Internetten in 2020

Daar zit je dan. Relaxt op de bank met een laptop op schoot, onderweg met een telefoon voor je neus of in een goede bureaustoel achter de computer, deze blog te lezen. Dat met behulp met technieken die 30 jaar geleden bijna niet voor de consument beschikbaar waren. Denk maar bijvoorbeeld aan de simpele internetverbinding die nu vrijwel iedereen heeft. Dat had je toen nog niet. Of een mobieltje waarop je deze webpagina kon bekijken. Had je toen nog niet. Of een laptop waarmee je comfortabel op de bank kon zitten. Die had je ook nog niet. Allemaal technieken die de meeste van ons bewust hebben zien ontwikkelen. Vandaag ga ik in op dat internet. Het internet van nu welteverstaan.

We krijgen internet!!

Ik weet het nog heel goed. Wij kregen internet thuis. Eerder hadden we via via al een telefoonmodem in huis, maar wij gingen naar de kabel. Dan kon je én bellen én internetten tegelijk. Met een snelheid van 128Kbit/s had je (in 2002) razendsnel en heel stabiel internet. Daarbij had je alle ruimte om te internetten, want er was een datalimiet van wel 750 MB. Nou, flinke jongen die daar overheen weet te komen. Regelmatig keken we even of we binnen de 750 MB zouden blijven. Op één maand na zijn we dat ook altijd gebleven. Die ene maand wilde ik toch een proberen of het lukte om een film te downloaden. Want ja, dat zijn tenslotte ook mogelijkheden van het internet.

Internet 10 jaar later

Als ik dan terugkijk op de periode toen, denk ik nu van ach, wat lief waren we toen. Tien jaar later ging er er heel wat anders aan toe. Iedereen wilde zo snel mogelijk internet. Hoe sneller het internet, hoe beter. Op die manier kon je tenminste binnen afzienbare tijd je film binnen halen. Met downloadsnelheden van zo’n 8Mbit/s (dat is dus 64 keer sneller dan 10 jaar eerder) was het een kwestie van de pc enkele uren aan laten staan. Opeens lag de wereld aan onze voeten. Het wachten was vooral op het bericht wanneer de internetsnelheid weer verhoogd zou gaan worden.

Internet nu

Waarschijnlijk kijk ik over 10 jaar terug op deze blog en denk ik: och, wat was ik schattig en naïef. Ondertussen zijn de internetsnelheden nog veel verder verhoogd. Waar ik 3 jaar geleden al heel erg blij was met een downloadsnelheid van 100 Mbit/s, bieden providers tegenwoordig snelheden aan tot 1 Gbit/s (1000 Mbit/s). De technieken zijn nog verder gevorderd en alles kan alweer sneller en sneller. Zelfs de goedkoopste abonnementen leveren al 20Mbit/s standaard. Wat dat betreft is Nederland echt geweldig om in te wonen. Snel en betaalbaar internet voor iedereen. En met snel bedoelen we dan ook echt snel. Een DVD’tje downloaden kan nu binnen de minuut. En dan te bedenken dat ik mijn pc daar vroeger uren voor aan moest staan…

De prijzen van internet

Nu zijn er weer reclames van Giganet. Super snel internet met de nieuwste technologieen. En natuurlijk, dat klinkt heel leuk. Maar ik viel achterover toen ik de prijzen zag. De eerste zes maanden slechts €34,95, maar daarna gaan de prijzen naar €74,50 per maand (voor enkel het internet abonnement, dan heb je nog geen tv). Met TV erbij ben je honderd euro per maand kwijt. Maar dan heb je wel gigasnel internet!

Het internet gebruik over de jaren heen

Maar als we nu even gaan kijken naar het internetgebruik over de jaren heen. 20 jaar geleden was alles mooi. Je kon opeens mailen, surfen en soms een MP3tje downloaden. 10 jaar later waren we massaal de piraat uit aan het hangen en probeerden zoveel mogelijk films binnen te halen. Maar dat is nu weer allemaal anders. We hebben tegenwoordig alle films en series on demand beschikbaar en muziek streamen we met Spotify. Om heel eerlijk te zijn download ik bijna niets meer. Het internet moet zeker snel genoeg zijn voor alle diensten die ik gebruik. Maar met nog sneller internet gaat mijn Netflix niet sneller afspelen.

Welke internetsnelheid heb je nou echt nodig

Een lastige vraag, want dat is nogal afhankelijk van je gebruik. Wij netflixen op de hoogste kwaliteit. Daarvoor wordt door Netflix aangegeven dat je toch wel 25Mbit/s aan internet snelheid nodig hebt. Nou, tel daar nog wat apparaten bij op en dan ben je er wel. Om heel eerlijk te zijn zou ik prima kunnen volstaan met het goedkoopste abonnement. Ga je online gamen en is de netwerkvertraging (Ping speed) van belang, dan kan ik mij voorstellen dat je naar een wat duurder abonnement gaat kijken. Maar verder ben ik volgens mij vrij gemiddeld en is de behoefte om veel te downloaden er bijna niet meer.

Snel internet is niet alleen een snel abonnement

Overal snel internet in huis. Het klinkt zo fijn en velen zullen het niet hebben. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je een sneller abonnement moet. Ga bijvoorbeeld eens kijken naar de apparatuur bij jou in huis. Daar is zoveel voor te zeggen. Heb je snel internet, maar stamt de wifirouter uit 2000, ga jij nooit snel internet krijgen. Afhankelijk van de vele factoren heb jij dus snel of niet snel internet. Maar meer betalen wil niet perse sneller internet betekenen.

Over 10 jaar hebben we allemaal gigabit internet

Kijk ik naar de afgelopen 20 jaar, dan snap ik ook wel dat we over 10 jaar weer veel sneller internet hebben dan nu. De datahoeveelheid wordt ook steeds groter, dus dat is een goede ontwikkeling. Maar waar ik met deze blog heen wil, is dat ik aan wil geven dat het snelste internet vaak helemaal niet nodig is. Al die providers proberen ons aan te smeren dat het wel echt nodig is om de een of andere reden. Maar voor het normale websites bekijken en muziek luisteren, volstaat ‘langzaam’ internet meer dan prima. Jij gaat die ene seconde minder laadtijd namelijk echt niet merken. Maar €50 per maand minder betalen des te meer!

6 gedachten over “Internetten in 2020”

 1. Ons abonnement bij Online belooft 10MB maar aangezien we in een buitengebied zitten is 5-7 waarschijnlijk het hoogst haalbare en paar x per dag is er helemaal niks 1-2 minuten.
  We hebben al geinformeerd bij andere aanbieders maar die durven niets te zeggen hoe het via hen zal verlopen. Voorlopig houden we het maar even zo. En we downloaden toch niks, laat dat wel aan schoonzoon over.
  Voor surfen met 2 p is het best voldoende en sneller kan ik niet meer lezen

  Beantwoorden
 2. Je kan prima uit de voeten met wat langzamer internet, zolang het maar van de modernste technieken gebruikt maakt. Dan zijn er namelijk minder verstoringen, want je loopt niet tegen de limieten aan van de verbinding.
  Ik hoop zelf binnenkort over te stappen op glasvezel, en dan neem ik daar de langzaamste snelheid. In de praktijk gaat die langzaamste snelheid elke zoveel jaar omhoog.

  Beantwoorden
 3. Hoe sneller je internet, hoe meer informatie je kan binnenhalen. Omdat de meeste informatie (nieuws) toch eigenlijk slecht nieuws is, wordt je alleen maar ongelukkiger. Vorige maand 2 dagen op een locatie geweest zonder WiFi, zonder 1,2,3,4,5G, zonder telefoon ontvangst. Heerlijk!!! Om een paar dagen niet mee te krijgen wat er in de wereld gebeurd.

  Beantwoorden
 4. Voor de meeste mensen is een 50 Mbit verbinding snel genoeg, je mag al blij zijn als je dat haalt met WiFi in huis. Wij hebben nu tijdelijk gratis een verhoging naar 100 Mbit maar we merken eigenlijk geen verschil met wat wij doen op Internet.
  Snelheid klinkt leuk maar is op dit moment echt nog niet nodig en ook nog veel te duur.

  Beantwoorden
 5. Helemaal mee eens.
  Ik woon alleen heb internet via kabel, bellen (vaste lijn, extra betalen indien je ermee belt) en tv voor 38 euro/maand.
  Voldoet prima voor mij.
  En dan werk ook nog eens 1 dag in de week thuis waarbij ik continu verbinding heb (via token) met werk pc.
  Ook ik krijg regelmatig aanbiedingen van mijn provider om te up_graden.
  Echter zo’n goedkoop abbonnement krijg ik nooit meer (is ook niet meer af te sluiten)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.