Winst!

September en oktober zijn bij ons in het bedrijf altijd wat bijzondere maanden. Ons financiële jaar loopt van juni tot en met mei. Over die periode word je dan ook beoordeeld. Elk jaar weer. Vervolgens krijg je zo rond juni te horen of je het goed hebt gedaan. Maak je promotie, dan maak je die per 1 oktober en ook de loonsverhoging gaat per die datum in. Maar, voor dat zover is, hebben we eerst nog september. De bonusmaand. Of nou, eigenlijk is het de maand dat wij meedelen in de winst. Een deel van de winst wordt namelijk uitgekeerd aan de werknemers. En dat is dus deze maand. Maar, dan krijg je zo’n bonus, maar die mag je nooit helemaal zelf houden. Hoe zit dat nou met die belastingen die over zo’n extra uitkering geheven worden. Want net zoals bij je vakantiegeld, betaal je daar naar verhouding vrij veel belasting over…

Ons belastingstelsel

Eigenlijk heeft alles met die te betalen belasting te maken met ons belastingstelsel. Je moet over jouw inkomen belasting betalen. Vervolgens krijg je daar ook nog een deel belasting over terug in de vorm van heffingskortingen. En het gaat hierbij niet om wat je per maand verdient, maar wat je per jaar verdient. Daarbij kijkt de belastingdienst naar jouw inkomsten van 1 januari tot en met 31 december. Dat wordt op één grote hoop gegooid, om vervolgens daarover te gaan berekenen hoeveel belasting jij moet betalen.

Elke maand belasting betalen

Het klopt echter dat jij elke maand belasting betaalt. Dat staat tenslotte elke maand ook weer op jouw salarisstrook. Dit kan je zien als een voorschot op de te betalen belasting aan het einde van het jaar. Gewoon om te voorkomen dat je straks nog een paar duizend euro af moet tikken. En de belasting die jij betaalt, houdt rekening met de hoogste van jou inkomen en de eventuele heffingskortingen. Echter, wordt er alleen gekeken naar dat salaris dat jij krijgt. Niet naar mogelijk vakantiegeld, bonussen of wat dan ook. De berekening is puur gebaseerd op 12x jouw maandsalaris. Krijg je dus geen vakantiegeld of andere uitkeringen, dan betaal je precies genoeg belasting.

Het bijzonder tarief

Misschien heb jij wel eens het bijzonder tarief zien staan op jouw salarisstrook. Een percentage wat eigenlijk nergens wordt gebruikt. Dat klopt, want normaal is die niet nodig. Alleen bij extra uitkeringen, zoals jouw vakantiegeld, komt dit tarief tevoorschijn. Dit tarief bestaat namelijk uit het basispercentage belasting dat wordt geheven (37,35% of 49,5%) en daar bovenop nog een verrekeningspercentage. Dat tweede percentage heeft te maken met alle heffingskortingen die jij krijgt. Het Nederlandse belastingstelsel is namelijk zodanig opgebouwd dat, hoe minder jij verdient, hoe meer korting je krijgt op de te betalen belasting. Daardoor worden de netto inkomsten uiteindelijk eerlijker verdeeld in Nederland. De mensen die het meeste verdienen, betalen ook naar verhouding het meeste belasting.

Hoeveel belasting moet ik dan over mijn bonus betalen?

Dat is dus dat bijzondere tarief op jouw salarisstrook. Een overzicht van alle verschillende tarieven in 2020 vind je hier. Op basis van jouw jaarloon wordt het standaardtarief en het verrekeningspercentage genomen. Eigenlijk betaal je hier dus voor je gevoel extra belasting over. Dat is niet helemaal juist. Je betaalt net zoveel belasting als wanneer die bonus in jouw salaris verwerkt zou zitten. Op de cent nauwkeurig. Het verschil is alleen bij een eenmalige uitkering, dat je een deel van de ontvangen belastingkortingen ook moet terugbetalen. Je hebt daar namelijk geen recht (meer) op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.