Acht tips om de kosten van boodschappen binnen de perken houden

Ik liep zaterdag door de supermarkt voor ons wekelijkse rondje boodschappen. En er viel mij één ding op. Alle luxeproducten, die we allemaal maar al te graag hebben tijdens de feestdagen, liggen NU AL in de winkel. Begin november! Het duurt nog zo’n vier weken voordat we Sinterklaas vieren en zelfs nog zeven weken voordat het eindelijk eens Kerst is. En nu al liggen de mini-hamburgertjes en slavinkjes in de koeling voor de gourmet. En natuurlijk zijn deze producten wat duurder dan de normale hamburgers en slavinken. Ze zijn tenslotte ‘heel speciaal’. Maar hoe zorg je er nou voor dat je de kosten in de hand kan houden. Hoe zorg je ervoor dat je niet nu al wegloopt met al die luxeproducten. Vandaag 8 tips die ervoor zorgen dat je pas vlak voor de feestdagen echt wat meer uit gaat geven.

1. Zorg voor een volle maag

Heb je nog niet gegeten als je boodschappen gaat doen, dan zien al die lekkere dingen er nog veel lekkerder uit. Zorg er dus voor, dat je voorbereid op pad gaat. Dat betekent: met een volle maag. Dat zorgt voor minder verleiding om al die lekkere dingen in je wagentje te gooien.

2. Zorg voor een lijstje en houd je eraan

Wil je nou voorkomen dat je met teveel thuiskomt? Maak dan thuis alvast een lijstje met de boodschappen die je wilt doen. En houd je vervolgens ook echt aan dat lijstje. Je gaat sneller door de winkel heen en hoeft dus niet eerst al die lekkernijen te bekijken, aanschouwen en weerstaan. Ze staan tenslotte niet op het lijstje.

3. Zorg ervoor dat je niet in verleiding gebracht kan worden

Door bijvoorbeeld online je boodschappen te doen. Hoewel ik Picnic niet als goedkoopste supermarkt beschouw, kan het je wel degelijk helpen. Want in de app zoek je tenslotte alleen naar de producten die je nodig hebt. Je hoeft niet perse langs het pad met alle lekkernijen te lopen en ook bij de kassa kom je niet al die rolletjes snoep en andere lekkere dingen tegen. Door deze tactiek denk je op z’n vroegst half december: laat ik ook nog wat voor de gourmet op eerste kerstdag bestellen.

4. Koop al het lekkers in de aanbieding

Dit klinkt het tegenovergestelde van “koop het niet”, maar dat is niet helemaal zo. Want al die gourmetschotels en mini vleesdingetjes hebben op dit moment een houdbaarheidsdatum ver voor Kerst. En aangezien nog lang niet iedereen ze koopt, komt er dus ook een moment dat ze afgeprijsd gaan worden. En als je op dat moment dat vlees al meeneemt en invriest, blijft dat heel goed tot eind december. In de komende weken heb jij meteen de gedachte: “Dat heb ik al gekocht, dus heb ik niet meer nodig”. Je wordt niet meer in de verleiding gebracht en je hebt het nog eens in de aanbieding gekocht ook. Prijsbewuster kan het bijna niet.

5. Laat je pinpas thuis, betaal cash

Of zorg ervoor dat er maar een beperkt bedrag gepind kan worden. Stel jezelf een limiet, waardoor je simpelweg niet alles kan kopen wat je graag zou willen. Je moet daardoor direct al keuzes maken in de winkel en daardoor laat je vaak al die extra’s meteen achterwege.

6. Neem de zelfscanner

Hoewel ik afgelopen zaterdag in een supermarkt zonder zelfscanners was, zou dat nog wel een optie zijn. Je ziet bij het scannen namelijk direct al hoeveel jij totaal aan boodschappen uit gaat geven. En die luxe producten tikken hard aan. Zeker als je twee pakjes van dit en twee pakjes van dat neemt, schiet jouw totaalbedrag omhoog. Wil je dat nu echt al kopen, of kan je het ook als extraatje zien straks met de Kerst. Nog even uitstellen dus.

7. Doe eens per week boodschappen

Natuurlijk, altijd even zwaar om de weekboodschappen naar binnen te moeten tillen. Maar toch is het beter om eens per week de boodschappen te doen. Want je hoeft dan maar één keer de winkel door en ziet dus ook maar één keer al die verleidingen. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om ze te weerstaan dan wanneer je vier keer per week langs het schap wandelt.

8. Zie al die producten als extraatje

Misschien wel de belangrijkste van alle tips: ja, het is nu al in november te koop, maar dat betekent niet dat het normaal is om te hebben. Het is allemaal zo lekker en daar spelen de supermarkten op in. Waarom zou je wachten tot eind december als je het nu al kan hebben. Dat is ook de enige reden dat bijvoorbeeld de kruidnoten in september al in het schap liggen. Maar als je ze nu al neemt, is het straks met Kerst niet speciaal meer. Terwijl dat toch de hele gedachte is. Een wat luxer product die je echt als extraatje kan zien. Zorg er dan ook voor dat het een echt extraatje is. Niet dat je het twee maanden per jaar eet. Dan is het net als seizoensfruit (hoewel je dat tegenwoordig ook het hele jaar door kan krijgen…).

Supermarkten willen alleen maar meer omzet

Ze zullen je zoveel mogelijk in verleiding brengen om te kopen wat je eigenlijk nog niet wilde kopen. Want, als je nu al een gourmetschotel koopt, zal je dat met Kerst heus nog wel een keer doen. Net zoals ‘aanbiedingen’ of ‘de sale’ tegenwoordig ook niet zo speciaal meer zijn. Het is tenslotte altijd wel ergens in de aanbieding. Als je daar doorheen weet te prikken, weet je dus ook dat je het geld net zo goed in je zak kan houden. Als je het echt nodig hebt, is het tenslotte ook wel ergens in de aanbieding. Dat geldt voor alle kerstspullen, het lekkere eten, kruidnoten, maar ook zeker voor kleren, schoenen, vakanties en ga maar door. Pas (in de aanbieding) kopen als je het echt wilt hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.