Vliegen met vloeistoffen in de handbagage: Wat is het goedkoopst?

Volgend weekend zijn wij op reis. Nouja, een weekendje weg. Ik ben de komende twee weken aan het werk in het buitenland en in plaats dat ik naar huis ga, komt mijn vriendin naar mij. En omdat ik mijn koffer toch incheck, is het natuurlijk handiger als ik alvast de vloeistoffen meeneem. Voor handbagage zijn er tenslotte nogal wat regeltjes rondom vloeistoffen. Omdat mijn vriendin ook zeker op de kleintjes let,  wilde zij zelf al de reisverpakkingen meenemen en later hergebruiken. Maar wat is nou het goedkoopste als je vloeistoffen in je handbagage mee wilt nemen?

Reisverpakkingen
Elke fabrikant heeft ze: reisverpakkingen. Flesjes met minder dan 100ML vloeistof. Want dat zijn de regels: als je vliegt mag er niet meer dan 100ML vloeistof in een verpakking zitten. Vervolgens moeten al die verpakkingen bij elkaar in een doorzichtige plastic zak passen. Zo’n reisverpakking kost al snel zo’n €1 tot €2.  Echter zit er dan slechts 50ml tot 60ml in. En dat terwijl een normale fles zeep van 250 ml zo’n €1,90 kost (in de aanbieding weliswaar). Bijvoorbeeld Axe zeep. Een redelijke aanbieding van een flacon is 6 flessen voor €11,40, maakt €1,90 per fles van 250ml (het kan nog goedkoper, maar dan moet je wel echt op de aanbiedingen gaan shoppen). Een miniverpakking van 50ml kost €1,29. Dat komt neer op €6,45 per 250 ml, wat een reisflesje dus ruim 3x duurder maakt.

Nog een nadeel aan zulke reisverpakkingen: ze zijn maar eenmalig te gebruiken. Fabrikanten maken ze zodanig dat je ze bijna niet bij kan vullen.

Goedkope flesjes
Wat veel handiger is, zijn lege flesjes. Bijna elke winkel verkoopt wel een setje reisflesjes. De openingen om te vullen zijn groter en bijkomend voordeel: het is een setje in een plastic zak van 1 liter. Het voldoet dus direct aan de regels. Daarbij zijn de flesjes vaak groter (80ml tot exact 100ml), waardoor je dus ook nog eens handig meer mee kan nemen. Als je eenmalig gaat vliegen, heb je het setje van de action (€1) er al direct mee terugverdiend. Nu weten we allemaal dat als je wat vaker vliegt, de kwaliteit van die flesjes ook van belang is. Je kan dan bijvoorbeeld voor een setje van de blokker (€2,59), Hema (€3,50) of Xenos (€3,99) gaan.

Voor de echte reiziger
Ben je nou iemand die regelmatig op reis gaat? Dan kan het zijn dat je zelfs deze flesjes niet kan waarderen. Na een tijdje gaan ze tenslotte ook kapot, je krijgt ze niet zo makkelijk leeg en je vertrouwd ze niet meer… Dan kan je ook voor de luxe editie gaan: 3 flesjes van elk 100ml van TravelMore. Speciaal gemaakte flesjes die niet gaan lekken, waar je in kan knijpen om het laatste restje eruit te krijgen en waar in het ontwerp echt over na is gedacht. Ze staan namelijk standaard al ondersteboven, waardoor er niet een bodem onderin de fles blijft zitten. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Deze set kost €17,95, maar dat is dan wel de crème de la crème. Deze set moet je dan ook wel minimaal 4x gebruiken wil je überhaupt goedkoper uit zijn dan met reisverpakkingen. Maarja, er zit wel levenslange garantie op, dus dat zou geen probleem mogen zijn… 🙂

De grootste onzin: tandpasta en water kopen
Wat wel de grootste onzin is om te kopen voor in de handbagage is tandpasta. normale tubes bevatten namelijk maar 75ml en die mogen dus gewoon mee!
Een andere bespaar tip is dat je zeker geen water moet kopen op de luchthaven! Neem je namelijk een leeg flesje mee (bijvoorbeeld een bidon of je eigen dopper), dan mag dat gewoon. Zolang ze maar 100% leeg zijn. Na de douane loop je naar een kraan en vul je hem bij.

Deodorant
Het lastigste is nog om deodorant mee te nemen. Gelukkig heb je tegenwoordig de compressed varianten van verschillende merken. Er zit net zo veel in en je mag ze gewoon meenemen in het vliegtuig. Reis je dus regelmatig, neem zo’n verpakking (die vaak wel iets duurder is dan de normale variant) mee als het in de aanbieding is. Stap je dan in het vliegtuig, kan je gewoon je deo ook meenemen 😉

3 gedachten over “Vliegen met vloeistoffen in de handbagage: Wat is het goedkoopst?”

  1. Het is alweer een tijd geleden dat ik vloog, maar wat ik altijd deed was het volgende. Niks geen deo,zeep,shampoo mee, gewoon bij de supermarkt in vakantieland kopen. Kost minder dan hier mini’s kopen. Dat krijg je niet op, maar als je het voor vertrek aan iemand geeft,zijn ze er blij mee. Achterlaten in je hotel kan natuurlijk ook, komt het ook goed terecht.
    Wat ik wel altijd meenam, was een goed gevulde EHBO-doos met wat extra’s zoals paracetamol. Ook die werd weggegeven in het vakantieland.

    Beantwoorden
    • Zeker ook een goede tip! Wat betreft achterlaten in het hotel denk ik niet dat men er echt nog iets ‘goeds’ mee gaat doen. Men weet namelijk nooit wat er mee gebeurd is. Er hoeft maar één gek te zijn die een brandend/ giftig middel in een fles zeep doet en dat wil je als hotel niet op je naam hebben… Maar zaken achterlaten bij de lokale bevolking kan zeker geen kwaad. Ik heb vroeger ook vele kleren achtergelaten bij mensen die ze meer nodig hadden dan ik 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.