Voor jezelf beginnen: een zakelijke rekening openen

Hoe spannend zou het zijn? Je vaste baan opzeggen om vervolgens jouw eigen bedrijfje te beginnen. Als ZZP-er jouw eigen klanten en dus jouw eigen inkomsten verzorgen. Niet meer de vastigheid van jouw baas waar je 40 uur per week voor werkt. Nee, klanten die ’t nodige van je eisen. Waar je de ene week 60 uur moet werken en waar en de week daarop bijna geen werk is. De stap om echt voor jezelf te beginnen is behoorlijk groot, maar veel kleiner als je het slim aanpakt.

Je eigen bedrijf starten

Om je eigen bedrijfje te beginnen zijn er een aantal dingen nodig: Een KvK nummer, een goed (uniek) idee en een financiering. Voor niks gaat de zon op, dus je moet echt al het nodige regelen en doen voordat je daadwerkelijk voor jezelf kan beginnen. Toch?

Een eigen bedrijf beginnen hoeft niet veel geld te kosten

Iets wat mij vaak tegenstaat, is dat (jonge) ondernemers vele duizenden euro’s aan financiering willen, omdat er opstartkosten zijn. Een nieuw pand, de inrichting van het pand, bedrijfswagen, telefoon van de zaak, een nieuwe rekening en noem maar op. Ja, natuurlijk zullen er wat kosten zijn om een eigen bedrijf te beginnen. Maar geloof mij: dat gaat eerder om een paar honderd dan om een paar duizend euro. Vooral als je iets verder kijkt, merk je dat het zeker mogelijk is om dingen gratis te krijgen waar je normaal voor zou betalen.

Een gratis zakelijke rekening

Ook ik heb er wel eens over gedacht om voor mijzelf te beginnen. Wat mij bij mijn uitzoekwerk direct tegen het verkeerde been schopte, waren de kosten van een zakelijke rekening. Want wat blijkt: Daar werkt het anders dan bij een privérekening zoals de meesten van ons hebben. Naast dat je de jaarlijkse kosten van een rekening hebt, betaal je ook nog eens per transactie! Ongeveer zo’n €0,10 voor het bij- en afschrijven van geld. Pinnen kost daardoor opeens €0,10! Dat moet toch gratis kunnen!

Zakelijke rekeningen vergelijken

Gelukkig zijn er ook banken die een gratis rekening aanbieden of geen kosten in rekening brengen voor transacties. Natuurlijk zitten er voorwaarden aan, dus is het goed om hier wat meer onderzoek naar te doen. Gelukkig hoef je dat niet helemaal zelf te doen. Op deze website kan je zakelijke bankrekeningen met elkaar vergelijken. Wat direct al opvalt is dat niet alle banken transactiekosten in rekening brengen. Ook zit er nog eens een groot verschil tussen de jaarlijkse kosten van de rekening.

Ik zou met een gratis zakelijke rekening beginnen

Jouw eigen bedrijf starten is al pittig genoeg. Daarbij is het belangrijk om de kosten te drukken. Want elke euro die je minder uitgeeft, is een euro extra in je portemonnee. Iets wat wel erg handig is om te hebben, is zo’n zakelijke rekening. En hoe fijn is het dan, dat er ook rekeningen zijn waar het gratis kan. Kijk daarbij vooral ook naar de kosten in het tweede jaar. Veel banken proberen je als klant te winnen, door het eerste jaar gratis te zijn of door extra korting te bieden. Maar eenmaal in het tweede jaar betaal je de volle mep voor diezelfde rekening. En dat terwijl je misschien je eigen bedrijfje nog rustig aan het opzetten bent en de inkomsten nog niet op het niveau zijn waar je ze hebben wilt.

Kijk ook eens buiten de landsgrenzen

Waar je vrijwel direct zou kiezen voor een Nederlandse bank, zijn er natuurlijk meer banken in Europa. Eén van die banken wordt ook genoemd in het vergelijkingsoverzicht. De N26 bank. Een Duitse nieuwkomer die echt 100% gratis is voor de eenvoudige zakelijke rekening. Natuurlijk zijn er mitsen en maren, maar om te beginnen is zo’n gratis optie zo gek nog niet. Zolang de gratis optie je niet beperkt in je werkzaamheden, is het een prima alternatief voor de betaalde variant.

Met meer dan 1 miljoen ZZP-ers in Nederland zullen er vast lezers zijn met ervaring! Wat is jouw ervaring met een zakelijke rekening?

2 gedachten over “Voor jezelf beginnen: een zakelijke rekening openen”

  1. Veranderen van bank door het meenemen van de bankrekening zou de standaard moeten zijn. Wanneer een ondernemer nu puur om financiële redenen een bankrekening kiest, kan ik het me voorstellen dat het lastig om naar een andere bank over te stappen als je inmiddels veel vaste klanten hebt waar je oude rekening nog bekend is.

    Beantwoorden
  2. Bij het kiezen van mijn zakelijke rekening heb ik me uiteindelijk door twee dingen laten leiden: de kosten en de duurzaamheid van de bank. De kosten lopen erg sterk uiteen per bank. Veel geld betalen aan een bank die daarmee vervolgens belegt in bedrijven waar ik persoonlijk nooit in zou beleggen, dat idee wilde er bij mij niet in. Nu heb ik dus niet de goedkoopste bank, maar ook zeker niet de duurste. Tot 1000 (?) transacties worden geen aparte transactiekosten geheven en aangezien ik niet verwacht de komende jaren boven de 1000 uit te komen, zit dat stukje wel goed.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.