Uw pensioenleeftijd gaat naar 68

Beste meneer S V M V,

Op 1 januari 2018 is de pensioenrichtleeftijd verhoogd, van 67 naar 68 jaar. Daarom moest uw
(oud-)werkgever de pensioenregeling opnieuw aanpassen. In deze brief leest u in het kort wat dit voor u betekent

Huh, wat!?! Mijn pensioenleeftijd gaat omhoog…? Hoe dan?

Hoe zit het ook alweer
Nederland vergrijst. Omdat ooit de AOW (Algemene Ouderdomswet, ons ouderdomspensioen) in 1956 op 65 is gezet, zag men in 2012 een probleem ontstaan. Men wordt steeds ouder, dus de groep ouderen wordt steeds groter. Dat kost steeds meer geld. Omdat het ethisch niet echt lekker lag om de gemiddelde leeftijd waarop men sterft omlaag te brengen, heeft men besloten dat men langer door moet gaan werken. In 2012 is besloten dat iedereen geboren na 1956 door moet werken tot 66, vervolgens komen daar elke paar maanden dat je later bent geboren, een paar maanden bij die je moet werken. Vanaf 2022 is de overgangsperiode over van het oude systeem naar het nieuwe systeem. Dan is de AOW leeftijd afhankelijk van factoren als de gemiddelde levensverwachting.
Op dit moment is mijn verwachte AOW leeftijd 67 en 3 maanden.

Pensioen
Maar, anders dan de AOW leeftijd, is de pensioenleeftijd. Het verschil is als volgt:
De AOW leeftijd  Is de leeftijd dat de Sociale Verzekeringsbank AOW uit gaat keren. Deze wordt 5 jaar van tevoren bekend gemaakt en is afhankelijk van de levensverwachting.

De pensioen(richt)leeftijd Is de leeftijd waarop jouw pensioen echt uit gaat keren. Ook is dit de leeftijd die in fiscale wetgeving wordt gebruikt voor de berekening van de maximaal toegestane pensioenopbouw. Dit pensioen is de aanvulling op jouw AOW.
(bron)

Het pensioengat
Er zit dus daadwerkelijk een gat tussen de dag dat de AOW uit gaat keren en de dag dat jouw opgebouwde pensioen uit gaat keren. Dit kan je oplossen door langer door te werken of het pensioenfonds eerder uit te laten keren. Dit is echter niet heel gunstig, omdat je er meer belasting over betaald, gezien je nog geen 68 bent.

Kortom, hier gaan problemen ontstaan. In de tijd dat ik nu besteed heb aan deze blog, ben ik er eigenlijk nog steeds niet uit hoe het precies gaat werken. Ik snap dus ook steeds meer mensen die het een “ver van mijn bed show” vinden. Binnenkort toch maar eens contact opnemen met mijn pensioenfonds. Het is tenslotte eigenlijk van de zotte dat ze een mededeling doen, zonder het fatsoenlijk uit te leggen. Het systeem is te lastig en daar zouden ze naar mijn idee meer uitleg over moeten geven. Hoe werkt de berekening wat de leeftijd bepaald voor jouw AOW leeftijd en pensioenleeftijd? Hoe werkt dat met uitkeren en hoe ziet men nu de oplossing voor de problemen die ontstaan?

Stoppen voor mijn vijftigste
En met al die problemen en vragen die ik nu weer op papier/scherm heb gezet, heb ik voor mijzelf eigenlijk alweer een extra bevestiging: ik ben blij dat ik financieel onafhankelijk wil worden. Ik ben dan niet afhankelijk van mijn pensioen, AOW, pensioengaten en al die andere vraagstukken. Het gaat nog minstens 40 jaar duren voordat ik met pensioen mag. Die leeftijd gaat tenslotte steeds verder omhoog nu hij is gekoppeld aan de levensverwachting. Maar toch hoop ik veel eerder te kunnen stoppen met werken.

4 gedachten over “Uw pensioenleeftijd gaat naar 68”

 1. Je kan ook eerder stoppen met werken, voor je vijftigste zelfs :-). Jij zeker, dat is het mooie. Als je halverwege de twintig bent en je realiseert je dat je niet tot je 70e wil werken dan heb je zoveel tijd om vermogen op te bouwen.

  Beantwoorden
 2. als jij nu 27 bent dan is je verwachte AOWLeeftijd 71 en een beetje. zie SVB. EnOok mensen van voor 1956 moeten langer door dan 66 (mijn vader uit 1955 bijvoorbeeld tot 67 en 3 maanden). Ter info.

  Beantwoorden
  • Het klopt inderdaad dat mijn verwachte AOW leeftijd 71 en 3 maanden is. Dat is de verwachting en wordt pas 5 jaar vantevoren vastgesteld. Ze hebben dus ook nog zo’n 40 jaar om deze leeftijd aan te passen. De pensioenleeftijd is echter anders, zoals ik hierboven al uit probeer te leggen. Bijvoorbeeld hier is dat nog kort uitgelegd.
   Dit heeft vooral financiële gevolgen en is een rekenleeftijd, terwijl de AOW leeftijd staat voor de leeftijd waarop je daadwerkelijk AOW gaat ontvangen.

   Beantwoorden
   • hoi svmv, het was niet vervelend bedoeld hoor, maar je schrijft echt ” Op dit moment is mijn verwachte AOW leeftijd 67 en 3 maanden.” ik dacht dat je je misschien rijk rekende ;-). Tegen die tijd kan alles anders zijn …. daar ben ik het mee eens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.