Hoe werkt de verzekering via je creditcard

Elke keer als ik een reclame hoor voor een creditcard, roepen ze het er nog even bij. Aankopen die je met je creditcard hebt gedaan, zijn 180 dagen verzekerd. Nou klinkt dat heel mooi, maar waar zijn ze nou voor verzekerd? Wat als het kapot gaat, gestolen wordt of als ik het in het water laat vallen. Hoe goed is die verzekering nou en is het inderdaad aan te raden om alle dure dingen via een creditcard aan te schaffen? Ik zocht het uit!

ABN Amro creditcard

Allereerst even goed om te weten dat ik dit onderzoek vooral naar mijn eigen creditcard heb gedaan. Het gaat hier om een Mastercard van de ABN. Deze wordt geleverd via ICS, een vrij grote speler in de Nederlandse creditcard wereld. Op al hun cards zit een aankoopverzekering. Kijk voordat je blind uitgaat van mijn onderzoek wel altijd nog even naar jouw eigen voorwaarden. Die kunnen net even anders zijn. Je kan via enorm veel aanbieders een creditcard krijgen en deze blog is vooral bedoeld om een algemene indruk te krijgen van de creditcard verzekering.

Wat is er verzekerd bij de aanschaf via een creditcard

Als ik naar de website ga van de creditcard, kom ik het nog eens groots tegen. De aankoopverzekering: de verzekering bij verlies, diefstal en beschadiging van uw product. Afhankelijk van het type creditcard geldt deze verzekering 180 of zelfs 365 dagen! Er geldt een eigen risico van €25 bij VISA cards en €50 bij Mastercards. De eerste uitzonderingen komen er ook bij te staan. Producten die niet verzekerd zijn. Denk daarbij aan planten, dieren, cadeaubonnen, seizoenskaarten, drones (inclusief assesoires), entreebewijzen, voertuigen en betaalmiddelen. Oke, er vallen dus ook zeker dingen buiten de verzekering, waarvan ik de meeste nog wel kan begrijpen. Maar is de rest dan echt gewoon verzekerd?

De kleine lettertjes van de creditcard aankoopverzekering

Dertien pagina’s… De algemene voorwaarden tellen in totaal dertien pagina’s. Ik zal je niet vermoeien met alle losse voorwaarden. Maar er zijn wel een aantal dingen die er voor mij uitspringen:

 • Je bent niet verzekerd bij bepaalde omstandigheden. Denk daarbij aan oorlog, overstromingen, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, inbeslagname, ouderdom/slijtage, eigen gebrek en de aard of natuur van jouw gekochte voorwerp. Koop je een bom en laat je die ontploffen, is hij dus niet verzekerd 😉
 • Je moet altijd zuinig zijn met je spullen. Laat je expres iets vallen, omdat de verzekering dan betaalt, dan kan je er naar fluiten. Ook het onbeheerd achterlaten van spullen (bijvoorbeeld open en bloot in de auto) vallen niet onder de verzekering. Had je het echter keurig opgeborgen in een afgesloten kofferbak, wordt er wel uitgekeerd.
 • De verzekering keert niet uit, als er door een andere verzekering uitgekeerd kan worden. Dit is wel een standaard gevecht tussen alle verzekeringen. Ze willen het liefste nooit betalen.
 • Men is niet verplicht tot het uitbetalen indien de oorspronkelijke functie van het item niet wordt aangetast. Koop jij een laptop en komt er een kras op de klep, dan heb je dikke pech. Met een kras erop kan je nog prima werken en grote kans dat je dus niets vergoed krijgt. Valt hij echter en zit er een barst in het scherm, heb je wel kans dat je een vergoeding krijgen.

Hoe hoog zijn de verzekerde bedragen bij een creditcard verzekering?

Natuurlijk wordt er niet tot in het einde der tijden uitbetaald. Zo geldt er een maximaal bedrag per jaar van €7.500 en per gebeurtenis van €2.500. Ook verbaasde ik mij over een aantal maximaal uit te betalen bedragen:

 • audio-, video en computerapparatuur: €1.000,-;
 • foto- en filmapparatuur met toebehoren, muziekinstrumenten,gehoorapparaten en prothesen: € 1.000,-;
 • juwelen, sieraden, horloges, bont en kunstwerken: €1.000,-;
 • mobiele telefoon: € 250,-.

Koop je dus een MacBook van €2.000 en gaat hij kapot, is hij maar tot €1.000 verzekerd. Koop je de nieuwste iPhone en gaat hij kapot, hoef je er niet op te rekenen dat je met deze verzekering een nieuwe kan kopen.

Is een creditcardverzekering wel zo goed?

Hierboven staan natuurlijk allemaal beperkingen die in ieder geval voor mijn creditcard gelden. En ja, beperkingen doen je altijd weer afvragen of het wel zo’n goed idee is. Is het het dan wel waard? En eigenlijk moet ik in dit geval zeggen dat ik het zeker wel een goed iets vind. Als je tenminste al een creditcard hebt. Ik heb er eentje en maak er met regelmaat gebruik van. Dat kost mij ongeveer €1,50 extra per maand. En bijna alle spullen die ik koop, zijn opeens ‘gratis’ verzekerd gedurende de eerste 180 dagen! Waarom zou ik er dan geen gebruik van maken?

Wel of geen gebruik maken van een creditcard

Creditcards hebben is nog steeds iets niet Nederlands. We zijn op de een of andere manier een soort van tegen. Je koopt iets nu en hoeft er later pas voor te betalen. Vaak hebben we wel een creditcard, maar gebruiken we hem slechts sporadisch. Vaak in het buitenland of als het echt niet anders kan. Maar als je hem dan toch hebt, kan je er net zo goed gebruik van maken. Juist voor de iets duurdere aankopen zou ik na dit uitzoekwerk toch mijn creditcard gaan gebruiken. Koop je een nieuwe stoel, is hij direct 180 dagen verzekerd. Laat je hem met sjouwen per ongeluk van de trap vallen, is hij gewoon verzekerd. Waarom zou je het dan niet doen?!?

Een creditcard nemen voor de aankoopverzekering?

Dit gaat misschien wat ver. Vele aanbieders van creditcards lokken je met een aankoopverzekering. Maar effectief betaal je wel voor die pas. In mijn geval is dat zo’n €18 per jaar. Ik gebruik hem met regelmaat en zeker in het buitenland ben ik altijd weer blij dat ik hem heb. Maar ik zou niet speciaal voor de aankoopverzekering een creditcard nemen. We zijn verder goed verzekerd met een inboedelverzekering en in Nederland heb je op heel veel dingen ook gewoon garantie. De kans dat je echt gebruik moet maken van de aankoopverzekering is dus al vrij klein. Wat mij betreft dan ook niet de moeite om enkel en alleen daarvoor een creditcard te nemen.

Heb je trouwens een Mastercard? Koppel jou mastercard dan aan je airmiles! Elke €5 die je in het buitenland uitgeeft, levert je een gratis airmile op!

7 gedachten over “Hoe werkt de verzekering via je creditcard”

 1. Waarom heb je geen Amex. Betere service en vergeet niet, punten sparen voor vele producten. Iets minder geaccepteerd, maar dmv PayPal toch weer ideaal bij vele webshops.
  En vergeet niet, bij cash betalingen betaal je altijd te veel en je krijgt er niks voor

  Beantwoorden
  • Het is voor mij een hele bewuste keuze dat ik geen American Express heb. Zelfs zakelijk probeer ik die zo lang mogelijk af te houden. Het probleem is namelijk inderdaad de acceptatie. Bij veel winkels en restaurants in het buitenland kan je er niet mee betalen. Dat komt voornamelijk omdat winkels en bedrijven bij Amex een extra hoge fee moeten betalen. Omdat ik wel ervan afhankelijk ben, is het voor mij een must dat de kaart geaccepteerd wordt.
   Daarnaast is American Express vaak het eerste jaar gratis, maar daarna een heel stuk duurder dan andere kaarten.

   Beantwoorden
 2. Soms kun je een gratis credit- of debitcard krijgen. Ik heb bijvoorbeeld 2 gratis Duitse debitcards (DKB, N26). Daar moet ik dan eerst geld op storten maar daar is op zich niets mis mee. Soms zijn er acties waarbij je op een gratis card kunt inschrijven.

  Beantwoorden
 3. Wat ik ook prettig vind is dat als je een betalingsconflict hebt met een autoverhuurder of als een pakketje uit een webshop niet aankomt, de creditcardmaatschappij de sores overneemt. Je moet wel met bewijzen komen, maar als dat overtuigend is wordt de betaling direct teruggedraaid. Vervolgens is het aan de leverancier om met de creditcardmaatschappij te dealen. Jaren terug eens een probleem gehad met de levering van een aantal componenten van een hifi-installatie. Eén onderdeel was niet geleverd terwijl de leverancier het tegendeel beweerde. Contact met de Duitse webshop liep op niets uit. Eén telefoontje met ICS en de betaling van de gehele (!) bestelling werd geannuleerd. Vervolgens kwam de webshop met een acceptabele oplossing.

  Beantwoorden
 4. Leuk dat je dit hebt uitgezocht, zelf vroeg ik me ook wel eens af hoe het precies zit met die verzekering, nu weet ik het! Ik gebruik mijn mastercard niet vaak, maar is handig op vakantie en bij het vastleggen van een hotelovernachting en autohuren. Ik zal nu ook wat vaker een duurdere aankoop via de card doen (en dan natuurlijk meteen aflossen zodat ik niet de hoge rente betaal! 🙂 zodat mijn aankoop verzekerd is.

  Beantwoorden
 5. De maximale bedragen die je noemt staan waarschijnlijk ook bij je reisverzekering! Valt mij daarbij altijd op hoe karig de vergoeding voor fotoapparatuur en mobiel/laptop is.

  Vooral de regel ‘als niet door andere verzekering gedekt’ is vervelend, want dat zeggen ze allemaal. Met aansprakelijkheid, inboedel en reis heb je namelijk al bijna alles afgedekt.

  Zelf heb ik na jaren een MasterCard via ING, nu sinds een half jaar een Visa via ANWB. Eerste jaar is gratis en 3ct korting per liter tanken bij pompen waar ik toch al kwam = dit jaar verdienen en daarna een gratis cc.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.