Plannen in tijden van het Coronavirus

Ja, ik moet er toch een keer aan geloven. Het Coronaonderwerp komt aan bod. Waar gisteren nog een groot deel van Nederland heeft geapplaudisseerd voor de mensen in de essentiële beroepen, de overheid een pakket aan steunmaatregelen heeft aangekondigd voor ZZP-ers en bedrijven die het zwaar hebben, blijft het ondertussen ook stil. Stil rondom een aantal zaken na 6 april.

Indammen door sociaal contact in te perken

We moeten op elkaar letten, maar mekaar niet speciaal opzoeken. Die boodschap is ondertussen wel duidelijk. En dat gaat ook behoorlijk goed. Opeens zijn alle files opgelost, hebben we voldoende aan nog maar twee treinen per uur en heeft iedereen tips om thuis te werken. Het ‘elkaar niet opzoeken’ gaat best goed. Dat gaat wel ten koste van de inkomsten van een aantal ondernemers, waaronder die van bijvoorbeeld de horeca. Maargoed, gelukkig is het de overheid die ook daar bijspringt. Dit zijn tijden van onzekerheid en crisis, daar moeten we echt iets aan doen.

Plannen maken in de Coronacrisis

Tot en met 6 april kunnen we ondertussen redelijk ons plan trekken. Horeca dicht, bijeenkomsten groter dan 100 man zijn verboden, scholen en kinderdagverblijven alleen voor degene waar het echt noodzakelijk is en sportclubs en zelfs kerken gaan dicht. Voor de komende drie weken weten we dus wel hoe het leven er ongeveer uit gaat zien. Tenzij er natuurlijk nieuwe maatregelen komen die het huidige leven nog verder versoberen. Begrijpelijk, maar noodzakelijk. Maar wat nou na 6 april?

De eerste festiviteiten worden al afgelast

Koningsdag in Maastricht: afgelast. 538 Koningsdag Breda: afgelast. Snollebollekes: uitgesteld. Ik verwacht dat deze lijst nog veel langer gaat worden. En het is dus ook nog maar even de vraag hoe de festivals na 6 april hiermee omgaan. Denk aan Paaspop in Schijndel. Onze kaarten liggen klaar, maar de kans dat we op 10 april daar een feestje gaan bouwen wordt met de dag kleiner. Waarom dat dan nog niet is afgelast? Tja, heel flauw: geld en gezeik.

De kans dat er meer gecanceld gaat worden is groot

De kans dat Paaspop niet doorgaat, is nogal groot. De opbouw is vorige week vrijdag al stilgelegd. Met een planning die op de dag nauwkeurig is, hebben ze nu al een groot probleem om de achterstand in te halen. Maar waarom is de kogel dan nog niet door de kerk? Waarschijnlijk is het een verzekeringskwestie. Er is nog geen extreme noodzaak om het af te lassen. Technisch gezien mag het festival op dit moment namelijk nog gewoon doorgaan. Als je het nu aflast, gaat de verzekering echt niet zomaar betalen. Er is tenslotte nog geen sprake van overmacht. Verbiedt de overheid het festival, dan is het een ander geval. In het Brabants Dagblad gaat men verder in op dit specifieke geval. Erg interessant om te lezen. Het is niet alleen een kwestie van geld, maar ook een kwestie van gezeik (voorkomen)

Ook onze trip naar Lissabon staat op losse schroeven

Toen wij ons tripje naar Lissabon ruim een maand geleden boekten, waren er wel al wat Corona gevallen bekend in Europa. Maar dat het zo heftig zou ontwikkelen had denk ik niemand durven denken. Eind april staat ons tripje naar Lissabon op de planning, maar zelf daar houden wij al rekening met annuleringen. Je weet het tenslotte niet. Hoe erg gaat dit ons in de greep houden. Gelukkig is dat nog vijf weken weg. Voorlopig zijn er tot die tijd nog geen beperkingen. Maar als ik zie hoe snel verschillende zaken afgelast worden, zal het mij niet verbazen als ook dit helaas niet door kan gaan.

Wat gaat volgen?

Het festivalseizoen gaat eraan komen. Ik ben dan ook erg benieuwd wat hier allemaal nog voor annuleringen uit gaan volgen. De bevrijdingsfeesten op 5 mei? Andere festivals? Een aantal zullen uitgesteld worden, een aantal zullen de editie 2020 gewoon over moeten slaan. Ik ben in ieder geval heel benieuwd wat de uitwerking gaat zijn van de tot nu toe genomen maatregelen en hoe dit alles zich verder gaat ontwikkelen. Ik vond het in ieder geval een eye-opener dat er aan dit coronavirus ook nog eens een behoorlijke juridische kant hangt.

2 gedachten over “Plannen in tijden van het Coronavirus”

 1. Ik ben ook benieuwd hoe de uitwerking zal zijn en hoop echt dat iedereen zoveel mogelijk thuis blijft en anders 2 meter afstand houdt!
  Want de voorspellingen zien er zeer onheilspellend uit, ik wordt nu toch wel ongerust.
  Wij waren van plan om vakantie te boeken, maar hebben alles nu maar uitgesteld, eerst dit allemaal maar eens afwachten.

  Beantwoorden
 2. Voor onze vakantie naar Madrid komt er gelukkig een tegoedbon aan (min 70 euro administratiekosten, dank u wel). Onze zomervakantie gaat hopelijk nog door, we hebben nog een paar maanden voordat we dat beter in kunnen schatten.
  Voor de rest maken we maar geen plannen. Normaal hou ik er erg van om iets leuks in het vooruitzicht te hebben, maar nu is de lol er wel een beetje af. Bah!
  Gezondheid eerst, deze dagen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.