De WOZ-waarde is weer bekend

Al meerdere bloggers hebben hierover geschreven. De WOZ-waarde. De jaarlijkse taxatie van alle vastgoedobjecten in Nederland, waaraan vervolgens weer een aantal belastingen zijn gekoppeld. En ik schrok van mijn WOZ-waarde. Want ik had zeker wel een stijging verwacht. Maar dat die stijging zo gigantisch zou zijn, dat had ik niet durven dromen.

Een WOZ stijging van bijna 15%

Ja, idioot eigenlijk. De WOZ-waarde van mijn woning is met €26.000 omhoog gegaan. Een stijging van 14,5%. Ten opzichte van vier jaar geleden, toen ik mijn appartement kocht, is de WOZ-waarde maarliefst 55% gestegen. Daar kan ik niet tegenop sparen kan ik je vertellen. Direct schieten er een aantal gedachten door mijn hoofd bij deze gigantische WOZ-waarde stijging. Want er komen een partij mogelijkheden om de hoek kijken waar je u tegen zegt.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Ik heb één keer succesvol bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Een tweede keer ben ik er ook over bezig geweest, maar kon men onderbouwen waarom ik een bepaalde WOZ-waarde had. Wat ik namelijk gek vond, is dat de verschillende appartementen in ons gebouw, die allemaal exact hetzelfde zijn (op de spiegeling van het appartement na), met verschillende waarden stegen. Het jaar erop kon men dat al een stuk beter onderbouwen, dus heb ik uiteindelijk ook geen bezwaar gemaakt. En voor dit jaar weet ik eigenlijk nog niet of ik bezwaar ga maken.

Wat levert bezwaar op tegen de WOZ-waarde

Heel eerlijk: niet zo heel veel. In Delft, waar ik woon, betaal je als woningeigenaar ongeveer €1 per €1.000 woningwaarde. Praat/klaag je er dus €10.000 af, scheelt je dat een tientje in de belasting. Daarbij zitten er ook nog wat indirecte kosten / voordelen bij de belastingaangifte en de hypotheekrente aftrek, maar om nou te zeggen dat je er honderden euro’s mee uit kan sparen: zeker niet. Maar toch zien bedrijven hier geld in. De eerste reclame heb ik al op TV teruggezien. Laat jouw WOZ waarde onafhankelijk berekenen. Kost maar €24,95. Maargoed, dan ben ik eigenlijk wel benieuwd wat je dat nou echt oplevert. Er moet wel heel veel verschil zitten tussen de bepaalde WOZ-waarde en de getaxeerde WOZ waarde wil je dat geld eruit halen. Plus, het kost je ook nog eens werk. Misschien heel flauw, maar om nou te zeggen dat het ‘de moeite waard is’… niet echt.

Update die systemen nou eens…

Iets waar ik ook erg veel moeite mee heb, zijn de systemen waarmee men werkt. De WOZ-waarde en andere regionale belastingen worden in Delft en omliggende gemeenten uitgevoerd door de Regionale Belasting Groep. En op de een of andere manier heb ik het niet zo op ze. Ik snap dat als je voor meerdere gemeente opeens alle documenten online moet zetten, dat dat even kan duren. Maarja, het gaat om de waarde van 1 januari vorig jaar. Je kan het dus op zich al redelijk voorbereiden. En als ik dan mijn WOZ-waarde en belastingbrief krijg, wil ik ook graag weten op basis van welke andere woningen dat getaxeerd is. Je raadt het al: dat taxatieverslag was nog niet beschikbaar. Dat heeft nog een paar dagen geduurd. Ook het betalen via iDeal op de website werkte, maar ik vind het dan wel heel vervelend dat er niet meteen staat dat het betaald is. Daar is juist het voordeel van iDeal. En het vergelijken van de WOZ-waarde met de buren kan ook nog niet. Nu een week later staat de informatie bijvoorbeeld ook nog niet op www.wozwaardeloket.nl. Juist dat is de plek om ook te controleren of men het werk naar behoren heeft gedaan. Juist daar kwam ik erachter dat er een random verschil zat in de ophogingen. Hierdoor voelt het allemaal een beetje ouderwets en achterhaald aan.

Waardestijging biedt ook mogelijkheden

Ja, waar ik begin 2017 mijn woning voor 102% heb gefinancierd, is dat percentage door de waardestijging natuurlijk enorm gedaald. Ik los maandelijks met mijn annuitaire hypotheek een deel af en in combinatie met de waardestijging is mijn hypotheek ‘slechts’ nog 64% van mijn woningwaarde (op basis van de WOZ-waarde). En dat biedt kansen. Want mocht ik ooit beslissen om te gaan verhuizen, kan ik er natuurlijk ook voor kiezen om deze woning aan te houden en te verhuren. Financieringen voor vastgoed zijn ietsje duurder, maar nog steeds relatief goedkoop bij een loan-to-value van onder de 65%. Daarnaast betaal je op dit moment 8% overdrachtsbelasting bij vastgoed voor de verhuur. Maar aangezien het al in mijn bezit is, hoef ik daar natuurlijk ook geen overdrachtsbelasting over te betalen (lijkt mij). Ik heb dit zeker nog niet tot in detail uitgezocht, maar ik vond het wel een hele interessante gedachte. Ik kan bij verkoop natuurlijk ook altijd nog de overwaarde ‘opnemen’ en ergens anders inzetten. Genoeg mogelijkheden daarvoor.

De WOZ is altijd wel een dingetje

Jaarlijks komt hij terug en jaarlijks hebben we er wel wat over te vinden. Systemen die traag zijn of ouderwets werken, verkeerde taxaties en bezwaren die erg lang duren, bedrijfjes die hier hun brood mee proberen te verdienen en verschillende mogelijkheden om deze waardestijging of waardedaling gunstig te gebruiken. Wat ik in ieder geval zou doen, is even vergelijken met de buren. Hoe ontwikkeld hun WOZ-waarde zich en is dit in lijn met jouw huis. Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheekgarantie? Dan zou je ook nog kunnen kijken of je met deze nieuwe WOZ-waarde in een lagere risicoschaal zou passen. Kan je zomaar eens een stuk rente schelen.

Hoe kijk jij naar de jaarlijkse WOZ waardebepaling?

5 gedachten over “De WOZ-waarde is weer bekend”

 1. Niet in zee gaan met bedrijfjes die jou WOZ wel even omlaag kunnen krijgen, ten eerste kost het vaak meer dan het oplevert, ten tweede kun je het ook makkelijk zelf.
  Inderdaad kijken wat gelijkwaardige huizen bij jou in de buurt hebben gedaan, is daarmee het verschil minder dan 25% is het meestel de moeite niet waard.
  De huizenprijzen zijn de laatste jaren nou eenmaal veel gestegen door al dat overbieden.

  Beantwoorden
 2. Hallo SVMV,

  Dank voor de leuke post.
  Besparing op gemeentelijk belastingen is over het algemeen beperkt. Maar afhankelijk van hoogte WOZ, % dat je kan verlagen en gemeente waar je woont, kan het toch wel de moeite waard zijn. Daarnaast nog voordeel bij je jaarlijkse belastingaangifte. WOZ wordt meegenomen in de eigenwoningforfait. Dus in totaal kan het toch een mooi bedrag schelen.
  Succes ermee.

  Beantwoorden
 3. Hier is de gemeente altijd laat, nog geen bericht. Ik verwacht een stijging van 8-10%. Wel leveren ze dan meteen referentie woningen en andere info mee. Tegen die tijd kan ik ook de prijzen van de buurt zien. Is al jaren gelijk voor het hele blok.

  Voor de gemeentelijke belastingen zou ik zelf nooit verlaging aanvragen. Dat scheelt in euro’s gewoon weinig, en dat geld moet toch worden opgehaald. Dan gaat het percentage belasting gewoon omhoog als de absolute woz minder stijgt. Wat wel veel verschil maakt is de inkomstenbelasting, 0,6% van je woz tikt veel harder aan.

  En dat ertegenop sparen is nu juist een van onze financiële doelen! Beleggingen willen we evenveel zien stijgen als vastgoed in ons vermogen. Afgelopen 3 jaar is dit gelukt, maar het wordt steeds lastiger. Helpt wel om een goedkoop huis te hebben

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.