Dat nieuwe salarisstrookje

Er zijn zo’n paar momenten in het jaar dat je heel benieuwd bent wat er deze keer op je salarisstrook staat. Want laten we eerlijk zijn, dat is toch ook het bedrag dat je komende maand gaat gebruiken om van te leven en gaat sparen. Daarnaast worden er met regelmaat nieuwe plannen gemaakt met nieuwe belastingregels die ook weer van invloed zijn op jouw salarisstrook. Ik ervaar hier zelf altijd een groot nadeel. Ik kan vaak niet overzien wat de resultaten van die nieuwe situatie of regels gaat zijn. Omdat ik eerder al eens heb berekend hoeveel netto salarisverschil er nu op 1 januari zal zijn, ben ik ook wel eens benieuwd of die verwachtingen ook nog eens kloppen met de werkelijkheid.

Invloeden op je netto salaris

Er zijn vele verschillende factoren die van invloed zijn op je netto salaris en de eventuele veranderingen daarvan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan inhoudingen, verschillende vergoedingen of aan een leaseauto. Als laatste grote invloed is daar natuurlijk de salarisverhoging zelf. Elke keer is het weer de vraag wat er nou uiteindelijk effectief onderaan de streep overblijft. Dat bedrag wat er daadwerkelijk naar je wordt overgemaakt. Dit keer weer een nieuw nettobedrag door de aanpassing aan de belastingregels.

Aanpassing in 2020

Op 1 januari 2020 zijn er de nodige belastingregels aangepast. Zo zijn we teruggegaan van drie naar twee belastingschijven en zijn ook de belastingtarieven aangepast. Daar bovenop zijn ook nog eens de verschillende heffingskortingen gewijzigd, waardoor de kans groot is dat jouw nettoloon deze maand net wat anders is dan in december. Er veranderde zoveel, dat ook ik maar eens ben gaan berekenen wat het verschil voor mij zou zijn. Er werd namelijk gesproken over een aanpassing waardoor een groot gedeelte van werkend Nederland er netto op vooruit zou gaan. En ook in mijn berekening kwam dat naar voren. Ik zou er zo’n €70 op vooruit gaan. Das niet gek toch!

Dan het echte salarisstrookje

Want het is leuk hoor, die berekening, maar dan moet het wel werkelijkheid worden. Eerst zien, dan geloven. En het is maar goed ook dat ik dat heb aangehouden. Want ik had de berekening even vluchtig ingevuld. Daarbij had ik alleen m’n bruto salaris en m’n auto ingevuld. Maar dat was dus geen correcte berekening. Er zijn namelijk nog wel meer onderdelen die er op mijn salarisstrook staan en van invloed zijn op je uiteindelijke salaris. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de inhouding voor je pensioen en de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bedragen die wel ingehouden (kunnen) worden, maar die ik in de snelheid van het invullen niet heb meegenomen. Natuurlijk staan deze bedragen al jaren wel op mijn salarisstrookje, dus had ik deze ook gewoon in de berekening mee moeten nemen. Mijn berekening was dus niet helemaal correct.

Wat ben ik er netto op vooruit gegaan?

Het is uiteindelijk geen €70 geworden, maar zo’n €50. Nog steeds is dat niet heel verkeerd natuurlijk. Elke maand heb ik dus €50 meer te besteden of te sparen. Een aangenaam extraatje, want procentueel is het tenslotte toch weer een paar procent netto extra salaris. Voor mij is het €50 die ik maandelijks extra kan gaan sparen. Die er misschien wel weer voor gaan zorgen dat ik nog iets eerder kan stoppen met werken. Geld dat er hopelijk voor gaan zorgen dat mijn vermogen weer iets harder kan groeien.

Is dat hogere netto loon nou echt zo’n positief punt?

Alvast een aankondiging: dinsdag meer! Dinsdag publiceer ik een blog of het nou wel echt zo gunstig als dat het hier geschetst wordt. Want is er een keerzijde van dat hogere netto loon? Ik denk namelijk dat er mogelijk veel meer schuilgaat achter al die belastingaanpassingen. Dat er verder gekeken moet worden dan enkel die €50 meer netto salaris. Dinsdag meer!

Het gevaar van vooraf berekenen

Tja, stiekem viel het natuurlijk wel even tegen dat ik niet €70, maar €50 netto meer salaris gestort kreeg. Dat is dan ook het gevaar als je vooraf ‘even snel’ de berekening maakt. Als je echt de berekening gaat maken, dan moet dat goed gebeuren. Dan moet je echt kijken wat er allemaal op dat salarisstrookje staat en meetelt voor het uiteindelijk netto salaris. En dat is niet alleen bij je salarisstrook hoor. Ook bij de aanpassingen van de leaseauto, het huis of noem maar op moet je alle verschillende factoren meenemen. Denk er dus om dat je bij welke berekening berekening dan ook, al die verschillende factoren goed meeneemt. Want voor mij is het nu ‘slechts’ €20 verschil. Maar als je vooraf een snelle berekening maakt die gigantisch afwijkt van de realiteit, kan je jezelf toch flink in de vingers snijden.

Ben jij jezelf wel eens tegengekomen door een verkeerde berekening?

4 gedachten over “Dat nieuwe salarisstrookje”

  1. Ja , Ik was even vergeten om rekening te houden met de aanpassing van de pensioen premie per 1 januari nav een loonsverhoging in het jaar ervoor. Het loon bleef daardoor tussen december en januari gelijk.

    Beantwoorden
  2. Hier deze maand 60 euro meer ontvangen 🙂
    Helft door minder loonheffing, andere helft door cao salarisverhoging. Wel opvallend, slechts 3 cent meer pensioenbijdrage.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.