Fun Fact Friday

Ik lees veel. Heel veel. Artikelen over financiën, geld besparen, geld en ga zo maar door. Daardoor kom ik ook vaak weetjes tegen die mij intrigeren. Die ik graag nog een keer navertel aan de keukentafel of tijdens het sociale praatje op het werk. Vandaag een selectie van al die feitjes die ik graag nog eens doorvertel.

Pinnen of cash?

Soms kan je alleen pinnen of alleen maar contant betalen, maar meestal heb je zelf de keuze. Maar welke maak je dan? Ga je voor het gemak en pin je even? Of wil je een goed overzicht in je budget houden en betaal je daarom contant? Een extra overweging die je kan maken, is die voor het milieu. Wat is nu beter voor de aarde: pinnen of cash betalen?

Het antwoord is pinnen! Contant betalen is zo’n 33% slechter voor het milieu. Nu heb je bij pinnen natuurlijk vele servers, computers en al die apparaatjes nodig die stroom verbruiken en 24 uur per dag aanstaan. Maar bij contante betalingen heb je te maken met een netwerk van cash geld. Omdat dat steeds verspreid moet worden door auto’s, is de impact op het milieu toch een stuk groter.
Meer weten? Lees het artikel hier.

Ruim een derde van de mensen tot 45 jaar heeft te weinig spaargeld

Helaas een minder leuk feitje. 33% van de mensen tot 45 jaar heeft minder dan €3.000 spaargeld. Te weinig volgens het Nibud. Die adviseren om toch tenminste €3.400 voor een eenpersoons huishouden als buffer te hebben. Gelukkig doen ook veel mensen het goed! 20% van de mensen heeft tussen de €10.000 en €25.000 en nog eens 20% heeft meer dan €25.000 aan spaargeld.
Lees hier het uitgebreide artikel over spaargeld

Dure postzegel

Waar iedereen al klaagt over de steeds duurder wordende postzegel, kan z’n borst natmaken. Deze postzegel is extreem duur. Niet door de waarde die erop staat, maar doordat hij gewoon enorm zeldzaam is. Kosten: ergens tussen de 2 en 3 miljoen euro! Overigens wordt hier niet de enigste dure zegel getoond. Misschien toch maar eens je oude archieven (of die van opa) in om eens te kijken hoeveel die oude verzameling waard is.t

We staan aan de top!

Tenminste, als het op online boodschappen doen aankomt. Waarschijnlijk vooral ook ingegeven door onze nieuwe online supermarkt Picnic, doen wij Nederlanders gemiddeld het vaakst online boodschappen vergeleken met de rest van Europa.
Hoewel ik al eens eerder een blog heb geschreven over hoe duur ik Picnic eigenlijk vind, is dit feitje toch wel weer leuk meegenomen!

Zelfs bij betaalverzoekjes heb je aan etiquette’s te houden

Hoe makkelijk is het niet om tegenwoordig even een Tikkie te sturen. “Ik stuur wel een Tikkie”  betekent eigenlijk dat jij de rekening wel even betaalt, zodat jullie die later kunnen delen. Hoewel dit dus een hele fijne manier is om niet meer met contant geld jouw deel te moeten betalen (wat dus ook weer beter is voor het milieu), zitten hier toch ook wel wat gedrag- en beleefdheidsregeltjes aan vast. Stuur bijvoorbeeld niet nog aan tafel of onderweg naar huis het Tikkie. Wacht daar even een dagje mee. Het schijnt de sfeer en het gevoel van het moment negatief te beïnvloeden. Krijg je een Tikkie, betaal die dan ook binnen 48 uur. Dat voorkomt weer negatieve gevoelens naar elkaar toe. Ook moet je niet voor elke kop koffie een Tikkie willen sturen. “Betaal jij de volgende keer” volstaat ook prima.
Lees hier meer over alle etiquette’s rondom betaalverzoekjes en de rekening delen. In het artikel stond nog een leuke (stille) hint voor als je op date bent geweest.

4 gedachten over “Fun Fact Friday”

 1. Niet meteen een tikkie sturen heb ik echt maling aan. Anders hadden ze ook gewoon moeten betalen, dus ik zie het verschil niet.

  Andere benadering voor pinnen of cash: Afronding naar boven = Pinnen
  Afronding naar beneden = Cash
  Schijnt dat je daar leuk aan kan verdienen. Het is mij teveel moeite.

  Beantwoorden
  • Ben ik helemaal met je eens, een Tikkie sturen moet prima kunnen op de terugweg!

   Per transactie kan je maximaal 2 cent verdienen met deze bespaartip, en niet eens voor elke transactie. De potentie is denk ik verwaarloosbaar en zeker niet de moeite waard voor mij.

   Beantwoorden
   • Het ligt er daarbij ook nog eens aan hoeveel transacties je doet per maand. Ik doe maximaal zo’n 20 transacties per maand. Daarmee zou je dus maximaal €0,40 kunnen verdienen. Waarschijnlijk is het echter minder, omdat je nooit alle 20x die 2 cent voordeel hebt. Voor mij iets te ver gezocht.

  • Ik denk dat het inderdaad ook voor mij teveel moeite zou zijn. Daarnaast ondersteund mijn portemonnee tegenwoordig geen muntgeld meer, dus ik probeer gewoon zo veel mogelijk te pinnen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.