Waarom krijgen vrouwen minder betaald

Inkomensgelijkheid. Een belangrijk onderwerp op dit moment in onze maatschappij. Bij dezelfde werkzaamheden bij hetzelfde bedrijf, moet een vrouw hetzelfde verdienen als een man. En toch gebeurt dat niet. In sommige landen krijgen vrouwen maar 60 cent voor elke dollar die een man verdient. Hoe komt dat nou en wat is eraan te doen?

Salarisverschil uitgelegd

Deze blog is gebaseerd op de informatie uit de Netflix serie “explained”. Zeker een aanrader als je eens 20 minuten niet zoveel te doen hebt. De link vind je aan het einde van de blog.

Vrouwen horen minder te verdienen

Tenminste, zo dacht men daar in de jaren ’50 over. Het enige beroep waar vrouwen echt carrière konden maken was in het onderwijs. Verder wilden en konden vrouwen prima een zakcentje bijverdienen. Maar dan wel bij voornamelijk repeterend en precies werk. Als secretaresse of in de fabriek bijvoorbeeld. Echt carrière maakte je als man. Vrouwen verdienden er hooguit wat bij.

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat vrouwen minder betaald krijgen

Tja, de jaren ’50. In dit geval niet echt ‘die goeie ouwe tijd’. Vooroordelen speelden een grote rol. Vrouwen verdienden zo’n 60 cent voor elke dollar die een man verdiende. Dat kwam door het lagere opleidingsniveau, men dacht dat vrouwen dommer waren, ‘vrouwenbanen’ en het simpele feit dat men mocht discrimineren. Voor een bepaalde baan zocht men geen persoon, maar een man. Daarnaast dacht men dat vrouwen het huishouden moest doen, de kinderen moest opvoeden, geen verantwoordelijkheid aankonden en ga zo maar door. Ze stonden dus sowieso al 0-10 achter.

Hoe komt het nou dat vrouwen minder betaald krijgen

Ga je kijken naar het salarisverloop van een man, stijgt dat ligt over de jaren. Kijk je naar het salarisverloop van de vrouw, zit daar opeens een enorme dip. Vrouwen gaan namelijk minder werken op het moment dat er kinderen komen. Vervolgens gaan ze naast hun baan ook zorgen voor de kinderen. Na een aantal jaar gaan ze weer terug de arbeidsmarkt op, maar hebben ze een achterstand op de mannen die ze niet meer in kunnen halen. Kijk je dan bijvoorbeeld naar vrouwen zonder kinderen, blijft het inkomensniveau ongeveer gelijk. Het is dus tegenwoordig niet meer zozeer dat vrouwen minder betaalt krijgen. Vrouwen met kinderen krijgen minder betaalt.

Inkomensverschillen zijn op te lossen

Twee landen in de wereld lopen voorop als het gaat om inkomensgelijkheid. Allereerst Rwanda. Na de genocide in 1994 was er een groot probleem in het land. Een groot deel van de mannen was vermoord. In slechts drie maanden tijd was het percentage vrouwen gestegen naar zo’n 60-70%. Voor 1994 mochten vrouwen niet publiek spreken, mochten ze geen rekening openen zonder de goedkeuring van de man en was hun leven heel erg ingeperkt. Maar na 1994 is er een grote omslag gekomen. Men had de vrouwen nodig. Daarbij zijn wetten en regels opgesteld die ervoor zorgen dat mannen en vrouwen gelijke rechten en gelijk salaris moeten krijgen. Iets waar tot op de dag van vandaag heel goed op wordt gelet.

Laat ook de man zorg dragen voor de kinderen in de strijd tegen inkomensverschillen

Gelukkig kan het probleem in inkomensverschillen ook opgelost worden op een andere manier dan oorlog en geweld. In IJsland bijvoorbeeld. Daar heeft men zowel de vrouwen als mannen het recht gegeven op verlof na de geboorte van een kind. Bedrijven hebben dus, bij zowel mannen als vrouwen, te maken met personeel dat verlof heeft rondom de kinderen. Iets wat de inkomensverschillen daar enorm heeft doen dalen. Men is er nog niet en ook komen er een aantal problemen bij kijken. Maar ze zijn zeker op de goede weg.

Wat zegt het CBS over inkomensverschillen

Ook in Nederland hebben we een inkomensverschil. Gemiddeld verdient een vrouw maar 81 cent voor elke euro die een man verdient. Dit cijfer dient dan nog wel gecorrigeerd te worden. Er spelen namelijk vele andere zaken mee, zoals opleiding, leeftijd, contracttype en ervaring. Gecorrigeerd verdienen vrouwen in Nederland 7% minder dan mannen. Meer daarover verteld het CBS in het artikel over inkomensverschillen.

Waarom zouden vrouwen gelijk betaald moeten worden

Als een man een uur werkt aan een taak en daar €50 voor krijgt, zou een vrouw voor diezelfde taak in dat uur ook €50 moeten krijgen. Vaak is dat niet zo. Het verschilt per land, maar voor die taak zou een vrouw in IJsland €45 krijgen. In Amerika €40,50 en bijvoorbeeld in Zuid-Korea €32,50. En hoewel dat enorm krom is, gaat het nog verder. Wanneer een man een nieuwe tas koopt, moet hij daar €50 voor betalen en heeft hij daar dus een uur voor gewerkt. Vrouwen moeten voor diezelfde tas ook €50 betalen. Effectief hebben zij dus langer voor dezelfde tas moeten werken als een man. Vrouwen verdienen minder, maar hebben wel dezelfde kosten als mannen. Eigenlijk gewoon heel krom en iets waar we naar mijn mening actief op moeten blijven letten.

Netflix over inkomensverschillen

Zoals ik eerder al aangaf: de info uit deze blog komt uit de Netflix serie Explained. Aflevering drie over inkomens verschillen is hier terug te kijken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.