Zuinig met water

Verhuis je? Dan veranderen de verbruiken in water en energie. Dat klinkt vreemd, maar dat is gewoon zo. Toen ik ging verhuizen ging ik dus ook best wel wat meer betalen aan vaste lasten. Maar hoe worden die voorschotten nou berekend? En wat heb ik daadwerkelijk gebruikt?

Voorschotberekening
Mijn energierekening ging opeens heel veel omhoog. In mijn oude appartement betaalde ik €80 per maand, maar wilden zij mij eerder op zo’n €60 hebben. Omdat ik dat wel heel laag vond, heb ik steeds aangegeven dat ik graag rond die €80 wilde blijven zitten. Ik zat tenslotte ook regelmatig in het buitenland, dus mijn verbruik gaf een redelijk vertekend beeld. Dat was in een situatie waar ik enkel een gasfornuis had, blokverwarming en een elektrische boiler. Ik had dus enorme vaste lasten voor erg weinig gasverbruik en mijn stroomkosten waren aan de hoge kant. Nu ging ik verhuizen en moest ik opeens €87 betalen. Dat is wel heel veel meer als je bedenkt dat ze mij liever inschatten op de €60.
Maar toch ook wel weer logisch. Een ander huis brengt andere verbruiken met zich mee. Ik ging naar een CV ketel, dus zou veel meer gas gaan verbruiken en veel minder stroom. Bij mijn uitzoekwerk naar de berekening blijkt dat men kijkt naar de historische data van een pand, niet dat van jou. De berekening wordt gemaakt naar aanleiding van de laatste 5 jaar. Aangezien er een jong gezin had gewoond in mijn appartement, vond ik het niet zo gek dat hun verbruik hoger lag dan ik in mijn eentje verwachtte te gebruiken.

Water
Ook voor water werd ik opeens heel anders ingeschat. Men verwachtte dat ik 80m3 zou gaan gebruiken. Nu staat bij het Nibud dat een eenpersoonshuishouden gemiddeld 46 m3 gebruikt. Voor elk persoon erbij komt daar 46m3 bovenop. Dat vind ik best vreemd, want bijvoorbeeld de wasmachine gaat niet veel meer water gebruiken bij een vollere trommel en ook de planten gaan niet meer water drinken bij een tweede persoon. Maargoed, 46m3 per persoon. Ik zat daar altijd al wat boven. Met voorheen een bad zat ik ergens tussen de 55 m3 en 65 m3 op jaarbasis. Relatief dus al een flink gebruik, maar alsnog ging mijn maandbedrag flink omhoog.

Nog meer omstandigheden
Naast het feit dat ik nu geen bad meer heb, veranderden er nog meer zaken. Zo ben ik van een boiler naar een CV ketel gegaan. En dat verschil zit hem niet alleen in het energieverbruik, maar ook de limitatie van de boiler. Na 80 liter heet water was het op. De douche werd koud, dus je wilde vanzelf wel stoppen. Echter nu met mijn CV ketel zit er niet echt een limiet op. Natuurlijk wordt er kort en bewust gedoucht, maar je verliest wel de grip op het verbruik.

En als laatste nog een flinke wijziging:
Naast een ander appartement is er nog meer veranderd! We wonen samen! Terwijl ik mijn verbruik had berekend op een éénpersoonshuishouden. Samen wonen is samen meer verbruiken. Ik had dus eigenlijk totaal geen idee wat ik nu zou gaan verbruiken.

De uitkomst
Ik ben in mijn eentje ingeschat op 80 m3. Uiteindelijk heb ik nu na een jaar de afrekening gekregen met een eindgebruik van 74 m3. En dat vond ik zelf best wel netjes! We wonen al een tijdje samen, zijn meer thuis dan dat ik vroeger was en verbruiken dus volgens mijn verwachting relatief veel. En dus heb ik het idee dat we het goed en zuinig aan hebben gedaan! Nu maar weer ons best doen om dit weer een jaar vol te houden!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.