Derde woensdag in september

De derde woensdag van september. Traditioneel de dag van de algemene politieke beschouwingen. Het was tenslotte gisteren Prinsjesdag. De dag waarop het kabinet de plannen voor komend jaar bekend maakte. De troonrede die (niet traditioneel) in de grote kerk werd gehouden. Politici met mondkapjes, de troonrede en vervolgens de presentatie van ‘het koffertje’. Nou geen zorgen, ik ga niet herhalen wat er op alle nieuwsmedia al staat geschreven. Ik ben ze wel langsgegaan en doe vandaag mijn eigen algemene beschouwingen.

Corona en Prinsjesdag

Het nieuws staat er weer vol van. Want we zitten nog steeds middenin de coronacrisis en willen wel dingen doen die we ‘normaal’ ook deden. Nou is dat allemaal wel gelukt, maar één ding dat mij opviel waren de mondkapjes. Nu kan je iemand uit de tweede kamer natuurlijk niet zomaar met zo’n wegwerp-mondkapje rond laten lopen. Omdat er toch een aantal politici mondkapjes wilden dragen, waren er speciale mondkapjes gemaakt voor Prinsjesdag. Ze zagen er wasbaar en erg degelijk uit. Er is alleen één maar: ze kunnen alleen nog gebruikt kunnen worden door verzamelaars. Er staat namelijk “Prinsjesdag 2020” op gedrukt. Natuurlijk een beetje gek als Geert Wilders volgende week exact hetzelfde mondkapje gaat dragen. Dat zijn wel hele dure eenmalige mondkapjes…

De jurken en hoedjes parade

Arme Maxima… Waar ik val over het niet kunnen hergebruiken van die mondkapjes, hergebruikt Maxima haar jurk wel. Dat werd natuurlijk wel op elk nieuwsmedium even genoemd: Maxima heeft geen nieuwe jurk aan. Weliswaar was hij wel opnieuw geverfd (heb ik mij laten vertellen), maar nieuw was hij zeker niet. Het zal niet zijn omdat het geld op was en er bespaard moest worden. De jaarlijkse toelage is volgens mij nog ruimschoots voldoende om nieuwe jurken te kunnen kopen. Toch vind ik het zeker wel wat hebben hoor. Ik draag mijn nette overhemden tenslotte ook wel vaker dan één keer.

De toelage van Amalia

Ja, en waar IEDEREEN dan weer over valt, is de toelage van het koninklijk huis. En dat begon volgens mij al voor de presentatie van de begroting aan de tweede kamer. Het koningshuis wordt zoveel duurder. Ja, maar dan hebben we er straks ook een volwassen persoontje bij, die ook haar salaris en toelage krijgt. Dit wisten we dus al 16 jaar geleden (want pas in december 2021 gaat dit plaatsvinden). Totaal komen de kosten op zo’n 1,6 miljoen per jaar. Daarvan is het grootste gedeelte toelage voor kosten (zo’n 80%). Dat trekt scheve gezichten. Maar zie jij onze kroonprinses al met haar OV-studentenkaart met Koningsdag reizen naar de plek waar het allemaal gebeurt. Waar ze een officiële opening moet verrichten komt ze 15 minuten van tevoren met een OV-fiets aanzetten. Frist zich even op en komt daarna de rode loper over wandelen op haar hakken die ze net uit haar rugtas heeft gehaald. Nee, dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Die ‘arme’ meid heeft geen keuze. Als prinses kom je aanzetten in een auto (en dan geen Suzuki Alto uit 2002) en het liefste nog met chauffeur. Dat kost gewoon serieus geld. En volgens mij hebben wij het echt niet slecht met ons koningshuis in Nederland.

Ja, en dan waar het allemaal om draait op Prinsjesdag

Die begroting. Wat gaat er allemaal veranderen. Onder meer gaat de eerste belastingschijf met 0,25% naar beneden, worden heffingskortingen wat hoger, mogen we meer spaargeld belastingvrij hebben, gaat de zelfstandigenaftrek omlaag en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ach, zoals ik al had beloofd, geen overzicht en beschouwingen van wat er allemaal echt gaat veranderen. Wil je echt een overzicht, dan heeft NU.nl deze ook wel voor je. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij er gisteren helemaal niet mee bezig heb gehouden. Het is een belangrijke dag voor Nederland, maar een dag later krijg ik in keurige overzichtjes te zien wat er nou daadwerkelijk gaat veranderen en wat er dan onder aan de streep overblijft. Heel leuk dat de koopkracht omhoog gaat, maar al jaren lang is gebleken dat dat koopkrachtcijfer voor een groot gedeelte van de mensen niet opgaat. Ik heb wel eens eerder geschreven over de kabinetsplannen om de vermogensrendementsheffing aan te passen. Laten we nou eerst maar eens de plannen definitief maken, dan zien we daarna wel weer welke gevolgen het voor mij heeft.

Hoe heb jij Prinsjesdag 2020 ervaren?

8 gedachten over “Derde woensdag in september”

  1. Hi YMMV,

    Ik snap dat je de toelage van de princes in de hyperbool trekt – tenslotte is het plaatje veel sterker als je haar in gedachten met de OV-fiets laat arriveren, met haar hakjes in een tasje. Ikzelf heb niet zo veel met het koningshuis, maar zie de marketingwaarde, en als je er een hebt moet je het goed doen.

    Maar wel in perspectief: die Suzuki Alto die je als voorbeeld gebruikte, kan ze met het budget wat ze nu krijgt, elke dag een paar keer kopen. Deze mevrouw studeert, en is aan het opgroeien. Prima als ze daar wat formele taken bij krijgt, en opbouwt naar een toekomstige grotere rol. Dat laat niet weg dat dit soort zaken buiten proportie zijn. Tenslotte is opgroeien ook ‘met geld leren omgaan’. Er zijn natuurlijk additionele kosten, maar die zijn op haar 18e niet significant hoger dan een jaar daarvoor. En die kosten komen nu nog uit het, ook sterk verhoogde, potje van WimLex en Max. Dat potje wordt niet kleiner zodra onze princes legaal het bierglas mag heffen.

    Tot slot. We hebben de sterkste economische krimp sinds WO2. Door een relatief conservatieve huishouding en een in vergelijking redelijk lage staatsschuld hebben we voldoende vet op de botten om dat aan te kunnen. Alsnog heeft in die situatie die extra kostenpost een nare bijsmaak. Publieke aandacht verschuift dan makkelijk naar levensstandaarden en speeltjes van het koningshuis. Prima, en hier moet je wat mij betreft niet te veel over zeuren.

    Wel zou het overheid en koningshuis sieren om, in die toch wat uitdagender tijd, een koningshuis te laten zien dat gewoon samen met de rest ook even pas op de plaats doet, en dat extra budget retourneert om concreet iets bij te dragen. Hongersnood, armoede en misstanden genoeg. Ook in Nederland. En waarom dan niet een keertje met een kleinere auto? Voor de schone schijn doen we het als het goed is niet.

    Beantwoorden
  2. Van mij part geven we 1 bedrag aan het koningshuis en moeten ze dit zelf maar verdelen. Amalia zal voorlopig weinig officiële activiteiten hebben als lid van het Koningshuis. Ze gaat voorlopig op de fiets naar het Gymnasium en zal daarna hoogstwaarschijnlijk in Leiden of het buitenland gaan studeren. Dat kan voorlopig best met een lagere toelage.

    Beantwoorden
  3. Belachelijk al die verhogingen voor het koninklijk huis in deze tijd, de zorg krijgt er niks bij maar hun toelages worden weer met miljoenen verhoogd terwijl alle kosten voor ze worden betaald, ze hebben al gratis kost en inwoning, zelfs de meubels hebben wij betaald.

    Beantwoorden
  4. Ook ik vind de vergoedingen voor het koningshuis buitenproportioneel, niks voor jou om daar zo luchthartig om te doen gezien je meestal geneigd bent tot gedegen research.

    Beantwoorden
  5. Inderdaad, het was in mijn blog van vandaag niet zo’n gedegen research als je misschien van mij gewend bent. Maar toch blijf ik achter mijn standpunt staan. Want inderdaad, de vergoedingen zijn hoog. Willem Alexander krijgt er komend jaar €23.000 bij. Maar effectief is dat ‘slechts’ 2,5% salarisverhoging. Dat is veel geld, maar procentueel gezien is het helemaal niet extreem veel. En ja, al die vergoedingen zijn enorm veel. Maar daarvan moeten ze ook personeel betalen, die ook weer hun salarisverhoging willen. Daarbij wil je graag het vaste (en niet geheel onbelangrijk: integere) personeel behouden, dus dat kost ook gewoon geld.
    En dan Amalia. Ik had niet verwacht dat er vier van deze reacties zouden komen. Ja inderdaad, het is heel veel geld dat ze gaat krijgen. Maar ik zou voor geen goud willen wisselen. Als zij een keer verveeld in de tweede kamer op haar telefoon zit, staat het OVERAL op internet. Want het is de kroonprinses. Zij kan niet het leven leiden wat elke andere puber kan. Dat klinkt dan simpel gedacht, maar daar zit voor ons een prijskaartje aan. Zeker in de huidige wereld met alle technologische snufjes is het niet te doen om een ‘normaal’ studentenleven te hebben. Kijk maar naar haar nichtje. Oké, die post veel op Instagram en gaat door het leven als influencer. Geen haan die ernaar kraait, totdat ze met een sigaret gespot wordt en meteen op de voorkant van de Privé staat: want ze is van het koninklijk huis… En dan heb ik het bij Amalia nog niet gehad over beveiliging, vriendjes (ze mag tenslotte niet trouwen zonder toestemming van het parlement, of moet haar koninklijke titel inleveren), uiterlijk en ga zo maar door. Weet je nog hoeveel commentaar er was op de herrie makende fiets op haar eerste schooldag? Zou jij dat commentaar van heel Nederland kunnen hebben als 18-jarige…? Ik zou dat niet kunnen. En ook daarvoor is dat geld.
    Ik vind het verder prima als ze in de Tweede Kamer de discussie gaan voeren of een 18-jarige wel of niet zoveel geld zou moeten krijgen. Maar laten we dat dan al doen op het moment dat het kind er nog niet is. Niet nu er opeens geld in de begroting mee wordt genomen en we al 18 jaar lang wisten dat deze kostenpost eraan zat te komen.

    Beantwoorden
  6. Ze kunnen gewoon besluiten van het koningsschap af te zien.
    In landen waar geen koningshuis is gaat het ook prima zonder.
    De vergoeding zijn, zeker in tijden zoals deze, veel te riant.

    Beantwoorden
  7. De 2,5% is puur voor WA. Hier hoeft hij geen personeel van te betalen. De 2,5% is vele malen hoger dat de indexatie van de gewone man en vrouw in NL. Daarnaast is 2,5% van heel veel een stuk interessanter dan van een modaal salaris. In een crisis als deze had het Koninklijk Huis best kunnen afzien van de verhoging en te kiezen voor een nul lijn.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.