Notificatie mailtjes

Mijn mailbox is redelijk schoon. Dat heeft wat werk gekost, maar daar heb ik nu ook het nodige profijt van. Zo heb ik consequent een hele periode alle ongewenste reclamemails opgezegd, gewenste reclame mailtjes worden automatisch in een mapje gezet en heel veel mailtjes krijgen standaard al een label, wat het archiveren eenvoudig maakt. Ik ben heel gelukkig met dat systeem, maar mailtjes die anders zijn dan anders, vallen meteen op. Zo krijg ik afgelopen week mailtjes van mijn broker. Mailtjes waar ik erg ongelukkig van werd.

Mijn broker

Ik doe mijn beleggingen bij DEGIRO. Dat is zeker geen geheim. Na research is gebleken dat ze voor mij de goedkoopste partij zijn. En als je dan kan besparen bij de aanschaf van je aandelen, is dat altijd weer mooi meegenomen. Ik ben daarbij ook prima tevreden over ze. Maarja, dan komt er zo’n virus voorbij…

De dalende beurzen

Het zal je (hoop ik) niet ontgaan zijn. We hebben wereldwijd last van het Coronavirus. Wist je dat nog niet, moet je misschien toch eens onder je steen vandaan komen. De wereld wordt er door beheerst. En dat is nu sinds februari ook zichtbaar op de beurzen. En niet zo’n klein beetje ook. De aandelenmarkten hebben ruim 20% gedipt en gaan zelfs richting een daling van 30%. Had je €1000 geïnvesteerd op het hoogtepunt, dan is dat nu opeens honderden euro’s minder waard. Hoppa, verdampt. Natuurlijk is de verwachting dat dit op den duur ook wel weer ergens zal herstellen, maarja, als consument moet je natuurlijk wel een beetje beschermd worden.

De niet institutionele belegger

Dat is de groep waar ik onder val. En omdat ik dus zelf mijn aandelen en trackers koop, is er bepaald dat ik ook een beetje tegen mijzelf beschermd moet worden. Terecht, want er zijn heel veel mensen die gigantisch de fout ingaan door te denken dat ze ‘even snel rijk kunnen worden’. Denk maar eens aan van die apps waarin je ‘makkelijk’ kan beleggen. Vaak leest men de kleine lettertjes niet. Ruim 70% van de gebruikers van die apps verliest geld! Juist de eigenwijze consument moet dan wel eens beschermd worden tegen zichzelf.

De bescherming die je dan krijgt

Het probleem is dat een partij als DEGIRO of welke andere broker dan ook, je niet de toegang kant ontzeggen. Ze zijn verplicht je te waarschuwen, maar daar houdt het dan ook wel weer op. En die waarschuwing kreeg ik dan ook afgelopen week.

Beste SVMV

Hierbij informeren wij u dat de onderstaande producten met minimaal 10% zijn gedaald ten opzichte van de initiële waarde (laatste aankoop/verkoop koers) in uw account. U zult een bericht ontvangen bij een verdere daling van 10% en veelvouden van 10%.

Verder stond er nog in dat ze verplicht zijn deze meldingen te sturen en dat je ze op dit moment ook niet uit kan schakelen. En zo’n mailtje doet wel even pijn. Opeens is 10% van wat ik heb ingelegd is verdampt. Als ik het nu zou verkopen, zou dat dus met verlies gebeuren. Maarja, omdat ik op de lange termijn beleg, ga ik er nog steeds van uit dat het op den duur wel zal herstellen. Toch ben ik ontevreden over dit bericht.

De averechtse werking

Ik beleg op de lange termijn. Dat een aandeel nu dipt, betekent niet dat ik het wil verkopen, mijn verliezen wil beperken of wat dan ook. Nee, rustig afwachten en wachten tot de koersen weer hersteld zijn. Maar dat is vaak niet het effect van zo’n mailtje. Als jij net bent begonnen met aandelen en je krijgt zo’n mailtje dat je net 10% kwijt bent geraakt, dan is de kans groot dat je de verliezen wilt beperken. Je verkoopt de boel dus en houdt er een negatieve nasmaak aan over. Daarbij komt het mailtje ook pas de volgende ochtend, dus het kwaad is al geschied. Je bent een deel van je geld kwijt en dat wordt er nog even ingewreven ook. Ga je verkopen, dan probeer je de schade te beperken. Maar als je een half jaar later nog eens kijkt hoeveel het aandeel dan waard is, kan dat nog een keer zuur uitpakken. Je ziet dat het aandeel is hersteld. Je hebt ruim 10% verlies genomen, terwijl een half jaar wachten alles goed had gemaakt…

Stop met die mailtjes, start met een informeren

Wat mij betreft mag er meteen gestopt worden met die mailtjes. Ik zie het niet als service, maar als zout in de wonden strooien. Het mailtje komt te laat, het kwaad is al geschied en veroorzaakt mogelijk een averechtse werking. Begin nou eerst een met een deurbeleid. Niet iedereen mag zomaar een account aanmaken. Een kleine kennistest over aandelen met een verplicht filmpje van 10 minuten waarin meerdere scenario’s worden behandeld. Waardoor iemand ook daadwerkelijk snapt wat er gebeurd. En blijf informeren. Ik moet jaarlijks ook trainingen volgen van mijn werk om het uit te mogen blijven voeren. Stuur jaarlijks een korte opfriscursus om te mogen blijven beleggen. Bij crowdfunding moet ik ook boven de €5.000 bevestigen dat ik weet waar ik mee bezig ben. Maar stop in ieder geval met deze nutteloze waarschuwingen.

Nog even door de zure appel heenbijten

Ja, die eerder genoemde mail heb ik dus ondertussen twee keer gehad. Mijn investeringen zijn flink minder waard geworden. Maar dat is ook niet zo heel gek. Alle aandelen markten zijn met dubbele cijfers gedaald. Nu ga ik gewoon rustig afwachten. Ik heb het geld pas over 20 jaar nodig. Genoeg tijd voor de beurzen om van deze crash te herstellen. Waar ik wel naar uitkijk is dat ik die mailtjes van mijn broker uit kan zetten. Dat zie ik nu alleen maar als vervuiling van mijn mailbox.

3 gedachten over “Notificatie mailtjes”

  1. Doe me een lol met al die testen. Gewoon je strategie blijven volgen. Beleggen is voor de langere termijn en iedere maand bij blijven kopen voor hetzelfde bedrag. Het blijft eigen verantwoordelijkheid. Mailtjes zijn nodig om geïnformeerd te worden en daar is niets mis mee. Je aandelen minder waard zien worden is vervelend, maar hoort er gewoon bij. Heb vertrouwen in de toekomst of stop anders met investeren.

    Beantwoorden
  2. Mee eens, Petra. Maar ik zie ook allerlei collega’s die nu in willen stappen om winst te maken op de korte termijn. Of helemaal niet beleggen en mij half uitlachen. Nou, wie het laatst lacht lacht het best…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.