Extra inzicht

Ondertussen ben ik ruim een half jaar geleden begonnen met het investeren in ETF’s. Een verzameling van aandelen waarmee je niet probeert de beurs te verslaan, maar gewoon meedeint op de koersen. Waarmee je door een minimale inspanning toch probeert mee te liften op de gemiddelde rendementen van zo’n 7% op jaarbasis. Een heel aantrekkelijk rendement, zonder dat je daar echt iets voor hoeft te doen. Maar hoeveel rendement maak je dan? Want in euro’s is het nog wel te berekenen, maar ik wil natuurlijk nog veel meer inzicht hebben dan dat.

Voor alles een grafiekje

Ja, ik hou graag alles inzichtelijk. Van hoeveel vermogen ik heb, tot waar welke investering is gedaan. Of dat nu geld is op een spaarrekening, in een crowdfunding project of op de beurs, ik wil gewoon weten wat ik waar heb uitstaan. Gelukkig is dat ook heel goed mogelijk. Maar omdat ik nog niet zo heel lang bezig ben met aandelen, had ik dit nog niet inzichtelijk in mijn excel. Natuurlijk hield ik wel de waarde ervan bij, maar hoeveel ik nou daadwerkelijk aan rendement had, kon ik nog niet zo goed terugzien. Dus afgelopen week heb ik daar eerst maar eens wat berekeningen op losgelaten

Wat maakt aandelen ‘lastig’ te administreren

Crowdfunding is lekker statisch. Er gaat één bedrag in en voor een x-aantal maanden komt er een x-bedrag per maand terug. Dat kan je op de cent nauwkeurig volgen en controleren of dat allemaal goed gaat. Daarbij maakt het ook niet uit wanneer je nou precies de investering doet. De betalingen gebeuren per maand, dus een dag eerder of later maakt voor de administratie niks uit. En dat is wel anders bij aandelen. Want de waarde schommelt de hele maand door. Elke werkdag weer gaat de koers omhoog of omlaag. En daarnaast kan je ook nog eens kopen of verkopen op elk moment dat de handel open is. Hoe ga je dat nou goed in het systeem opzetten?

Administratie simpel houden

Dat klinkt gek uit de mond van iemand die een gigantisch grote excel bijhoudt voor alle administratie. Maar het simpel houden van deze extra administratie maakt het mogelijk. Daarbij kijk ik eigenlijk maar naar twee waarden. Hoeveel heb ik per maand ingelegd en wat de waarde is op de 1e van de maand aan het begin van de dag. Niet meer en niet minder. Want met deze twee waarden kan je vrijwel alles berekenen.

Rendement per maand

Ik kan namelijk nu eindelijk berekenen hoeveel procent rendement ik heb per maand. Daarmee neem ik de waarde op de 1e van de maand, haal ik de waarde van de maand ervoor eraf en haal ik mijn inleg van die maand eraf. En daarmee weet je direct hoeveel rendement je in die maand gemaakt hebt. Natuurlijk kan je dit nog veel preciezer uitrekenen. Want in hoeverre telt jouw nieuwe inleg mee, wanneer heb je extra aandelen aangekocht et cetera. Maar of dat nou wel echt zo nuttig is?

Inzicht waar je niks aan hebt

Waar ik mijn spaargeld en crowdfunding projecten monitor, weet ik ook direct wat op dat moment de status en waarde is. Het vertegenwoordigd ook daadwerkelijk de waarde die ik op dat moment opzoek. Maar bij de beurs is het hele andere koek. Als ik nu de waarde opschrijf, kan dat over vijf minuten alweer anders zijn. Effectief weet ik pas hoeveel het waard is, als ik het heb verkocht. Ik hoef het dus ook helemaal niet te monitoren. Het is alleen maar iets dat ik doe, omdat ik het zelf prettig vind. Zo kwam ik erachter dat de maand januari minder goed was als dat ik zelf had verwacht. Door het aankopen van nieuwe aandelen, was mijn waarde van mijn portefeuille een stuk hoger, maar vergeleken met de maand ervoor had ik een rendement van -0,1%.

Prettig om te weten

Eigenlijk heb ik deze berekeningen dus gemaakt, omdat ik het gewoon prettig vind om te weten. Ik krijg een beetje inzichtelijk hoe ze zich ontwikkelen en kan daar weer mooie grafiekjes mee maken. Door steeds op hetzelfde moment de waarde te pakken, kan je ook meten hoeveel jouw portefeuille is gestegen of gedaald. En hoewel ik met die kennis op zich niet zoveel kan en ik mijn aankopen en verkopen er ook verder niet door laat beïnvloeden, vind ik het wel fijn. Fijn om te weten hoeveel mijn portefeuille nou meer of minder waard is geworden. Fijn dat ik net dat beetje meer inzicht heb gekregen. Wat de impact van de vele schommelingen nou op mijn eigen portefeuille is.

In hoeverre houd jij een administratie bij voor je aandelen?

6 gedachten over “Extra inzicht”

  1. Leuk om te lezen. Doe je alles handmatig of importeer je exports van je brokers bv.

    Welke crowfundingplatforms zit jij eigenlijk op?

    Bedankt!

    Beantwoorden
  2. Goed dat je overzicht probeert te houden.
    Zelf hou ik ook een maandelijkse administratie bij van waarde, aankopen, dividend-inkomsten en dividend-verhogingen. Dat kost soms een uurtje werk, dus ik probeer nog wat te automatiseren.

    Beantwoorden
  3. De XIRR functie in Excel geeft je ook je gemiddelde jaarlijkse winst op je beleggingen.

    In het begin, als je pas een paar weken of maanden bezig bent, kan deze return heel hoog lijken (als je bijv. in 1 week 1% winst hebt gemaakt, zegt ‘ie dat je jaarlijkse winst 52% gaat zijn… nou, dat is waarschijnlijk niet waar!). Maar als je een of meer jaren bezig bent, kun je met deze functie heel goed je gemiddelde jaarlijkse winst zien.

    Overigens ben ik geen fan van Crowdfunding, ik heb daar ook over geschreven. Mijn uiteindelijke winst was ongeveer 2% per jaar gemiddeld, gelukkig wel in de plus. Maar veel minder dan de beloofde 8-10%. Dit kwam doordat enkele leners halverwege hun terugbetaalperiode stopten met terugbetalen. De rente die andere leners wel betaalden was daardoor grotendeels nodig om deze gaten te dichten.

    Jij gaat dat misschien ook nog merken.

    Beantwoorden
    • Goede tip! Die ga ik eens proberen.

      Ik heb je blogs over crowdfunding heel veel gevolgd. Na twee jaar crowdfunden (in 2015) ben ik kritisch naar mijn strategie gaan kijken, omdat er nogal wat misging. Daar heb ik aanpassingen in gemaakt en ondertussen zit ik de laatste jaren net boven de 5% rendement op jaarbasis. Door die aanpassingen heb ik dus heel veel probleemprojecten eruit kunnen filteren voordat ik ging investeren. Gemiddeld over alle 7 jaren zit ik nu op 2,8% rendement.
      Van de 560 projecten waarin ik heb geïnvesteerd heb, zijn er 39 waar ik een afschrijving op heb gedaan (dit aantal kan minder worden, omdat er nog procedures lopen). Van die 39 probleemprojecten, zijn er 29 uit de eerste twee jaar crowdfunden (dus van voor die strategie wijziging). Voor het idee: in die eerste twee jaar heb ik in zo’n 100 projecten geïnvesteerd. Van die 100 projecten zijn er dus uiteindelijk 29 in de problemen gekomen…

      Ik ben echter ook steeds minder fan van crowdfunding, maar om andere redenen. Zo zijn er veel minder projecten beschikbaar, zitten ze binnen een paar minuten vol en zijn de geboden rentes behoorlijk gezakt. Daardoor is mijn portefeuille de afgelopen maanden behoorlijk aan het slinken.

      Beantwoorden
  4. Bedankt voor je reactie!

    Ik wil ook graag mijn dividend inkomsten in mijn administratie bijhouden maar ik zie niet direct in DeGiro terug waar ik dat kan vinden.. Hoe hou jij dit bij?

    Daarnaast nog de vraag welke crowfundingplatforms jij aanraadt..
    Bedankt!

    Beantwoorden
    • Ik hou het zelf bij in mijn eigen excel. Daarmee wordt het ook direct verwerkt in alle andere overzichten. Het enige wat ik dus download, is de waarde van mijn volledige portefeuille op de 1e van de maand. Meer niet.
      Momenteel ben ik eigenlijk bij geen enkel platform echt fan meer. Er zijn te weinig projecten, als ze er zijn zitten ze binnen 10 minuten vol en rendementen zijn erg gezakt de laatste jaren. Ik volg in ieder geval de platformen Geldvoorelkaar, Funding Circle en Samen in Geld om te kijken of daar nog wat pareltjes tussen zitten.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.