Vakantiestress

Nog even een stofzuiger door het huis. Is alles nou al ingepakt. Dat laatste wasje moet ook nog gedraaid worden. Oh shit! We willen over vijf minuten weg. Eigenlijk is het elke vakantie weer hetzelfde. Last minute moeten er nog allemaal dingen gebeuren die je eigenlijk gedaan wilt hebben. Je hebt er enorm veel voor over om in een ‘opgeruimd’ huis thuis te komen. Dit berichtje schrijf ik nu vlak voor mijn vakantie. Ook bij mij is de stress aardig aangeslagen. Hoe komt dat toch en wat kan je eraan doen?

De oorzaak van mijn vakantiestress

Deze blog is extra kort. Waarom? Omdat ik nu, zaterdag avond half 10, nog even een paar blogs wil schrijven. Nog even een paar blogs, zodat we morgen ochtend vroeg naar Frankrijk kunnen rijden. Nog even een paar blogs, een stukje huishouden en de laatste dingen pakken. En dat alles om een weekje nergens aan te hoeven denken… Andere jaren deed ik dat wel iets anders. Dit jaar dus niet het perfecte voorbeeld, maar graag wil ik mijn eerdere ervaringen delen.

Waarom zijn we dan zo gestrest vlak voor onze vakantie?

Eigenlijk komt het erop neer dat je je in jouw vakantie niet druk wilt maken. Echt, helemaaaaal niet druk wilt maken. Het is tenslotte vakantie. Daarvoor moet er wel wat gebeuren. Je moet je werk 100% los kunnen laten. Je wilt het huis netjes achterlaten en het liefst zelfs zo netjes mogelijk. Dan mag je natuurlijk ook niets vergeten en last but not least: je MOET genieten! Tja… Wat dat betreft het beste recept voor heel veel vakantiestress.

Hoe kan je vakantiestess voorkomen?

Voorbereiding is de belangrijkste factor als het gaat om vakantiestress voorkomen. Zorg ervoor dat je niet op jouw laatste werkdag nog van alles over moet dragen. Dat heeft geen zin, want het lukt nooit. Het beste recept is om het al één of twee dagen daarvoor over te dragen. Mocht het misgaan of als er vragen zijn, dan ben je er nog. Als je dan op vakantie gaat, weet je ook zeker dat ze jouw werk over hebben kunnen nemen zonder problemen.
Jouw huis netjes achterlaten? Ja, natuurlijk is dat lekker. Maar er is een verschil tussen netjes achterlaten en klaar om te verkopen. Heerlijk als de meeste rommeltjes weg zijn, maar er worden geen foto’s gemaakt en niemand komt het controleren. Weest niet te streng voor jezelf. Alles een beetje aan kant (desnoods is alles achter een deurtje weggemoffeld) en even een stofzuigertje erdoor.

Nog een extra tip tegen vakantiestress

Wat ik altijd heerlijk vind tegen de vakantiestress, is een extra dagje vrij. Gewoon, een vrije dag tussen de laatste werkdag en de vakantie in. Dat geeft opeens zoveel meer tijd om nog even wat dingetjes te kunnen regelen. Even wat spulletjes pakken, ergens rustige een kopje koffie doen en wennen aan het idee dat je vakantie hebt. Daarnaast begin ik het liefste een week van tevoren al met lijstjes maken. Wat moet ik nog ‘even’ doen, wat mag ik niet vergeten en wat moet ik inpakken. Daarmee voorkom ik voor mijzelf de stress om op het laatste moment in te moeten pakken en daarmee bang zijn om van alles te vergeten. Ik denk er wat rustiger over na en voorkom daarmee al die stress. Heel simpel, maar voor mij heel effectief.

De tip voor na je vakantie

Net thuis en helemaal uitgerust van jouw vakantie, moet je uiteindelijk ook weer aan de slag. Dat kan dan best wel even heftig zijn. Alles gaat precies zoals het ook voor je vakantie ging. Maarja, jij bent er even tussenuit geweest, dus ook niet meer echt gewend om in dat ritme mee te gaan. Wees dan ook niet te streng voor jezelf. Door de eerste (en misschien zelfs tweede) dag het nog iets rustiger aan. Niet meteen overwerken om de achterstand in te halen en niet meteen weer het maximale eruit willen halen. Natuurlijk iets minder leuk voor je baas, maar ook jij moet weer even wennen. Even wennen om de omschakeling te maken tussen niets hoeven doen en weer volledig productief zijn. En zoiets kost simpelweg gewoon tijd. Ga je te snel, kom je uiteindelijk alleen maar jezelf tegen.

Wat is jouw beste tip tegen de vakantiestress?

5 gedachten over “Vakantiestress”

 1. Ik heb een lijstje met alle spullen die altijd mee moeten. Ik begin een paar dagen van tevoren met inpakken en opruimen. De dag voordat we vertrekken hoef ik het dan alleen nog te checken en kan de voorpret beginnen. Goede reis en fijne vakantie gewenst!

  Beantwoorden
 2. Idd op tijd beginnen, niet teveel willen meenemen maar na terugkomst van vakantie niet gelijk beginnen maar ook nog de eerst (2?) werkdagen vrij nemen. Kun je nog even bijkomen 🙂

  Beantwoorden
 3. Allereerst is op vakantie gaan voor veel mensen iets wat fantastisch moet zijn, en dat kan vaak vooraf al stress opleveren. Daarnaast natuurlijk het onverwachte, tegenwoordig door het internet al wat minder spannend omdat je veel vooraf kan plannen, reserveren, boeken, uitzoeken en zien. Ik vind het prettig om eerst thuis nog wat te lummelen, uit te rusten en een schoon en opgeruimd huis achter te laten. Als ik terug ben wil ik ook nog wat tijd om de vakantiespullen op te ruimen, boodschappen te doen en alles weer klaar te hebben voor de werkroutine. Ik heb makkelijk praten want ik heb zes weken vrij en ga nooit langer dan twee weken weg in de zomervakantie. Kerstvakantie is twee weken en dan ben ik een week weg, ook dan een paar dagen voor (indien mogelijk) en na. Dat is altijd afwachten want hangt af van de vluchten omdat ik dan naar Spanje of Portugal vlieg.
  Ook belangrijk: thuis ben je (neem ik aan) niet 24 uur per dag samen / met je gezin, in de vakantie is dat anders. Geef elkaar ruimte want iedereen geniet van vrije tijd op zijn eigen manier. Ook in de vakantie heb je misschien even wat tijd voor jezelf nodig, zonder partner/gezin. Misschien alleen maar een korte wandeling maken of ergens alleen een wijntje drinken… ik zeg: doen! Voor iedereen: fijne zomervakantie! Groet Nicolet

  Beantwoorden
 4. Ik maak voor de vakantie een boodschappenlijstje met dingen erop qua eten die ik bij thuiskomst in huis wil halen. Heb het wel eens bij thuiskomst gemaakt, maar toen was ik zo uitgeblust van de lange reis, dat ik nul inspiratie had wat we die komende dag(en) zouden eten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.