Daar komt de aap uit de mouw

Al enige tijd geleden had ik het erover. De crowdfunding markt is aan het veranderen. Ik kon er nog niet de vinger op leggen, maar toch was het anders. Er waren minder projecten, projecten raakten sneller vol en uiteindelijk lukte het mij gewoon niet meer om al mijn geïnvesteerde geld opnieuw te investeren. Zoals de titel al aangeeft, is er ondertussen een aanwijsbare aanpassing gedaan. Eentje die toch goed kan verklaren waarom ik toch steeds minder kan investeren.

Wat was crowdfunding ook alweer

Crowdfunding, of de vorm waarin ik voornamelijk participeer ‘crowdlending’, is een manier waarop particulieren en bedrijven aan een lening kunnen komen. Waar de bank vaak een erg lange procedure heeft en erg risico mijdend is, pakt crowdfunding dit anders aan. Door het toepassen van slimmere technologieën, wordt het vaak wel en sneller mogelijk om een lening te krijgen. Daarbij wordt één ondernemer gefinancierd door meerdere investeerders. Zo kan je met 500 investeerders die elk €100 investering, toch een lening van €50.000 realiseren. De rentes liggen daarbij vaak wat hoger, maar voor een ondernemer is de lening soms ook gewoon nodig om verder te kunnen ontwikkelen.

De veranderingen in de afgelopen maanden in crowdfunding

De afgelopen maanden is er veel veranderd. Zo is de markt aan het verschuiven, dalen de rentes en daalt het aantal projecten. De markt verschuift heel erg richting grotere projecten en bedient steeds een groter deel van de vastgoedmarkt. En daar is een goede reden voor. De vastgoedmarkt werkt met hypothecaire zekerheden. Iets waar investeerders erg veel waarde aan hechten. Betaalt een ondernemer namelijk niet meer, dan is er alsnog die zekerheid van een onderpand. Dat pand kan bijvoorbeeld verkocht worden om alsnog de lening af te betalen. Ook zijn er steeds grotere projecten. Waar ondernemers vroeger €30.000 nodig hadden, gaat het nu vaak om een paar ton. Dat klinkt leuk, maar is volgens mijn strategie erg onhandig. Ik wil namelijk veel spreiden. Veel kleine projecten maken dat mogelijk. Eén groot project niet.

Lagere rentes in crowdfunding projecten

Een ander onderwerp wat het voor mij minder aantrekkelijk maakte, is de rentestand. Bedrijven konden steeds eenvoudiger geld bij andere partijen lenen tegen een lagere rente. Ja, dan is het voor een bedrijf een eenvoudige keuze. Als je nou voor minder geld, hetzelfde bedrag kan lenen… Crowdfundingplatformen gingen mee in deze trend van dalende rentes. En daarmee zag ik dus ook een deel van mijn rendementen verdwijnen. Want uiteindelijk loop ik hetzelfde risico, maar krijg ik er minder voor vergoed. Niet de beste deal al zeg ik het zelf.

Veel minder crowdfundprojecten

Waar ik eerder al aangaf dat er grotere projecten waren, doel ik vooral op één platform: Geldvoorelkaar. Ben hen zie je steeds meer de wat grotere leningen. Kleine leningen waren er echter meer dan voldoende bij een andere partij: Funding Circle. Het ging bij hen vaak nog iets sneller om een project te financieren en ze hebben ook een behoorlijke marketing machine in werking gezet om uiteindelijk een groot netwerk van bedrijven en investeerders te realiseren. Er kwamen dan ook dagelijks meerdere projecten online, waardoor het voor mij als investeerder erg eenvoudig werd om de geschikte projecten te selecteren. Voor mij werd dit dan ook het grootste en meest geschikte aanbod van nieuwe projecten. Maarja, als deze bron dan op begint te drogen…

Geen projecten meer via Funding Circle

Zo af en toe kwam er nog wel een project online, maar de tijden dat er wel 10 per dag online kwamen is verleden tijd. Een vreemde ontwikkeling, want het leek juist zo goed te gaan. Ook de berichtgevingen bleven positief en er was geen vuiltje aan de lucht. En dat snapte ik pas, nadat er een mailtje vorige week kwam.
Vanaf nu voert Funding Circle een nieuw bedrijfsmodel in. In plaats van particuliere investeerders die in kunnen schrijven op een MKB-financiering, koppelen wij voortaan gespecialiseerde MKB financiers aan de MKB bedrijven. Kortom, als particuliere investeerder word ik aan de kant gezet. Thanks voor je hulp en het opzetten van onze hele onderneming, maar we kunnen het nog beter, sneller en efficiënter.

Extra besparen bij Funding Circle?

Het is natuurlijk niet alleen maar gewoon een aanpassing van het model. Nee, ik denk dat er meer achter zit. Want al die honderden investeerders hebben wel eens een vraag. Moeilijke vragen die meer tijd kosten, klachten over van alles en nog wat en ga zo maar verder. Het is nogal lastig om iedereen tevreden te houden. En ik verwacht dat men daarop gaat besparen. Want ja, als je van duizenden naar slechts tientallen investeerders gaat, heb je daar gewoon minder werk aan om de relaties te onderhouden. Je kan daarmee een aantal mensen in het bedrijf anders inzetten en het heeft dus ook een besparende uitwerking.

Zag ik dit aankomen

Eerlijk gezegd verbaast het me niet. Funding Circle was al langer bezig met institutionele beleggers en grote investeringsmaatschappijen. De computer bepaalde welk project door wie gefinancierd ging worden. Daarbij viel het mij ook wel op welke gigantische bedragen er door de grote partijen ingelegd werden. Daar konden de particulieren bij lange na niet tegenop. Om al die grote klanten tevreden te houden, moeten er natuurlijk ook wel voldoende leningen aangevraagd worden. De combinatie van voldoende geld om te investeren en de grotere kostenpost van het relatiebeheer bij particulieren investeerders, maakt voor mij de cirkel wel rond. Zag ik dit aankomen? Nee eigenlijk niet. Verbaast het mij? Nee, ook zeker niet.

Hoe nu verder met crowdfunding

Ik ga toch maar eens heroverwegen wat ik nu precies wil. Op dit moment ben ik voornamelijk aan het investeren op de beurs. Maar wil ik dat wel voor 100% gaan doen? Ik ga mij maar eens heroriënteren op de verschillende platforms en welke opties er allemaal zijn. Voorlopig is er geen grote haast bij, maar ik wil straks wel een weloverwogen besluit kunnen nemen.
Zolang er verder nog geld uitstaat bij Funding Circle, blijf ik ze natuurlijk wel scherp monitoren. Ik betaal ze tenslotte ook een vergoeding voor het beheren van de leningen, dus de huidige kwaliteit mag er zeker niet op achteruit gaan. Hoe het serviceniveau blijft gedurende die resterende projecten die nog lopen zal de toekomst uit moeten wijzen. Daar zal vast nog wel eens een blog over voorbij komen.

5 gedachten over “Daar komt de aap uit de mouw”

 1. Herkenbaar want ik investeerde ook maandelijks in verschillende kleine projecten. Ik ben nog aan het nadenken wat mijn alternatief wordt.

  Beantwoorden
 2. Bij Geldvoorelkaar heb ik uiteindelijk maar erg weinig rendement gekregen, omdat de ene na de andere lening in default ging. Het zijn mooie lessen, vooral dat je maar een beperkt gedeelte in crowdlending moet steken. Ook ondanks dat ik tevreden ben met Mintos, zie ik daar een teruggang in leningen die op tijd betaald worden en de rendementen.
  Ik kan mij wat dat betreft helemaal scharen achter het advies van de AFM om maximaal 10% van de vermogen in crowdfunding/lending te steken.

  Beantwoorden
 3. Wat je over een paar maanden ook zal gaan merken, is dat een hoop iets minder levensvatbare investeringen zullen stoppen met terugbetalingen. Dit is de eerste serieuze test voor de crowdfundingmarkt, wat een hoop mensen een onverwachts koude douche zal bezorgen…

  Beantwoorden
 4. Aha, nu snap ik waarom ik mijn geld niet kwijt kan: Dank voor dit artikel!
  Geldvoorelkaar vind ik voor mij als particulier niet interessant, omdat het bijna altijd om hoog risico investeringen gaat.
  CrowdAboutNow: daar ben ik wel enthousiast over, zo ook over KapitaalOpMaat, maar ook bij hen is er weinig aanbod.
  Hoe nu verder? Dat is de vraag!
  Wanneer je daar ideeen over hebt, dan hoor ik dat heelgraag.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.