€3800 minimumloon

Wie wil dat nou niet? Met ons Nederlandse minimumloon van €1680 bij fulltime dienstverband, klinkt €3800 als muziek in de oren. Sterker nog: het is ruim €1000 meer dan Jan Modaal in Nederland verdient. Je zou toch bijna zeggen dat dit te gek voor woorden moet zijn, of droomland. En toch is het echt waar. Op slechts 700 KM hemelsbreed van Amsterdam, is dit minimumloon werkelijkheid. Maar waarom zouden we dan niet met z’n alleen daar gaan wonen?

Genève kent het hoogste minimumloon

Ja, toevallig kwam ik een stukje in de Telegraaf tegen hierover. Er is recent gestemd en in de regio Genève gaat het minimumloon omhoog naar €3800 bruto, waarvan je netto zo’n €3000 overhoudt. Vergeleken met andere koplopers Australië (€1950) en Luxemburg (€2140) is het natuurlijk bijna van de zotten. €3800 terwijl ze in andere delen van de wereld het moeten doen met een fractie daarvan. Hoe kan het toch dat het daar zo hoog is?

Ik dacht meteen aan Zwitserland

Toch ik de kop van het artikel las, dacht ik meteen aan Zwitserland. Waarom? Ik weet niet of jij wel eens door Zwitserland heen ben gereden onderweg naar Italië. Of misschien zelfs de Zwitserse Alpen hebt gebruikt om te wandelen of skiën, maar je zal het met mij eens zijn: Zwitserland is duur. Ik heb voor mijn werk een tijdje in Zwitserland gewerkt en elke keer schrok ik ervan. Even een hapje uit eten was elke keer weer schrikken bij het afrekenen. Gewoon een simpele maaltijd, waar je in Nederland zo’n €20 voor zou betalen, betaalde je daar al snel €40. Alles was er zo onwijs duur. En als je dat voor langere tijd voor het werk doet, dan schrik je er steeds minder van. Maar ondertussen weet ik nog steeds maar al te goed hoe duur Zwitserland wel niet was.

Gelukkig laat de Telegraaf ook zien hoe duur het is

Het is gelukkig geen artikel van: “Kijk hen daar eens rijk zijn, hier in Nederland hebben we het maar slecht”. Want ze kijken bijvoorbeeld ook naar de woonlasten. Ze nemen als voorbeeld een appartement van 40m2. Kosten: €530.000!!! Huren kan natuurlijk ook. Prijzen starten ergens rond de €1800 tot €2000. Dan heb je dus 40m2 dak boven je hoofd en verder niks…Het modale inkomen in Zwitserland is dan ook €5300 bruto per maand.

Gebruik maken van de hoge Zwitserse lonen

Nou, het minimumloon is ongeveer twee keer zo hoog, Jan Modaal verdient twee keer zo veel, maar de kosten om er te wonen zijn ook twee keer zo hoog. Wat dat betreft is de levensstandaard in Zwitserland dus niet heel anders dan in Nederland. Maar, je kan ook gebruik maken van die hoge lonen. Want wat nou als je wel de lusten, maar niet de lasten hebt. Wel dat hoge inkomen, maar niet die hoge kosten. Het bestaat en is nog mogelijk ook! Dit fenomeen het geo-arbitrage. Stel dat jij met jouw renderende vermogen in jouw eigen land niet rond kan komen. Dan kan je die inkomsten verhogen, maar je kan de uitgaven ook verlagen. Bijvoorbeeld door in een land te gaan worden waar het leven een stuk goedkoper is. Bijvoorbeeld ergens in Azië. En ook in Zwitserland zie je dit gebeuren. Men leeft in Duitsland of Frankrijk en gaat elke dag een paar kilometer de grens over om te werken in Zwitserland. Het is eigenlijk net zoals wanneer je in hartje Amsterdam werkt, maar in een dorp om Amsterdam woont, omdat daar de huizenprijzen nog betaalbaar waren.

Meer weten over geo-arbitrage?

Met onze podcast hebben we een hele aflevering gemaakt over geo-arbitrage. Daarvoor hebben we Alvar geïnterviewd. Hij heeft dit trucje ook daadwerkelijk toegepast. De aflevering kan je hier luisteren:

De inhoud van deze blog is voor een groot deel gebaseerd op dit artikel uit de Telegraaf.

5 gedachten over “€3800 minimumloon”

  1. Na mijn AOW-moment, in NL huis verkocht met overwaarde; in Curacao mooier en groter huis terug gekocht voor minder dan een derde van het geld; auto gekocht voor de helft van de prijs in NL. Benzine kost de helft; Nederlands is een officiële taal bij de overheid, bij de Nederlandse dokter, bij de Nederlandse tandartsr; je kledingbudget is bijna nul; de zon schijnt vrijwel 365 dagen; er is internet; er is telefoon en de Nederlandse zorgverzekeraar vergoedt graag de lagere zorgtarieven;. Onvoorstelbaar dat AOW-ers in Nederland maar blijven zeuren, kijkend naar de gauwe wolkenlucht waaruit motregen druipt.

    Beantwoorden
  2. Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar toen ik van 1986 – 1994 in Londen woonde en werkte kreeg ik een toeslag bovenop het salaris omdat ik in London woonde. Dit gold voor alle BBC medewerkers in Greater Londen, iemand met een vergelijkbare baan in een andere streek/stad van het VK ontving dit niet. Dit was omdat wonen in Londen echt veel duurder was (en is!) dan in de rest van het VK. Ik was twee jaar geleden een paar dagen in Zwitserland en heb daar toen in een paar dagen meer uitgeven dan in een hele week in Duitsland! Dus ja, ik begrijp het wel. Gras is niet groener…. maar ze hebben wel mooie bergen!! 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.