Energie vergelijken moet je zelf doen

Het is ondertussen weer die maand van het jaar. Bij mij dan in ieder geval. Een beetje afhankelijk van jouw contract is het voor iedereen anders: het vernieuwen van jouw energiecontract. Een mooie manier om geld uit te sparen, maar het is vaak ook extra werk en niet het allerleukste klusje. Maargoed, het spaart toch weer een paar honderd euro op jaarbasis uit. En dat is toch lekker. Ik was een twee maanden geleden al lastig gevallen door die welbekende verkopers, maar nu was het dan toch tijd om er zelf werk van te maken. En als er één ding is dat ik geleerd heb, is dat je dus niet meer moet vertrouwen op al die prijsvergelijkers. Het kan goedkoper! Dat is stom, maar heeft mij wel weer extra geld uitgespaard. Hoe, dat lees je in deze blog.

Energieaanbieders willen jou als klant hebben

Komt er weer zo’n persoontje langs de deur. Bellen ze je of je alsjeblieft terug wilt komen bij jouw vorige aanbieder en maken ze je lekker met alle bonussen en “nee meneer, wij betalen de overstap-boete voor u”. Het is bijna het wilde westen. En elk jaar weer. Maar hoe zit het nou ook alweer. Velen van ons hebben het ondertussen door: de overstapbonus bespaart geld. En dat is waarom heel veel mensen elk jaar weer overstappen. De energieprijzen zijn vaak ietsje hoger, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door die welkomstbonus. Effectief ben je dus goedkoper uit als je kijkt naar de energieprijzen + welkomstbonus dan wanneer je de energieprijzen bij dezelfde aanbieder langer vast laat zetten. En aan dat geld besparen doe ik maar al te graag mee.

Energieleveranciers gaan langs de deur om klanten te winnen

Standaard zie je ze een paar weken per jaar door de wijken lopen. Of je wordt weer gebeld door die opdringerige verkopers. Om gek van te worden. Mooie en snelle praatjes, maar als je het uiteindelijk na gaat rekenen, kom je altijd duurder uit. Ik ga er dus ook liever niet op in (behalve om hun ongelijk aan te tonen). Laat mij maar zelf die berekening maken. Dan kan ik in mijn eigen tempo zelf beslissen wat voor mij nou de beste deal is.

De beste aanpak om energie te vergelijken

Ja, hoeveel moet je nu waar invullen, wat is voor jou het beste advies en kan je appels wel met peren vergelijken. Want je heb ‘standaardwaarden’ voor jouw type huishouding, maandprijzen, jaarprijzen en de korting is altijd weer anders. Mijn advies is dan ook heel simpel. Zoek jouw laatste eindafrekening er eens bij. De kans dat jij extreem veel meer of minder energie bent gaan gebruiken is niet heel groot, dus is dit een goede maatstaf om mee te vergelijken. Met die waarden ga je dus ook al die energieaanbieders langs. Kijk dan vooral NIET naar de maandprijs, maar naar de jaarprijs, inclusief de welkomstbonus. Op basis van jouw verbruik ben je (inclusief de korting) ongeveer dat bedrag kwijt in het komende jaar. En dat bedrag kan je heel eenvoudig gaan vergelijken met alle andere aanbieders.

Geld verdienen met energiecontracten

Wist je dat… Er geld te verdienen valt met energiecontracten. Als jij via deze website / linkje een energiecontract afsluit, krijg ik daar al snel €40 voor. Zolang je maar mijn linkjes gebruikt. Hoe denk je tenslotte anders waar die gigantische reclame budgetten vandaan komen van al die energievergelijkers 🙂 Maar daar zit ook meteen de crux. Want elke vergelijker is weer anders en zo onafhankelijk zijn ze schijnbaar niet. Ik heb er dit jaar eens echt werk van gemaakt. Wat blijkt: mijn energiecontract via de aanbieder zelf regelen was goedkoper EN levert nog eens een extra bonus op!

Displaying Gaslicht advertentie
Het staat gelukkig wel netjes aangegeven, maar je zou toch zeggen dat de bovenste de goedkoopste is. Echt niet! De partij die het meeste betaalt staat bovenaan. Zelfs bij prijsvergelijkers zijn er advertenties. Lekker onafhankelijk!

Met mijn energieverbruik ben ik ergens tussen de €725 en €900 per jaar kwijt

Kan je het je indenken? Er zit gewoon bijna €200 tussen de goedkoopste en de duurste aanbieder. Maar, omdat je appels natuurlijk niet met peren mag vergelijken doen we er nog een schepje bovenop. Oxxio met een contract van één jaar. Via verschillende site’s zat daar een verschil van €60 tussen! €765 bij de goedkoopste, €824 via hun eigen site. Voor exact hetzelfde product! Waar doe je nou goed aan? Wanneer ben je het goedkoopste uit en welke vergelijking moet je gaan maken? Geen zorgen: ik help je!

Begin energie te vergelijk bij verschillende vergelijkingssites

Je moet ergens beginnen, dus laten we dat bij één of meerdere vergelijkingssites doen. Zoals eerder al aangegeven zou ik dat doen met het verbruik van de laatste eindafrekening. Daar komen een aantal prijzen uit en kan je al vrij snel zien waar je het goedkoopste per jaar uitbent. Wil je een stap verder gaan? Dat kan door nog eens bij verschillende websites een prijsaanvraag te doen. Toen ik via de vergelijkingswebsites een prijsopgaaf kreeg, kwam ik op €744 uit. Bij de tweede stap kwam ik ergens anders nog goedkoper uit. Het kon voor €725 op jaarbasis. Maar er is meer!

Een combinatiebonus bij jouw energiecontract

Er was voor mij nog een extra bonus te verkrijgen. Namelijk een combi-korting. Eentje die nergens in de prijsvergelijkers mee wordt genomen, maar toch zeker wel serieus geld kan schelen. Namelijk een combinatiekorting met jouw internetabonnement. Zo heb ik mijn internetabonnement al jaren via een prijsvechter (eerst de Nederlandse Energiemaatschappij, maar tegenwoordig via Budget Energie). En daar is op zich niets budget aan, want ik heb nergens anders voor deze prijs zulk snel internet. Maar, sluit ik nou ook mijn energie bij hen af, levert mij dat een korting op van €5 per maand. Die korting gaat van mijn internetkosten af, dus technisch gezien krijg ik geen korting op mijn energierekening, maar voor de snelle rekenaar is dat toch een voordeel van €60 op jaarbasis. Ik was bij hen in mijn geval dus én €20 goedkoper uit dan via de goedkoopste aanbieding van alle energievergelijkers én krijg daarbovenop nog eens €60 korting op mijn internet abonnement. Hoppa!

Waarom je niet in moet gaan op de gladde verkooppraatjes

Nog even terug naar die gladde verkooppraatjes van al die verkopers. Want er is bij het aangaan van een 1-jaars of 3-jaars contract ook een boeteclausule. Ga je eerder weg, dan moet je een boete betalen. En vele verkopers geven dan aan dat de boete vergoed zal worden. Maar laten we nou eens de berekening maken.
Mijn contract zou twee maanden eerder stoppen. En inderdaad, dat maandbedrag werd veel lager. Iets van €25 per maand. Dat komt neer op een ‘besparing’ van €50. Ook werd de overstapboete vergoed en kreeg ik een welkomstbonus. Daarmee zou mijn jaarbedrag op €710 uitkomen. En door NU over te stappen, bespaar ik dus effectief die €50. Maar wat ze er niet bijvertellen, is dat de welkomstbonus van je huidige aanbieder vervalt! Je moet namelijk een volledig contractjaar volmaken, want anders krijg je geen welkomstbonus. Ik zou mijn bonus die ik heb afgesproken bij mijn huidige contract niet krijgen. En die bonus is €200! Snel €50 besparen door een lager maandbedrag, maar daar tegenover kost het mij wel €200 aan bonus. Dat had voor mij negatief uitgepakt en mij €150 kosten… Wees daar dus voor op je hoede!

Reclamepraatjes van energievergelijkers

“En bespaar tot wel €400 euro op uw energie”. Het zit ergens in één van de vele reclamespotjes. Dus ik was natuurlijk ook wel benieuwd waar dat nu op slaat. En gelukkig hoefde ik daar niet heel lang naar te zoeken:

Deze besparing uit al die reclames, is dus alleen een besparing op papier. Alleen als je tegen de variable kosten die op dit moment gelden, klant blijft bij jouw energie aanbieder, is het een besparing. Dus ja, overstappen of een nieuw contracttermijn loont wel. Als ik niks zou doen, ben ik €195 duurder uit.

Loyaal zijn aan jouw energieaanbieder

Ik kan me zo voorstellen dat dit een hele gekke wereld laat ontstaan. Standaard stap je over en je bent niet loyaal aan jouw energieaanbieder. Nee, daar komt het inderdaad op neer. Natuurlijk heb ik ook bij mijn huidige aanbieder om een verleningingsaanbod gevraagd. Maarja…

Displaying Photo note

Zoiets simpels als die aanbieding klaarhebben, lukt al niet. Zelfs na meerdere keren proberen met lange tussenpozen (van een paar weken) was er nog steeds geen aanbieding. Ja, dan ga ik voor de echte korting bij een ander.

Elk jaar overstappen en zelf je vergelijk doen!

Überhaupt een nieuw contract aangaan heeft mij dus, volgens de energievergelijker op basis van de huidige variabele prijzen zo’n €195 uitgespaard. Door zelf verder te zoeken kon het nog €20 goedkoper en is er zelfs nog eens een bonuskorting van €60. Een goed uur werk heeft mij dus op papier een korting opgeleverd van €275. Door niet in te gaan op de gladde praatjes van de telefonische verkoper (“nee, u moet dan wel NU overstappen”) heb ik dan ook nog steeds recht op mijn €200 welkomstbonus van afgelopen jaar. Halverwege juni 2021 staat er ook alweer een herinnering in mijn agenda: “Nieuw energiecontract regelen”.

Let op met alle energieaanbieders en welkomstbonussen

Ik wil je nog even op het hart drukken dat je wel op moet blijven letten met overstappen. Zo moet je voor je welkomstbonus een jaar klant blijven bij die aanbieder en mag er bijvoorbeeld geen betaalachterstand zijn geweest. Eén keer te laat betalen en je kan fluiten naar die welkomstbonus. En zo ook met te vroeg overstappen. Het blijkt maar weer dat je zelf de touwtjes in handen moet houden. Energievergelijkers zijn een handig startpunt, maar bieden je zeker niet altijd de goedkoopste prijs. En nog veel belangrijker: ze missen de eventuele combinatiebonus met jouw internet abonnement. Blijf dus vooral scherp en opletten op de voorwaarden. Maar stel dat het je twee uur kost om alles uit te zoeken. ‘T kan je zomaar €200 voordeel opleveren. Mijn uurloon komt daar bij lange na niet in de buurt en met die €200 kan ik weer hele andere leuke dingen doen!

Wil je meer lezen over het overstappen van energieleverancier? Dat kan! Zo heb ik eerder al eens in zes stappen het overstapproces uitgewerkt. Ook heb ik wel eens berekend of het loont om bij jouw energieaanbieder te blijven.

11 gedachten over “Energie vergelijken moet je zelf doen”

 1. Wat een gedoe toch elk jaar. Dan was het vroeger toch een stuk makkelijker (jaaa oma spreekt). Energie kreeg je via een provinciale energie mij, pgem, pnem, pzem etc. Ziekenfonds hing af van waar je woonde of welke werkgever je had, part. verzekeringen waren meestal gekoppeld aan de ziekenfondsen, alle overige verzekeringen sloot je een keer af en dan bleef je daar meestal je hele leven bij. Was misschien allemaal wel wat duurder maar wat een rust. Niet dat hele circus ieder jaar omwille van de concurrentie wat het dan zgn. goedkoper zou moeten maken. Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen dit echt niet zien zitten ieder jaar, met name ouderen. Zo zijn er nog veel meer dingen die we de afgelopen decennia op ons bordje hebben gekregen en die ons veel werk bezorgen, denk alleen al aan het hele toeslagen circus.

  Beantwoorden
  • Het is inderdaad allemaal een stuk lastiger geworden vergeleken met ‘vroeger’. En juist door alle informatie die we nu eenvoudig tot ons kunnen nemen, is het ook veel eenvoudiger om te vergelijken en wil je niets van het mogelijk voordeel missen. Dat dat elk jaar weer een heel circus oplevert is eigenlijk ook wel jammer. Ik ben wel benieuwd hoeveel al die bedrijven kwijt zijn aan het hele marketing gebeuren. Waarschijnlijk betalen wij als klant uiteindelijk gewoon zelf de rekening.

   Beantwoorden
 2. Ik doe ieder jaar mee met de collectieve aanbesteding van Vereniging Eigen Huis. Scherper dan die tarieven ben ik ze nog niet eerder tegengekomen. Plus het voordeel dat zij de complete overstap voor je regelen. Even aanvinken dat je weer mee doet, na de gunning het jaarcontract kiezen en nergens omkijken meer naar.

  Beantwoorden
  • Ik ben dan wel benieuwd welke informatie zij van jou nodig hebben en wat voor aanbieding je dan krijgt. Is dat dan een maandbedrag, of krijg je ook inzicht wat je dan per jaar kwijt zal zijn bij een bepaald verbruik. Want misschien is het maandbedrag inderdaad wel goedkoper, maar ben je door die ontbrekende welkomstbonus alsnog duurder uit.
   Ik moet zeggen dat ik zelf ook jaarlijks overstap en dat dat bij mij ook nog nooit is misgegaan. Zo moeilijk is dat tenslotte niet.

   Beantwoorden
 3. Als je al jaren ongeveer hetzelfde energie gebruik hebt dan is op dat gebruik nauwelijks te besparen, de netwerkkosten en belastingen maken ook zo’n groot deel ervanuit. En het is zo moeilijk al die tarieven te vergelijken.
  Twee jaar geleden zat ik bij Delta omdat die toen goede bonus gaf, jaar geleden overgestapt naar Oxxio, ook om de bonus en toen het in april tijd was om weer te vergelijken kreeg ik bij terug naar Delta 395 bonus.
  Een maand dubbel betaald en dat werd later netjes door Oxxio teruggestort met wat ik nog bij hen gebruikt had.
  Ik begrijp niet zo goed dat je zo vaak leest dan anderen zoveel problemen hebben met overstappen en het gevoel hebben opgelicht te worden door die even dubbele betaling. Je moet wel zelf het goed in de gaten houden dat het later gecorrigeeerd wordt natuurlijk.

  Beantwoorden
 4. Ik heb eens even gekeken bij Budget Alles in 1, maar dan ben ik met hetzelfde abonnement en de 5 euro combi korting bij mijn huidige provider T-Mobile toch 10 euro per maand goedkoper uit!?

  Beantwoorden
  • Oh, dat is dan wel gek dat het bij mij zo goedkoop uitkomt. Nou moet ik zeggen dat dit internetabonnement misschien niet de allergoedkoopste is als je puur naar de prijs kijkt. Echter heb ik geen snelheidslimiet. Dat zorgt ervoor dat mijn internet net zo snel is als dat de kabel aankan. Daarvoor zou ik bij andere providers veel meer moeten betalen.

   Beantwoorden
 5. De beste besparing is minder verbruiken! 🙂 Mijn jaarrekening is namelijk nog geen 400 euro.. Ik vergelijk wel eens en kijk daarbij vooral naar de kWh/m3 tarieven, maandbedrag kan misleidend zijn.
  Onze leverancier (Greenchoice) doet niet aan welkomstbonussen en staat vaak niet op vergelijkingssites, maar is in onze situatie echt veruit de goedkoopste.

  Beantwoorden
  • Goed dat je die vergelijking wel hebt gemaakt. Natuurlijk is de beste besparing minder verbruiken, maar ik heb niet het idee dat dat bij ons nog echt mogelijk is. Alle apparaten staan uit als we ze niet gebruiken, overal hebben we ledlampen en ga zo maar door. Ik vind zelf de kWh/m3 tarieven ook al misleidend. Dat komt namelijk omdat de kWh prijs dan bij de concurrent €0,02 hoger is. Dat is dan inderdaad duurder, maar daartegenover staat wel een welkomstbonus van €100. Dat betekend dat je pas echt duurder uitbent bij een verbruik van meer dan 5000 kWh. Juist daarom kijk ik naar de jaarprijs waarin ook de welkomstbonus is verwerkt.
   Hoe je trouwens komt aan een jaarrekening van nog geen €400 wekt heel erg mijn interesse. Dat is mij in al die jaren nog nooit gelukt.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.