Winst!

Het is eindelijk zover! na twee jaar lang met een negatief crowdfunding resultaat te hebben gezeten, heb ik vandaag dan eindelijk het omslagpunt bereikt: er is weer winst!

Zoals bij jullie al bekend, heb ik in 2015 en 2016 een negatief resultaat gehaald met crowdfunding. 2015 was een rampjaar. Ik heb al mijn rendement uit 2013 en 2014 zien verdampen. 2016 was een jaar van naweeën. Ik wist dat het geen topjaar zou worden en heb het jaar afgesloten met een klein verlies van -0,03%. Van dit alles heb ik een hoop geleerd. Nu eens zien of ik de nieuwe kennis inderdaad om kan zetten naar een succesvolle crowdfunding!

De berekening

Het is natuurlijk belangrijk om de berekening die ik heb gebruikt er even bij te pakken. De berekening voor mijn winst die ik hanteer is als volgt:
beginbedrag (0) – crowdfundkosten – afschrijvingen + betaalde rente.

Natuurlijk is het begin bedrag eenvoudigweg nul. Je begint zonder winst of verlies. Vervolgens haal ik daar de platformkosten af. Dit doe ik al op het moment dat ik het geld overmaak. Toen ik dus net begon met crowdfunden, had ik in eerste instantie verlies, zonder betaalproblemen te hebben.
Vervolgens haal ik daar ook de afschrijvingen van af. Dit gaat om projecten die op dit moment betaalproblemen hebben. Daarbij schrijf ik alleen het nog uitstaande bedrag af. Ik hou dus geen rekening met het feit dat ik ook nog rente-inkomsten misloop.
Als laatste tel ik alle rente-inkomsten bij dit bedrag op. En eindelijk is het (even afkloppen) vanaf deze week weer een positief bedrag wat daar uitkomt.

De verdere strategie

Ondertussen is ook de hoogte van mijn investeringsbedrag een onderdeel van mijn strategie geworden. Ik heb namelijk een aantal keer ervaren dat als een project waar ik een heel hoog bedrag in had gestopt, stopte met betalen, het effect op mijn rendement enorm groot was. Ik kon in een keer van 4% positief naar negatief gaan. Dat wilde ik voorkomen. Daarom heb ik besloten om mijn investeringsbedrag laag te houden. Ondertussen is deze ongeveer gelijk aan het bedrag dat ik maandelijks aan rente ontvang. Op die manier is de impact van een probleemproject voor die maand groot. Ik kan namelijk het hele rentebedrag kwijt zijn, maar het heeft niet zozeer meer effect op het al ontvangen rendement van vorige maanden. Alleen als er twee of meer projecten per maand om gaan vallen gaat dit erg veel pijn doen. Mede doordat ik minder risico ben gaan investeren zie ik dat niet zomaar gebeuren.
Het is ook belangrijk dat in elk project hetzelfde bedrag gaat. In het verleden zaten hier nogal wat schommelingen tussen. Helaas heb je dan heel veel succesvolle projecten van €100 nodig om een probleemproject van €1000 te compenseren. In alle projecten stop ik dus tegenwoordig ook hetzelfde bedrag. Zelfs als het project enorm veel zekerheden bied en bijna niet mis kan gaan. Overal gaan consequent hetzelfde bedrag in.

Onrustige periode

Ik verwacht komend half jaar nog een wat onrustige periode in mijn portefeuille. Dit komt vooral omdat er nog een aantal projecten in een grotere risico periode zitten. Dit is tussen de 12e en 24e maand. Verhoudingsgewijs zijn daar de meeste projecten in de problemen gekomen. Over een half jaar gaan de meeste van die projecten het derde jaar in. Nog steeds niet risicoloos, maar dat zie ik al als een minder risicovolle periode. en daarna komt de echte vuurdoop! Houdt mijn nieuwe strategie stand?

5 gedachten over “Winst!”

 1. Beste SVMV, leuke site, het leest lekker weg en ik sta helemaal achter je filosofie om eerder te stoppen met werken.
  Vraagje, heb je niet veel meer aan aandelen of obligaties dan crowdfunding? Grote NLse of Amerikaanse bedrijven hebben veel minder risico om failliet te gaan (en daarmee je hele inleg te verliezen) tov crowdfunding (wat volgens mij een veel groter risico heeft dan de 5-8℅ rente die je krijgt).
  Ik heb ongeveer 7℅ van mijn investering in crowdfunding, wat ik eigenlijk achteraf te veel vind. Je kan het ook niet verkopen. Welk percentage van je investeringen heb je in crowdfunding?

  Beantwoorden
  • Dankjewel voor het compliment! Er gaan zeker nog blogs volgen over mijn weg naar aandelen / obligaties. Het probleem is echter mijn werk. Ik werk voor een internationaal accountantskantoor, waardoor er restricties zijn op aandelen. Ik mag niet zomaar aandelen kopen. Voor dit jaar staat het wel op de planning om eens uit te zoeken hoe dit precies werkt, waar ik rekening mee moet houden, wat ik wil etc etc. Maar, ik ben het zeker eens dat ik hierin mijn horizon moet verbreden. Op dit moment zit hierdoor ook 100% van mijn investeringen in crowdfunding. Teveel, helemaal eens! Mede doordat crowdfunding niet direct naar geld is om te zetten, wil ik ook meer met aandelen gaan doen. Niet zozeer vanwege het risico, want ik heb nu het gevoel dat ik dat redelijk kan beheersen 🙂 Blijf m’n blog dus vooral volgen en als je nog tips hebt, zijn die natuurlijk altijd welkom!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.