Vermogensbelasting

Volgend jaar is het dan eindelijk zover. De vermogensbelasting wordt aangepast. Waar Nederland al jaren over loopt te klagen en wat een doorn in bijna ieders oog is, pakt men aan: belasting op je vermogen.

Hoe werkt het

Het is eigenlijk heel simpel. De overheid heeft vernomen dat je rente ontvangt over je vermogen. Die rente zien zij als inkomsten en over inkomsten moet je belasting betalen. 
Tot zover het eenvoudige gedeelte. Hoeveel belasting moet je nou betalen?
Sinds 2001 is de huidige regeling van kracht. De belastingdienst kijkt naar het vermogen dat je op 1 januari had van dat belasting jaar. Doe je straks dus aangifte over 2016, gaat het om het bedrag dat op 1 januari 2016 op de rekening stond.
in 2001 is bepaald dat er een denkbeeldig rendement van 4% wordt behaald op het vermogen. Over die 4% moet 30% belasting betaald worden, waardoor je effectief 1,2% belasting betaalt over je vermogen. Daarbij wordt (in het geval van 2016) de eerste €24.437 vrijgesteld van vermogensbelasting. De zogenaamde belastingvrije voet. Heb je een partner, dan mag dit bedrag verdubbeld worden
Dus stel, op 1 januari 2016 heb je €25.437. Verder ben je alleen. De eerste €24.437 is vrijgesteld. Er blijft dus €1000 over boven de belastingvrije voet. Daarover betaal je 1,2% belasting (30% van 4% denkbeeldig rendement) is €12 belasting.

In 2017 komt de verandering

Het is mij nou nog steeds niet 100% duidelijk hoe het na 2017 gaat worden. Eerst werd gesproken over een tussenjaar, maar nu kan ik dat nergens meer terugvinden. Volgend jaar werkt men in ieder geval met schijven waarin het spaargeld wordt opgedeeld. Men gaat er namelijk vanuit dat, hoe meer spaargeld men heeft, hoe risicovoller men kan beleggen en dus meer rendement kan behalen. De groepen zijn als volgt:
€0 – 25.000 => Belastingvrije voet
€25.001 – €100.000 => 1e schijf (je betaalt hier 30% belasting over 2,87% rendement, dus 0,86% over dit deel van het vermogen )
€100.001 – €1.000.000 => 2e schijf (je betaalt hier 30% belasting over 4,6% rendement, dus 1,38% over dit deel van het vermogen )
1.000.000 of meer => 3e schijf (je betaalt hier 30% belasting over 5,39% rendement, dus 1,62% over dit deel van het vermogen)

Heb je dus wat gespaard en heb je straks €26.000, zit je wederom op €1.000 boven de belasting vrije voet. Daarover betaal je 0,86% belasting (30% van 2,87% denkbeeldig rendement) is €8,60 belasting.

Heb je een fiscale partner, dan kunnen bovenstaande groepen worden verdubbeld, zolang het vermogen eerlijk wordt verdeeld over deze twee personen.

Dit alles is gebaseerd op 2 delen. Een spaardeel en een beleggingsdeel. De belastingdienst gaat er vanuit dat, als je meer vermogen hebt, je meer belegd.
Meer informatie hierover kan je hier vinden.

Omslagpunt

Zoals je kan zien wordt het een stuk ingewikkelder om ‘even snel’ te berekenen hoeveel vermogensbelasting je moet betalen. Tot aan een ton betaal je simpelweg minder belasting. Alles boven een ton betaal je ietsje meer belasting. Het omslagpunt in dit nieuwe stelsel ligt rond de €245.000 (voor een eenpersoonshuishouden. Dit mag verdubbeld worden als er een fiscale partner is). Op dat punt betaal je net zoveel met het oude stelsel als met het nieuwe stelsel.
Zelf berekenen hoeveel je erop vooruit gaat vind je hier.

Eerder financieel onafhankelijk

Door deze nieuwe maatregel worden mijn statistieken volgend jaar heel snel iets beter. Als ik bereken hoe financieel onafhankelijk ik ben, deel ik de netto inkomsten van mijn crowdfunding door de uitgaven die ik die maand heb gemaakt. Deze netto inkomsten zijn de rente inkomsten – kosten – belasting. Ik hou ik deze berekening geen rekening met de belastingvrije voet, omdat dat belastingvrije deel ook gebruik wordt voor mijn gewone buffer. Op dit moment haal ik dus maandelijks 1/12 deel van de belasting die ik dat jaar moet betalen, van mijn rente inkomsten af. Stel: ik heb dus 1000 euro geïnvesteerd en ik ontvang daar €5 rente die maand over. Mijn netto opbrengsten zijn dan €5 – (1000*0,012/12) =  €4. Als ik deze maand 100 euro zou uitgeven, ben ik voor 4% financieel onafhankelijk. In de nieuwe situatie zijn de netto opbrengsten €5 – (1000*0.0086/12) = €4,28. Ik ben dus dan opeens voor 4,28% financieel onafhankelijk.
Zelf ben ik dus voorlopig erg blij met deze berekeningen. Voornamelijk ook omdat mijn vermogen nog onder de €245.000 ligt. Voor iedereen die meer heeft zal het minder leuk zijn…

Minder belasting betalen

Ik heb eerder al een hele blog gewijd aan minder belasting betalen als je doneert. Ik hou tenslotte niet zo van belasting betalen als ik weet dat dat niet perse hoeft. Als afsluiter nog een berekening hoe  je nog minder belasting hoeft te betalen. Dit werkt alleen als je vermogensbelasting moet betalen:
Aan het einde van het jaar komt mijn zorgverzekering met de nieuwe polis voor het volgende jaar. Daarbij maak ik gebruik van het in één keer betalen. Dan krijg ik 1% korting op de polis (vroeger was dit nog 3%, maarja, iets met lage rente…).
Nu heb ik mijn zorgverzekering gevraagd of ik dit bedrag voor 1 januari al mag betalen. De belastingdienst kijkt namelijk naar het bedrag dat er op 1 januari op mijn rekening staat. Als ik dit op 30 december al overmaak, hoef ik hier straks geen 1,2% vermogensbelasting over te betalen. Voor volgend jaar is de rekening (slik) €1545. Daar krijg ik €15,45 korting op, omdat ik dit in een jaartermijn betaal. Door dit eind december al over te maken hoef ik hier geen vermogensbelasting over te betalen. Dit zou 1,2% * 1529,52 = €18,35 zijn. Door het dus een paar weken eerder al te betalen, verdubbel ik dus mijn besparing. Hoera gratis geld!

15 gedachten over “Vermogensbelasting”

 1. Leuke truc! Ik heb het ook zo niet met belasting betalen.

  Ik wil dus ook financieel onafhankelijk zijn, maar ik merk dat het kopje ‘belasting’ er heel groot en complex is bij mij. Daarom ben ik bang om dingen te gaan doen, zoals investeren.

  Dat gezegd hebbende, ik zit nog ver onder de belastingvrije voet, dus ik zit eigenlijk wel prima. Eerst even zorgen dat ik een goede emergency fund heb. Daarnaast wil ik mij wat verdiepen in investeren. Maar, het grootste speerpunt nu is om te zorgen dat ik een goed budget heb, en mijzelf daar ook aan hou.

  Beantwoorden
  • Financieel onafhankelijke worden kost tijd en is heel lastig. Het is ook niet voor niets dat ik mijzelf er nog 23 jaar voor geef. Het belangrijkste daarbij is bewust zijn wat er in- en uitgaat. Belasting is daarbij een enigszins complex obstakel, maar zeker niet een onbeklimbare berg. Zodra je je erin gaat verdiepen, kom je steeds meer te weten en snap je de materie steeds beter. Binnenkort komt er een hele blog over budgetteren (op dit moment in de maak). Ook stel ik binnenkort een vereenvoudigde versie van mijn eigen manier van financiële administratie beschikbaar. Wellicht helpt dat. Iets wat mij persoonlijk niet helpt is leven met in mijn achterhoofd dat budget (dat klinkt heel tegenstrijdig). Als je constant aan het denken en rekenen bent of dit binnen je budget past, wordt dat budget een grote beperking. Je kan er beter een ‘way of life’ van maken. Ik sla standaard de dure merken over en grijp naar de bukmerken. Ik struin folders af op zoek naar aanbiedingen en ben al meer dan tevreden met een gratis wandeling. Het is daarom niet leven met een (minimaal) budget, het is zo goedkoop mogelijk willen leven 🙂 Veel succes in ieder geval met je blog (ik zal hem even toevoegen aan mijn leeslijst, ik volg hem wel al een tijdje) en met het sparen voor die goede basis!

   Beantwoorden
 2. Berekenhet gaat uit van een hoog belastingtarief van 5.39%, maar volgens de belastingdienst moet dat 5,5% zijn, zie je eigen links.

  Mijn tool gebruikt wel de juiste data (maar ik vergelijk met 2015), zie hier

  Beantwoorden
  • Scherp! Dit was mijzelf nog niet eens opgevallen. Ik heb berekenhet.nl een mailtje gestuurd en hoop dat ze dit aan gaan passen. Ook mijn artikel heb ik aangepast, zodat het omslagpunt nu weer klopt. Dank voor het toesturen van jouw berekentool.

   Beantwoorden
   • graag gedaan! Even een algemeen vraagje: ik lees dat je 26 bent en een apartement hebt gekocht. En blijkbaar heb je een slordige 160.000 op je rekening staan. Mijn vragen zijn nu:
    1) waarom los je niet af, of heb je helemaal geen hypotheek?
    2) waarom werk je meer dan 40 uur in de week? Ik snap dat je snel wilt rentenieren, maar dan kan toch ook zonder over te werken?

   • Ik heb zeker geen 160K op mijn rekening staan (bron??, dan kan ik het even aanpassen 😉 )
    Het geld dat ik straks overhoudt, wil ik graag gebruiken om te investeren. Ik heb het geluk dat mijn hypotheekrente op 1,69% staat. Mijn investeringen leveren over het algemeen meer op…
    Ik werk voor een groot internationaal bedrijf en zit gemiddeld 50% van de tijd in het buitenland. Vooral in het buitenland komen die overuren tot stand. In Nederland probeer ik het als het even kan inderdaad te houden op die 40 uur, hoewel dat ook wel eens lastig is. Maargoed, part of the job 😉

  • Het is en blijft helaas ook erg lastig. Zeker aangezien de belastingdienst ook niet altijd up to date is (zie eerdere reacties…) In ieder geval fijn dat het weer een klein beetje duidelijker is 😉

   Beantwoorden
 3. We wisten dat het eraan zat te komen, maar echt blij zijn we niet. Aangezien wij inmiddels wel voorbij dat omslag punt zijn en dus meer mogen gaan betalen vanaf 2017 (maar goed, die rekening komt dus pas in 2018). Ach, we zien het maar als een luxe positive.

  Beantwoorden
  • Vervelend. Goed dat je het zelf ziet als een luxe positie. En daarbij: Jullie zijn samen. Daardoor mag je het vermogen verdelen over de fiscale partners en zijn de schalen dubbel zo groot (als je de belastingaangifte maar gunstig doet door het vermogen eerlijk te verdelen). jullie omslagpunt ligt dus op 490K. Als je alleen bent zou je bij 500K ongeveer €450 op jaarbasis meer betalen. Dat valt op zich dus ook nog wel mee…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.