Niet alles van NU.nl kan je één-op-één overnemen

Poging twee van deze blog. Ik had namelijk een artikel gelezen wat mijn interesse had getrokken. ING gaat de kosten verhogen. En/of rekeningen, dus rekeningen met twee rekeninghouders, gaan meer betalen. Zo’n 10% van het complete klantenbestand van de ING moet een toeslag betalen. Die en/of rekening wordt €1,10 duurder. Maarja, ik denk dat NU.nl flink de plank mis heeft geslagen en hun research net iets beter had moeten doen.

Pittige reactie op een onvolledig artikel

Lees het artikel gerust even terug. Gezamenlijke rekeningen worden duurder. Een toeslag van €1,10 voor alle gezamenlijke rekeningen. En daar was ik vrij stevig over aan het klagen in versie 1 van deze blog. Want wat een onzin. Ja, er zijn hogere kosten als je kijkt naar de hoeveelheid transacties. Maar redenen aanvoeren als extra klantenservice kosten en dat beide rekeninghouders toegang hebben tot de app, vond ik heel ver gaan. En daarbij, ik betaal al extra voor die tweede pinpas. Die kost al een euro extra, wat toch wel de kosten zou moeten dekken voor alle betalingen die ik ermee doe? Wat een onzin om dan ook nog eens €1,10 extra te gaan vragen voor het feit dat het een gezamenlijke rekening is. Mijn blog was al bijna klaar, totdat ik achter een fout kwam.

Niet alle informatie staat in het artikel op NU.nl

Dat de kosten hoger worden voor gezamenlijke rekeningen klopt. Er zitten een aantal beperkingen aan te komen, maar er mist een essentieel onderdeel. En dat geeft een vertekend beeld waardoor ik zwaar geïrriteerd raakte. Je betaald €1,35 voor die rekening, €1 voor een extra pinpas en dan zou er ook nog €1,10 bijkomen ‘omdat het een gezamenlijke rekening is’. Dat er hogere kosten zijn bij een gezamenlijke rekening snap ik. Er is een tweede account (hoewel die gekoppeld kan worden aan al bestaande accounts), de klantenservice moet iets meer helpen en ga zo maar door. Maar dat gaat geen €1,10 per maand extra kosten. Dat er extra transacties zijn was dan ook de enige reden dat ik kon begrijpen dat de kosten omhoog gaan. Maar daar betaal je toch al voor bij die tweede pinpas? Een beetje bullshit om daar nog eens €1,10 per maand extra voor te vragen. Mijn boosheid was echter compleet onterecht…

Een en/of rekening wordt duurder bij de ING, maar niet altijd €1,10

Er is één grote maar aan dat artikel van NU.nl. Ze zijn namelijk iets essentieels vergeten te melden. Want, waar je tot nu toe €1 per maand extra betaalt voor een tweede betaalpas, is die tweede pas vanaf 1 oktober gratis. Dus ja, je gaat €1,10 meer betalen aan toeslag, maar andere kosten vervallen. Had je nou een en/of rekening met maar één pinpas, dan gaan de kosten dus inderdaad met €1,10 omhoog. Heb je, net zoals wij, al een tweede pinpas, ga je effectief €0,10 meer betalen. En tja, die tien cent kan ik dan nog wel inkomen. Iets meer transacties, een tweede persoon die belt met de klantenservice, een extra kop koffie als je samen naar het bankkantoor gaat. Maar dus ook voor iedereen die gratis tweede pas!

Ben ik even blij met mijn research!

Als ik 100% op het NU.nl artikel was afgegaan, dan had ik in deze blog ING met de grond gelijk gemaakt. Ik had mijn tweede betaalpas opgezegd en in het vervolg alles met mijn telefoon gaan betalen. Echt niet dat ik nóg een euro extra ga betalen. Maar dat blijkt dus allemaal wel mee te vallen. Ik heb eerder medelijden met de ING. Iedereen gaat los in de reacties op de extra kosten en dat de bank je benadeeld als je een partner hebt. En ja, je wordt benadeeld. Maar zo oneerlijk vind ik die €0,10 nou ook weer niet.

Alle banken zullen prijzen (blijven) verhogen

Wat wel nog even goed is om toe te voegen, is dat banken hun prijzen zullen blijven verhogen. Want alles wordt duurder. De IT systemen, beveiliging, Apple Pay en ga zo maar door. Zo heeft de ABN recent al mijn kortingen laten verdwijnen, gaat de ING nu extra geld vragen voor die gezamenlijke rekening en krijg je korting als je bepaalde services niet gebruikt, zoals geld opnemen. Alles wordt duurder. En het vervelende is dat je een bankrekening gewoon nodig hebt. Er zijn niet zo heel veel gratis bankrekeningen te krijgen, dus eigenlijk zit je gewoon met die kosten opgescheept. Het is dus vooral goed om daar ook kritisch op te blijven. Maar van een site als NU.nl had ik wel verwacht dat ze het complete beeld zouden schetsen. Toch weer een notitie naar mijzelf: niet zomaar een blog schrijven naar aanleiding van een artikel op NU.nl!

11 gedachten over “Niet alles van NU.nl kan je één-op-één overnemen”

 1. De kosten voor de tweede pas zijn nu al E 1,10 en niet een euro. De kosten per 1-10 veranderen dus niet.

  Ik heb overigens een ander antwoord gehad van ING. Naar mijn toe geven ze aan dat door een fout een groot aantal klanten met en/of rekening de toeslag van 1,10 niet betalen. Deze fout wordt per 1-10 gecorrigeerd waardoor iedereen met een en/of rekening hetzelfde betaald.

  Beantwoorden
  • Ja, dat is dan inderdaad wel heel pijnlijk dat ze dat zelf niet eens op orde hebben. Ik heb het nog eens nagekeken en per april zijn wij inderdaad al €1,10 per maand gaan betalen voor de tweede rekeninghouder. Daarvoor was het altijd één euro.

   Beantwoorden
 2. Bedankt voor de aanvullende info! Was al niet van plan om over te stappen (te veel gedoe en heb de verwachting dat als 1 bank kosten verhoogt, anderen snel volgen). Maar nu helemaal niet meer idd. Bedankt

  Beantwoorden
 3. Banken zijn een makkelijk doelwit. Sinds ik bij een financiële instelling werk heb ik dat wel door gekregen. Inderdaad schandalig dat je enkele euro’s moet betalen per kwartaal.
  Welkom in de alles-online-is-gratis cultuur waar je betaalt met je data. Als een bank dat opteert waardoor je rekening gratis kan worden is de wereld te klein.

  Beantwoorden
  • Ja, hier heb je angstvallig veel gelijk. We zijn gewend aan gratis, dus verwacht je gratis. Misschien is het nog steeds maar goed ook dat banken niet gratis zijn. Zolang ze de kosten dan maar wel echt eerlijk blijven verdelen 🙂

   Beantwoorden
 4. Goh, wat een drama allemaal.
  Een euro duurder, dat wordt heel wat minder boodschappen halen elke maand, je moet toch immers ergens op bezuinigen.
  Je moet tegenwoordig overal voor betalen, al zijn het reserveringskosten, toeristentoeslag, bezorgkosten en noem ze maar op, waarom maak je je daar zo druk om.
  Gewoon elke maand thuis een biertje minder drinken, een pakje sigaretten per jaar minder of een kopje koffie bij de Hema per drie maanden minder en je staat weer quit, probleem opgelost.

  Beantwoorden
  • Ik snap je punt. Waar maak ik me druk om, het is een eurootje per maand. Maar ik betaal al die euro extra, dus waarom zou ik dan nóg een euro extra moeten betalen. Dat principe gedeelte is waar ik mij druk om maak. Of dat nou om één of 100 euro gaat maakt mij dan eigenlijk al niet meer uit.
   Wat ik eigenlijk nog veel belangrijker vind (en dat is waar de blog over gaat), is de berichtgeving van een nieuwssite die onvolledig is. Effectief ga ik namelijk helemaal niet meer betalen, maar volgens de nieuwssite wel. Daar stoor ik mij eigenlijk nog veel meer aan dan dat eurootje

   Beantwoorden
 5. Ahh, Bedankt voor het uitzoeken, ik verwonderde mij er ook al over toen ik het las op nu.nl….. maar ik betaal toch al meer hiervoor via de 2de pas?

  Nou goed, overigens waar nog wel een punt van kritiek op is van mij op de ING is, waarom ik dit nieuws via nu.nl moet vernemen…. En niet gewoon via een net emailbericht met daarin ook heldere uitleg wat er gaat veranderen voor ons. Dat voorkomt ook speculatie en ergernis….

  Beantwoorden
 6. En zo moet je ook alle berichte over “nieuw medicijn” lezen…ze (niet-onderzoekjornalisten maar de onderbetaalde copypasters)noemen maar een gedeelte, juist dat gedeelte wat ophef oplevert. Kranten nemen ook steeds meer berichten van andere journalisten over zonder bronvermelding. Vreselijk vind ik dat.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.