Hoe je met zelfscanners toch op het verkeerde been wordt gezet

Tegenwoordig hebben vrijwel alle supermarkten ze: van die handscanners. Alleen de extreem goedkope supermarkten gaan nog even door met caissières, maar zelfs daar zie je ondertussen zelfscankassa’s staan om kleine boodschappen zelf af te mogen rekenen. En waar ik vroeger rustig nog even af ging rekenen aan de ‘normale’ kassa (want ik betaal tenslotte ook voor die vriendelijke goedemorgen van de caissière), ben ik tegenwoordig toch wel fan van die zelfscanners. Tenminste, het grootste deel van de functies in ieder geval…

De zelfscan terminals en de verschillen per winkel

Ja, ik ben zo iemand die meerdere supermarkten afgaat. Gewoon, omdat er dan in een bepaalde supermarkt iets in de aanbieding is. Maar ik moet ook zeggen dat die ‘meerdere supermarkten’ tegenwoordig stopt bij twee. Gewoon, daar kan ik alles halen wat ik nodig heb en om nog een derde supermarkt op te gaan zoeken, kost relatief veel extra tijd. Maar als ik dan sporadisch eens in een andere winkel kom, raak ik ook direct de weg kwijt met die zelfscanners. Bij de Appie is hij gekoppeld aan je bonuskaart, bij de Plus en de Dirk moet je een streepjescode scannen bij de kassa en bij de Jumbo moet je de terminal inleveren bij de caissière. En waarschijnlijk zijn er bij andere winkels nog wel andere methodes. Maar ik vind het dus wel lastig dat het bij elke winkel weer anders gaat. Dat je bij de kassa komt en denkt: hoe zat het nou ook alweer…

Meteen zien hoeveel je moet betalen

Wat voor mij, maar zeker ook voor anderen heel handig is, is hoeveel je nou moet gaan afrekenen. Dat is misschien wel één van de prettigste dingen van die terminal. Zeker als je met budgetten werkt, kan het heel fijn zijn om te zien of er in het budget nou nog wel of geen ruimte is voor een extra pak koeken. Veel makkelijker dan vroeger, waar je bij de kassa dan maar aan moest geven welke van de boodschappen je dan niet mee ging nemen. En wellicht heeft het ook nog een afschrikkend effect. Omdat je niet eerst heel je kar vol laadt en vervolgens wel ziet wat de schade is, maar dat je dat tijdens het boodschappen doen al ziet. Weet je meteen dat het deze week toch wel een hele dure wordt.

Mijn frustratie bij de zelfscan terminals

Ja, er is alleen één frustratie die mij in de laatste weken in voorgekomen. Ik doe boodschappen bij de AH en zie dan op de terminal staan: uw voordeel €17,86, te betalen €19,54. Daar word ik echt heel blij van. Dat ik zoveel aanbiedingen meepak, waardoor het voordeel bijna net zo groot is als wat er afgerekend moet worden. Maar wat ik dan zojuist wel even vergeten ben, is dat ik ook een statiegeld bonnetje heb gescand van €7,80. Die verdwijnt dan ergens in het lijstje, maar wordt wel meteen afgetrokken van het te betalen bedrag. Eigenlijk moet ik dus bijna €28 betalen. Een deel daarvan betaal ik met het statiegeld dat ik net heb ingeleverd. Maar dat te betalen bedrag geeft daardoor wel zo’n enorm vertekend beeld. Want eigenlijk moet ik meer dan dat bedrag betalen. Als ik dan uiteindelijk de kassabon krijg valt het mij weer op. Ben ik toch op het verkeerde been gezet met dat ’te betalen bedrag’.

De supermarkt van de toekomst

Nee, geen fancy ontwikkelingen op supermarkt gebied, maar een 2 minuten durend filmpje wat ik met je wil delen. Een filmpje uit 1988, waarin de supermarkt van de toekomst werd gepresenteerd. Met de eerste zelfscanterminal! Gewoon heerlijk om even terug te kijken 🙂

Hoe reken jij af? Scan je alles zelf, of leg je nog altijd alles op de band?

5 gedachten over “Hoe je met zelfscanners toch op het verkeerde been wordt gezet”

 1. Tja, de statiegeld bon als laatste scannen is dan een oplossing. Ik woon in een dorp en heb alleen bij de jumbo (en plus een dorp verder) een zelfscan. Zou hem graag in meer supermarkten zien vanwege het inzicht tijdens het boodschappen doen. Vooral met aanbiedingen.
  Bij de Plus heb ik daar vooral moeite mee omdat er verschillende manieren zijn waarop deze in de zelfscan komen. Sommigen komen met korting al berekend en andere met het oude bedrag en de korting apart onder het kopje korting. Vind ik weer lastig te zien of de korting er wel af is..

  Beantwoorden
 2. Nee ik gebruik ze nooit, ik vind het zo onpersoonlijk worden.
  En eigenlijk wil ik dan ook nog extra korting omdat je het kassapersoneel overslaat.
  En gelukkig kan ik nog redelijk rekenen, dus klopt het meestal wel wat er in het wagentje ligt.
  Maar ik kom gelukkig vaker bij de Boni hier omdat die een stuk goedkoper is dan de Jumbo en die hebben hier die zelfscan dingen gelukkig nog niet 😉

  Beantwoorden
 3. Nog een manier waarop de zelfscan bij Appie mij op het verkeerde been probeert te brengen: zodra je de bonuskaart hebt gescand, verschijnen er een aantal persoonlijke kortingen voor jou in beeld, aan de hand van je eerdere koopgedrag. Al een paar keer meegemaakt dat het product in kwestie voor dezelfde prijs in de schappen lag als de prijs die ik er met mijn persoonlijke korting voor moest betalen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.