Voorjaarsschoonmaak

Maart zit er weer aan te komen. En waar ik normaal helemaal niet aan doe, is een voorjaarsschoonmaak. Dit jaar ga ik mij er echter wel aan wagen. Niet zozeer in het schoonmaken van het huis. Nee, ik pak het iets anders aan. Want het schoonmaken van het huishouden lukt ons prima. Ik pak dit jaar de hoeveelheid spullen aan. Want laten we eerlijk zijn: ik heb teveel spullen. Sommige dingen ooit een keer bewaard ‘omdat het nog van pas kan komen’, andere dingen weer omdat ik er geen afscheid van kon nemen. En om het een beetje kracht bij te zetten, maak ik er voor mijzelf een uitdaging van. Hoe gaat mijn maand maart eruit zien?

Bewaardrift

Al in januari had ik het over mijn bewaardrift. Dat het eigenlijk idioot is hoeveel ik soms bewaar. De gevalletjes: “zie je nou wel dat het ooit nog van pas kwam” worden ook steeds minder. Waar ik vroeger nog met regelmaat computerapparatuur uit een oude kast kon toveren, is dat tegenwoordig bijna niet meer nodig. Maar toch heb ik nog gigantisch veel spullen. Oude laptops, tablets en ga zo nog maar even door. Soms werkt het nog net aan, maar daar is dan ook het meeste wel mee gezegd. Tijd om een groot deel van die spullen maar eens echt weg te gooien. Tijd om mijzelf eens te gaan verplichten te ontspullen.

Ik daag mijzelf uit om op te ruimen

Het klinkt heel gek. Want normaal daag ik mijzelf niet zo snel uit. Een maand geen nieuwe kleren kopen? Daar hoef ik niet eens mijn best voor te doen… Een jaar lang mijn spaarpercentage verhogen? Tja, met een spaarpercentage van boven de 30% heb ik daar ook nog niet zo’n behoefte aan. Maar mijn vele hoeveelheid spullen… Daar moet echt iets aan gedaan worden. Ik ga de uitdaging aan, hoewel het misschien nog best moeilijk kan gaan worden.

Methodisch opruimen

Mijn uitdaging gaat volgens een bepaalde methode. Want laten we eerlijk zijn: het kan best moeilijk worden. Want waar leg je de grens bewaren / weggooien. Je moet in een flow komen en dat heeft wat tijd nodig. Daarom ga ik het doen op de volgende manier:
Ik begin op 1 maart. Op 1 maart moet ik 1 ding weggooien. Op 2 maart, moet ik 2 dingen weggooien. Elke dag wordt het aantal dingen dat ik weg moet gooien met één vermeerderd. Elke dag weer. In totaal kom ik dan op 496 items die ik weg moet doen in de maand maart.

Rustig aan beginnen

Het geeft mij nu al een goed gevoel dat ik niet direct keihard moet gaan weggooien. Dat vind ik lastig, dus moet ik ook niet direct van mijzelf gaan verwachten. Maar door het rustig op te gaan bouwen, is het uiteindelijk wel het doel om op het einde zo’n 30 dingen per dag weg te gooien. En dan kan ik aan het einde van maart toch wel zeggen dat ik behoorlijk wat onnodige spullen weg heb gedaan!

Voorbereiding op het opruimen

Natuurlijk ben ik mezelf niet, als ik deze uitdaging ook al voor een deel voor heb bereid. Zo heb ik (natuurlijk) al een beetje nagedacht wat voor dingen ik op zou kunnen ruimen. Mijn plan is dan ook om in de komende maand een aantal plekken in het huis door te gaan. Zo heb ik nog ergens twee oude laptops liggen, een tablet, heel veel oude computerspullen (ik kwam laatst de installatie cd tegen van windows 98…) en ga zo maar verder. Denk bijvoorbeeld aan al die scheurkalenders die ik van de afgelopen jaren nog heb en ik heb nog heel veel oude kleding die ik bewaar ‘voor als ik nog eens ga klussen’. Geloof mij: ik heb genoeg zooi om dit een maand lang vol te houden.

Weggooien of kringloop

Wat ik wellicht nog lastig ga vinden, is wat ik dan met de spullen ga doen. Oude kleding gaat naar de kledingbak, maar wat ga ik doen met die oude laptops? Ga ik die direct naar het grofvuil brengen, of zie ik er nog marktplaatswaarde in? Of kan ik er misschien nog iemand anders blij mee maken door het weg te geven. Waarschijnlijk weet ik zelf het antwoord wel al. Als ik het wegdoe, zie ik er niks meer in. De kans is groot dat iemand anders het al veel eerder had weggegooid… Waarschijnlijk moet ik mijzelf dus beschermen tegen verkeerde waarde inschattingen. Zelf hecht je namelijk veel meer waarde ergens aan, dan wanneer een wildvreemde dat gaat doen. Jij hebt er namelijk nog herinneringen aan. De hele reden waarom ik het nog iet eerder had weggegooid. Op dit moment verwacht ik dus dat ik voornamelijk spullen weg zal gaan gooien. Het meeste zal zelfs te slecht zijn om de kringloop mee te verblijden…

Ik ben benieuwd naar de resultaten

Want, ook voor mij is dit een grote test. Ik ben dus heel benieuwd of het mij over 10 dagen nog steeds lukt om spullen weg te gooien. En hoe zal het mij vergaan over 20 dagen of zelfs eind maart. Voorlopig ga ik met mijzelf de uitdaging aan. Misschien ook wel nodig, omdat ik gewoon heel slecht ben in dingen wegdoen. Net dat steuntje in de rug en die stok achter de deur om toch eens echt te gaan ontspullen.

Wat is voor jou de beste manier van ontspullen tot nu toe gebleken?

6 gedachten over “Voorjaarsschoonmaak”

 1. Bij ons op de basisschool zouden ze blij zijn met de elektrische apparatuur. Niet zozeer om nog te gebruiken, maar om samen met de kinderen open te schroeven en zo veel mogelijk demonteren. Dit in het kader van techniek les. Misschien is dit een leuke bestemming ivm weggooien.

  Beantwoorden
 2. Wat ga je doen met de gecreëerde ruimte die je nu vrij hebt?

  De scheurkalenders had ik je gisteren al een tip voor gegeven 😉

  Beantwoorden
 3. Haha… een CD van Windows98, ja dan wordt het tijd om op te ruimen.
  Maar ja dat gezegd gezegd te hebben, wij hebben nog een kast vol met muziek CD’s die we nooit meer aanraken, maar zonde vinden om weg te doen
  En bij het weggooien kun je ook aan de kringloop denken, als het niet stuk is willen ze het daar ook vaak wel hebben.

  Beantwoorden
 4. Elke dag wat meer weggooien is een goed idee.
  Maar als je lekker bezig ben moet je al weer stoppen.
  Je kan er ook een bingo kaart voor maken. Van 1 tot 31.
  Op dagen dat het lekker gaat mag je een hoger getal afstrepen. Heb je wat minder tijd, dan zijn 1 of 2 dingen een optie.
  Succes

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.