maar het werkt wel altijd. Heb je het koud? Trek een trui aan! Een extra laagje kleding werkt altijd perfect! Het isoleert beter, waardoor je jouw lichaamswarmte ook beter vast kan houden.
Enkele jaren geleden hadden wij een vriend te logeren. Als “digitale nomade” (zoals hij het zelf noemde), ging hij de wereld over. Hij kan werken vanaf zijn laptop en is niet afhankelijk van plaats en tijd. Hij trok zo al anderhalf jaar de wereld rond. Niet met drie koffers, maar met één grote rugzak. Had hij het te koud, dan ging er een extra shirt, trui, broek, hemd of wat dan ook aan. In de zomer zat zijn rugzak redelijk vol met z’n kleren, in de winter had hij bijna alles aan.
Het is wel eens jammer dat er in Nederland een warme truiendag georganiseerd moet worden om ons te laten beseffen dat je twee graden minder hoeft te stoken door simpelweg een trui te dragen…

Wanneer begin je met stoken?

Eind vorige week en begin deze week was voor ons wel de overgang. Met al die regen en het thuiswerken, kwam die herfst flink binnen. ’s Avonds werd het dan ook nog eens best koud in huis, waardoor de prikkel: “verwarming aan” op kwam zetten. Maar als je zo’n prikkel even negeert en nadenkt, was het allemaal te verklaren. De hele zomer hadden we een raampje open laten staan voor de frisse lucht. Mooi dat dat raampje nog open stond. Helemaal niet zo gek dus dat het ’s avonds best wel afkoelde. Om het dan toch weer wat aangenamer te krijgen in huis kwamen de wat dikkere kleren uit de kast en hebben we samen onder een kleedje heerlijk film zitten kijken. Om het af te maken gingen er wat kaarsen aan, zodat er zelfs nog wat extra warmte het huis in kwam. Een prima (romantische) oplossing om het aanzetten van de kachel nog heel even uit te stellen.

Begin met een “tikkie” tegen de thermostaat

Wij gaven vroeger de verwarming altijd een “tikkie”. Net genoeg dat hij even aansloeg en de ergste kou wordt opgewarmd. Natuurlijk kan je ook direct naar 20 graden doorstoken. Maar laten we nou ook een beetje milieubewust bezig zijn en gewoon beginnen met een klein beetje. Het hoeft natuurlijk niet onaangenaam koud te zijn. Een beetje bewust stoken kan echter geen kwaad. Geef je de verwarming net dat tikkie dat hij even aanslaat, haal je het onaangenaam koude weg, maar is de verwarming niet direct op een temperatuur ingesteld dat je het huis uitzweet.

Zet de verwarming niet te hoog!

Natuurlijk is een lekker warm huis heel fijn. Maar zet hem niet te hoog! Het kost heel veel extra energie om jouw huis net een graadje warmer te krijgen. Daarbij voelt het buiten alleen nog maar kouder en wordt dat alleen maar onaangenaam. Beter kan je de thermostaat dus niet te hoog zetten. Als je van buiten naar binnen komt is elk verwarmt huis toch al veel beter dan buiten.

Sluit de deuren

Heb je een wat groter huis? Probeer dan eens de tussendeuren te sluiten. Een losse kamer verwarmen is veel eenvoudiger (en goedkoper) dan het hele huis warm stoken. Daarbij voorkom je ook nog eens eventuele tocht. Een super simpele besparing zonder er echt iets voor de moeten doen! In mijn vorige appartement had ik zo’n tussendeur die alleen in de winter dichtzat. Met blokverwarming hoefde ik daardoor alleen de woonkamer verwarmen. En vergeet ook niet de buitendeur niet te lang open te laten staan. Staat er iemand aan de deur, vraag ze even binnen en doe die buitendeur dicht. Allemaal warmte die ontsnapt. Zoals mijn ouders vroeger altijd al riepen: “We stoken niet voor het hele Westland!”.

De toekomst

Ik heb al eens eerder wat blogs geschreven over alternatief verwarmen. Want ook bedrijven moeten opgewarmd worden. Iets wat men heeft geprobeerd met aardwarmte van 4 kilometer diepte te realiseren in het Westland om bijvoorbeeld alle kassen te gaan verwarmen. Dat is toen niet gelukt zoals men dat wilde. De warmte komt nu van 2,3 kilometer diepte. Echter is dat wel zo’n succes, dat er een tweede put geboord wordt om nog meer bedrijven hierop aan te sluiten. Best gaaf natuurlijk om te zien dat er niet meer gestookt hoeft te worden om al die kassen te verwarmen..
Nu hebben wij daar als gewone consument niet heel erg veel aan. Gelukkig is men altijd bezig om ons als consument van alternatieven te voorzien. Helaas zijn ze failliet maar het idee van Nerdalize vind ik nog steeds erg slim bedacht. Een systeem waarbij een server niet in een datacenter staat, maar in jouw huis. In plaats dat dat apparaat actief gekoeld moet worden door airconditioning, wordt de warmte gebruikt om jouw huis en boiler te verwarmen. In plaats dat er warmte actief opgewekt moet worden door verbranding, wordt restwarmte gebruikt en kan hetzelfde resultaat behaald worden.

Wanneer gaat bij jou de verwarming aan?

17 gedachten over “Wanneer zet jij de verwarming aan?”

  1. Hier is de verwarming nog niet aan. We houden ook 18-19 graden aan, helemaal prima. Voor visite zetten we ‘m wel ietsje hoger trouwens. Een lagere temperatuur zorgt er ook voor dat je lichaam meer verbrandt, haha, omdat het harder z’n best moet doen om warm te blijven.

    Beantwoorden
  2. Mijn partner en ik kunnen prima even met een extra vestje erover het volhouden bij de standaard 18 waar hij op staat. Maar onze 21 jarige vindt het altijd enorm koud zoals ze het zelf zegt en slingert hem zo naar 23 graden als we niet thuis zijn!!! En dan gewoon in een t shirt door het huis lopen he? Dus die hebben we de rekening maar even laten zien wat een kuub gas kost…zich totaal niet bewust dat er ook gas gebruikt wordt voor het douchen ( lees 20 minuten is kort voor haar…) Wij kunnen er best tegen hoor, we zijn ook altijd wel in de weer maar zo aan het einde van de middag gaat ie wel omhoog, 20 is voor ons prima te doen ( wen je idd heel snel aan ). Maar het moet ook niet te vochtig in huis worden en daarom stoken we al redelijk vroeg bij hoor.

    Beantwoorden
  3. 1 November is altijd onze streefdatum. En meestal lukt dat wel. Toen ik begin Oktober de weerberichten las dacht ik dat dat wel snor zou zitten dit jaar, en met alle restwarmte in huis. Het zou een weekje echt herfst zijn. Maar inmiddels kijken we nu al een week tegen regenfronten aan en harde wind…… We houden het nog steeds vol, maar het begint wel wat frisser te worden in huis en het is pas 8 oktober…… We gaan het meemaken. Truien aan in ieder geval.

    Beantwoorden
  4. Als ik het kil vind in huis, dan gaat ‘ie aan. Er een datum aanhangen vind ik zo gierig, je kunt het weer niet beïnvloeden, dus daar hangt het vaak mee samen. En vochtigheid natuurlijk.

    Beantwoorden
  5. Als ik het nog koud heb in mijn fleecevest en met sokken aan dan gaat de verwarming aan op 20,5 graad. Ik ga in mijn eigen huis geen kou zitten lijden. En ik wil geen schimmel en andere vocht problemen in huis.

    Beantwoorden
  6. De afgelopen 5 jaar ging hij altijd pas 1 november aan. Kijken of dat dit jaar ook weer lukt.
    Het herfstweer en buitentemperatuur en de wind vallen deze eerste week van oktober wel tegen, maar het is hier binnen nog 18°. S’avonds wordt het nog net 19° en dat is ook de temperatuur waar we normaal de verwarming ook op zetten, maar die staat dus nog steeds op zomerstand met 12°.
    Je lichaam went inderdaad aan de lagere temperaturen en 21° in huis is dus geen niet nodig.
    Door de verwarming minder snel en maximaal op 19° aan te zetten hebben wij ruim 30% op ons gasverbruik bespaart.

    Beantwoorden
  7. Wij kunnen geen deuren dicht doen want bij hebben open woonlagen. Ook vanwege het vocht stoken we nu al, maar overdag (als we thuis zijn) op max 20, en ’s avonds nog een uurtje op 21 als we het echt niet meer lekker behaaglijk vinden. Maar eerst gaat dan een vest aan en een sjaaltje… iets om mijn nek maakt ook veel verschil vind ik altijd!

    Beantwoorden
  8. Tsja… Hier staat altijd alles open. Tussendeuren, ramen, etc.
    Laten we zo zeggen: de passie die ik heb voor financiën, heeft mijn vriendin voor ventilatie.
    We moeten dan ook altijd bijstoken nu.

    Beantwoorden
  9. Wat Audrey zegt! Het is zelfs zo dat het wat kouder hebben juist zorgt voor verbranden van het “slechte vet”. Zoek maar eens op bruin vet vs wit vet, er is al veel over gepubliceerd.

    Inderdaad kan je er aan wennen, ik ben een koukleum maar heb mijzelf de laatste paar jaar flink laten wennen. Voor mij is het van belang regelmatig te bewegen. Dat is altijd gezond natuurlijk, en ik gebruik kou nu als signaal: genoeg gezeten, actie. Al is het maar iets simpels als even een handafwasje of iets dergelijks.

    Beantwoorden
  10. 19,5 graden in de woonkamer en op zolder 20 graden. Verwarming staat nog niet aan. Trui aan en avonds lig ik onder een fleece dekentje op de bank. Heerlijk en soms komt de kat op schoot en heb ik het helemaal warm. Als ik bij mijn vader kom dan is 24 a 25 graden normaal voor hem. Veelte warm voor mij. 20 a 20,5 graden vind ik een ideale temperatuur.

    Mocht ik het morgen toch koud krijgen dan gaat de verwarming aan hoor. Ik hang er geen datum aan, maar zolang mogelijk rekken vind ik wel een uitdaging.

    Laatst was ik bij mijn jongste zus, ze had 18 graden in huis maar mijn neefje liep rond in een tshirt en had het koud, toen moest die eerst een trui aan doen. Terwijl vorig jaar toen mijn zusje nog niet een eigen woning had het met 20 graden, kou zat te leiden bij ons thuis. Wijsheid komt met de jaren.

    Beantwoorden
  11. Hier is de verwarming nog niet aan, maar met thuiswerken gaat dat niet lang meer duren. Wachten tot november vind ik onzin, wel eerst een trui aan en het dekentje op de bank ligt er weer.

    Kijk niet alleen naar de thermostaat instelling, maar vooral ook naar je ketel! Vaak stellen installateurs deze te warm in. 70-80 graden maakt je huis snel warm (dus geen klagende klant) maar is niet het meest efficiënt voor je gasverbruik en de ketel zelf. Hier vorige winter op 60 goed gegaan, nu naar 55 graden gezet. Probeer het eens, wordt het niet warm dan gewoon toch hoger zetten.
    Ps dit staat los van je warmwater temperatuur, die niet te laag zetten ivm bacteriën.

    Beantwoorden
  12. @Vera; das een hele goede tip over het instellen van de temperatuur van de CV ketel.
    Hier hebben wij dat ook een paar jaar geleden gedaan en nu staat de CV temperatuur ingesteld ook op 55°.
    Dit scheelt bij een HR ketel zo 25% op het gasverbruik.
    De temperatuur voor warm tapwater kun je op 60° zetten dan zit je veilig kwa bacteriën.

    Beantwoorden
  13. Mijn ketel staat op 42 graden ingesteld. Zolang het niet al te lang vriest gaat dit prima. Ik verwarm hoofdzakelijk via vloerverwarming. Ik heb wel het vermoeden dat de verwarming elk jaar eerder aangaat. We koken steeds energie zuiniger en alle gloeilampen zijn door led lampen vervangen. Weinig andere hitte bronnen meer in huis

    Beantwoorden
  14. Gisteren de waakvlam van mijn gaskachel aangestoken staat ‘zomers uit z’n waakvlammetje gebruikt 12 kuub per maand!! en ‘s avonds een beetje de kachel aan.
    leef overdag nog in een t-shirt en ‘s avonds een trui aan als het dan nog niet lekker is eerst de gordijnen dicht en dan als laatste pas de kachel aan. tis meer een sport als je onder de 500 kuub gas blijft per jaar betaal je minder transport kosten dacht iets van €50. gas tot nu toe 230 kuub vanaf 1-1-2020.

    Beantwoorden
  15. Een waakvlam die 12 kuub per maand verbruikt ? Mijn totale verbruik ligt al 2 maanden achtereen op 4 kuub per maand (aug + sept). Die 4 kuub is waakvlam en douchen

    Beantwoorden
  16. Ja 12 m3 gas per maand is wel erg veel, maar weet dat veel (oudere) ketels wel tussen de 4 en 10 m3 per maand kunnen verbruiken aan alleen de waakvlam.
    Daarom is het voordeliger om een nieuwe HR CV ketel te kopen, deze hebben geen waakvlam meer en zijn ook minstens 30% zuiniger in het gasverbruik.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.