Nog een dag erbij…

Heb je het maandag gemist? Ik hoop het voor je. Het was namelijk singles day. De dag speciaal voor alle alleenstaanden. Waarom nou precies maandag? Het was de elfde van de elfde. Meer enen in een datumnotatie kan je niet hebben. Dus ja, daar kan je als commerciële partij op inspelen. Dus was het singles day. Niet om allerlei blinddates te organiseren of te denken aan iedereen die zijn of haar partner is verloren. Nee, deze dag was speciaal om jou nog meer commercie door je strot te duwen. Je merkt het al, ik zat er niet echt op te wachten 🙂

Black Friday, Cyber Monday en nu ook Singles day

Het is al eens uitgezocht. Zeker in Amerika gaan er tientallen procenten van de verkoopprijs af op Black Friday. Dat ze de week ervoor de prijzen veel hoger hebben gemaakt, wordt er natuurlijk door de verkopers niet bijgezegd. De winsten lijken enorm, maar effectief valt het allemaal wel mee. En ook op Cyber Monday is het hetzelfde liedje. Natuurlijk zal er wel iets van de originele prijs afgaan, maar zo gigantisch is de korting nou ook weer niet. Singles day is in China al bijna 30 jaar een begrip, maar in de afgelopen jaren is het ook bij ons doorgedrongen. Want waarom zou je speciaal een dag maken voor alle alleenstaanden, als je er commercieel veel meer uit kan halen.

Verbroken records op Singles day

Alibaba Group, de partij achter Aliexpress, had een recordomzet afgelopen maandag. Maarliefst voor 38 miljard dollar werd er aan spullen verkocht. Het was zelfs zo erg, dat mensen alle spullen al in de winkelmandjes hadden gezet, om om middernacht de koop rond te kunnen krijgen. Want stel je voor dat er iets uitverkocht is. Dan loop je toch maar mooi al die kortingen mis. Vorig jaar was de omzet zo’n 30 miljard dollar, dus is er toch weer ruim 25% omzet bijgekomen. Even indenken hé: 38 miljard dollar bij één partij op één dag. Kan je nagaan hoeveel meer mensen er bij andere partijen nog iets hebben gekocht.

Ook als niet single gebruik maken van Singles day

Daar gaat het natuurlijk om. Iedereen wil ergens profijt van hebben. Het is niet eerlijk om slechts één groep mensen voor te trekken. Waarom alleen de singles in het zonnetje zetten, terwijl ook alle stelletjes hun aankopen willen doen. Sterker nog, met een dubbel inkomen heb je vaak iets meer te besteden. Helemaal niet logisch om de groep met meer inkomsten dus buiten te sluiten van al die acties. Dus ja, waarom heet het Singles day? Waarschijnlijk omdat het beestje gewoon een naam moet hebben.

Wat heeft SVMV gekocht op deze speciale dag

Eehm, even denken hoor. Ohja: HELEMAAL NIKS! Ik kwam erachter dat het maandag singles day was, aan het einde van de maandag. Ja, weet ik veel. Ik ben er oprecht niet mee bezig. Nog sterker: ik heb dus ook helemaal niet het gevoel dat ik iets heb gemist. Natuurlijk is het leuk om een beetje te shoppen en leuke dingen voor jezelf te kopen, maar als je het dus niet weet, kan je er ook niks aan missen. Het hele idee van Singles day is NOG MEER verkopen. Nog meer mensen geld afhandig maken en zorgen dat ze het bij jou besteden. Want als je als winkel niet meedoet, gaan de mensen het wel bij je buurman bestellen. Je hebt dus maar gewoon mee te doen, want anders loop je omzet mis die je niet meer in kan halen. Echt een keuze hebben ze dus niet. Behalve omzet mislopen die je wel nodig hebt en dus uiteindelijk de toko moeten sluiten. Het is dus meedoen of niet overleven.

Wat komt er na Singles day?

De volgende vraag: wat gaat er nu komen. Want laten we eerlijk zijn, effectief beperken we ons nu tot drie dagen met ‘gigantische’ kortingen. Je hoeft dus op de andere 362 dagen eigenlijk niks meer te kopen. Mocht je wel iets willen hebben, is een product overal wel ergens in de sale, dus ga je nooit meer de volle mep ervoor betalen. Natuurlijk hebben we moederdag en vaderdag. De dagen waarop alle parfums en klusgereedschappen in de aanbieding zijn. Ook kan de dag van het kind nog wat commerciëler worden. Naast Kerst en sinterklaas een mooie dag om al het speelgoed in de aanbieding te gooien. Dan nog 1 januari. Je “reist” naar een nieuw jaar, dus de dag van de reiziger. Dan hoeven we alleen nog datums te bedenken voor de dag van de levensgenieter, de dag voor alle eters in de wereld, dag van de muziekliefhebber, wereld gezondheidsdag en de dag om er goed uit te zien. Want waarom zouden ons beperken tot drie dagen per jaar iets kopen?

De tip voor alle uitverkoopdagen

Ik ga in herhaling vallen, maar ik blijf het zeggen. Het is niet erg om iets te kopen, maar je moet omdenken. Ga eerst bedenken wat je wilt gaan kopen. Wat heb je echt nodig. Ga daar dan vervolgens de beste deal bij zoeken. Heb je niets nodig, koop dan ook niets. Dat is de beste besparing die je maar kan doen. Ga niet alle aanbiedingen bekijken en jezelf dan eens bedenken wat je wil gaan kopen. Dan ben je eerst lekker gemaakt met allemaal meuk die je echt niet nodig hebt op de korte termijn. En dan wil je het hebben ook. Ik kijk juist bewust niet naar alle aanbiedingen, want dan heb ik het gevoel dat ik gigantisch veel mis. Nu kom ik er na een dag achter dat er heel veel in de aanbieding was. Ik heb niets dat ik graag wilde kopen, dus ook niet het gevoel dat ik echt iets heb gemist. Daarnaast is de dag toch al geweest, dus kan ik er toch niets meer aan doen. Een heerlijk, goedkoop en rustgevend gevoel 🙂

4 gedachten over “Nog een dag erbij…”

 1. Gelukkig komen er steeds meer tegenhangers zoals Buy Nothing New Month van deze idiote koop-je-gek- dagen. Ik heb ook helemaal NIETS gekocht op singles day en zal dat ook NOOIT doen!

  Beantwoorden
 2. Naar mijn mening bestaan Sinterklaas speelgoedaanbiedingen niet. Juist alle prijzen worden rond oktober verhoogd, omdat ouders toch speelgoed voor de Sint kopen. In januari ligt het voor dumpprijzen in de winkel, heel frustrerend.

  Beantwoorden
 3. Ik heb vorig jaar op Black Friday dingen gekocht waarbij ik had gewacht met de aanschaf speciaal voor de kortingen op die dag. Dat viel zeker niet tegen – en gelukkig had ik al een hele tijd van tevoren de normale prijzen gecheckt.

  Voor dit jaar staat er eigenlijk niks op het lijstje, dus dat is mooi! Hoogstens even de cadeautjes voor Kerst kopen dan.

  Beantwoorden
 4. Toevallig had ik mandag wel wat gekocht (kleding) maar de webshop had geen korting wegens deze Singles Day. Er waren nog enkele andere items die ik eigenlijk wel wilde kopen, maar die ik toch niet gekocht heb, wellicht dat ik die met Black Friday alsnog ga bestellen. Dan verwacht ik wel korting aangezien deze webshop dat vorig jaar ook had en ook gewoon dezelfde prijzen als daarvoor had. Nu heb ik alleen een aantal dingen gekocht die al heel erg afgeprijsd waren en nog maar enkele van in voorraad waren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.