Wat als de spaarrente negatief wordt!

Jawel, mijn huisbank, de ABN-AMRO, heeft besloten om de rente nog een keer te verlagen. We zitten al op een dieptepunt, maar natuurlijk kan het nog lager. Ondertussen gaat het rentepercentage alleen nog maar lager worden. Waar ik enkele jaren geleden nog meerdere procenten kreeg, mag ik nu blij zijn als er überhaupt al rente wordt betaald. Vanaf komende week gaat het rentepercentage van 0,03% terug naar 0,02%. Het lijkt een minimale daling, maar toch ga ik er 33% op achteruit! Maar wat zou er nou gebeuren als de rente echt negatief wordt?

Alle hulppakketten helpen niet. De rente blijft laag.

De ECB is druk bezig om Europa een financiële aanjager te geven. Door het mogelijk te maken om goedkoop geld te kunnen lenen, moet er meer geld de economie ingepompt worden. Een maatregel die ondertussen al een aantal jaren aanhoudt. Maar eigenlijk lukt het maar niet. De economie komt nog steeds maar heel magertjes op gang en ook de inflatie komt niet op het pijl dat ze willen. De oplossing die ze gebruiken: het plan van maatregelen verlengen.

De rentes blijven laag

Doordat banken (bijna) gratis geld kunnen lenen, is het heel onaantrekkelijk om spaargeld aan te trekken. Want, aan ons ‘gewone burgers’ wordt ook een vergoeding betaald voor het spaargeld dat we bij de bank neerzetten. Dat geld wordt gebruikt om vervolgens weer uit te lenen. Wanneer een bank geld nodig heeft, trekt het kapitaal aan. Dat kan dan via spaarders of door het te lenen. En juist omdat dat lenen nu zo extreem goedkoop is, hebben ze ons spaargeld niet zo nodig.

Geld lenen kost geld

Behalve als je op dit moment dus die bank bent. Normaal moeten zij inderdaad betalen voor het aantrekken van kapitaal, maar nu krijgen ze geld toe. Zo is er bijvoorbeeld het Euribor tarief. Het tarief waartegen banken elkaar geld lenen. Die is momenteel negatief. Leent een bank 1 jaar lang €100.000, hoeven ze na dat jaar maar €99.747 terug te betalen. En dat terwijl ze ondertussen nog geld verdienen aan die ton ook. Krom systeem eigenlijk. Maargoed, als die banken dus geld ‘lenen’ van ons als spaarders, betalen ze daar wel geld voor. Slecht businessmodel natuurlijk als je gaat betalen voor iets waar je geld op toe kan krijgen.

Wat als de rente negatief wordt?

De grote vraag is nog steeds: wat als de rente negatief wordt. Gaan alle mensen dan hun geld van de bank halen en in een ouwe sok onder het matras stoppen? Het wordt tenslotte per definitie minder waard. Uiteindelijk blijkt dat allemaal wel mee te vallen. Natuurlijk zullen er mensen zijn die het doen, maar dat is minimaal. Het is tenslotte ook niet het allerslimste om te doen… Op een bank staat je geld ondertussen ook veilig en is het in ieder geval tot €100.000 door de overheid gegarandeerd. Natuurlijk, je geld wordt minder waard, dus is het minder aantrekkelijk dan het ergens neerzetten waar het nog iets oplevert. Maar stel dat je -0,05% ontvangt (en je dus moet betalen voor je spaargeld), komt dat neer op €50 per jaar. Ja, heel vervelend, maar als je dat bedrag hebt, kan je die €50 ook wel missen.

Negatieve rente in Duitsland

Jazeker, onze oosterburen kennen al een negatieve rente. Weliswaar vaak boven een bepaalt bedrag, maar dan moeten ze toch echt voor het stallen van geld betalen. De effecten? Niet zo heel veel. Vaak is het alleen op de hoge bedragen en stimuleren de Duitse banken om hun klanten ook andere dingen te doen met hun geld. Natuurlijk is het leuk als je meer dan een ton op de bank hebt staan, maar de kans dat je er meer mee kunt bereiken door te investeren wordt wel heel groot. Daarom ziet men ook vooral dat dat geld gebruikt wordt om andere dingen mee te doen dan sparen. Maar in een oude sok onder het matras stoppen hoort niet bij die opties.

Wat zou ik doen bij een negatieve spaarrente?

Natuurlijk is het ook in Nederland nog steeds de mogelijkheid dat er een negatieve spaarrente komt. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, wanneer en hoe dat vormgegeven gaat worden is onbekend. Op dit moment zijn er wel een aantal banken die geen rente meer geven en de verschillende grootbanken zitten op een minimaal rentepercentage. Maar wat nou als er echt een negatieve rente ingevoerd zou worden?
Dan zou ik eerst eens kijken of er bij een andere bank nog wel wat te halen valt. Er zijn genoeg banken, dus waarom niet. Als dit niet tot de opties behoort, zou ik mijn geld laten staan waar het staat. Ja, dat kost mij geld, maar ook mijn matras is niet zo heel veilig. Daarnaast houdt ik een bepaalt spaarbedrag aan voor de onvoorziene zaken. De rest wordt toch al geïnvesteerd. Ik zal dus ook nooit veel geld betalen om mijn geld te stallen bij een bank. Kortom: voor mij geen veranderingen als ik moet gaan betalen voor m’n spaargeld.

Wat zou jij doen bij een negatieve spaarrente?

4 gedachten over “Wat als de spaarrente negatief wordt!”

 1. Idd eerst kijken naar andere banken.. Of er nog banken zijn met 0% daarna evt kijken om te gaan aflossen op t huis of toch maar alvast een nieuwe badkamer of keuken.. Meer beleggen.. Genoeg opties idd

  Beantwoorden
 2. Je kan ook de spaarrekening opzeggen en alleen geld stallen op de betaalrekening. Hier wordt geen rente in rekening gebracht. Ik zie banken eerder de kosten voor bankieren verhogen dan dat zij negatieve rente gaan heffen op spaarrekeningen.

  Beantwoorden
 3. Ik zie de rente niet zo snel negatief worden (of pas boven een bepaald bedrag zoals inderdaad al gebeurd in Duitsland). De tip van Veertigermetkids om je geld dan te gaan stallen op de spaarrekening vind ik een goede optie, wanneer je echt geen andere manier gebruiken om je geld niet minder waard te zien worden! Er zijn trouwens banken die (nu nog) wel positieve rente bieden om een betaalrekening (ASN bijvoorbeeld)

  Beantwoorden
 4. Banken zullen de negatieve rente waarschijnlijk opvreten ipv aan hun klanten doorrekenen. Dat kost ze nl veel meer (klanten).
  De ECB heeft het QE concept veel te lang doorgevoerd. Doel was om de inflatie op 2% te krijgen. Dat is nu bereikt, dus klaar zou ik zeggen. In de US heeft de FED al de rente op 2,3% en daar loopt de economie als een trein.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.