Werkende armen

Het is iets wat we kennen uit Amerika. Twee banen hebben om vervolgens maar net aan de rekeningen te kunnen betalen. En dan ook echt maar net aan. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren, of je zit al in grote problemen. Maar nu las ik een artikel in de Volkskrant dat deze taferelen zich ook voordoen in Nederland. Werkenden die maar net de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Die zich echt geen extraatje kunnen veroorloven.

Maandelijks honderden aanvragen bij de schuldsanering

Het is moeilijk voor te stellen, maar maandelijks komen er al honderden aanvragen binnen bij Schuldsanering Nederland. En dan heb je het pas over het topje van de ijsberg. Want dit zijn alleen de heftigste gevallen. Er is ook een heel groot netwerk van schuldhulpmaatjes en daarbuiten zijn er ook nog eens vele mensen met betaalproblemen, achterstanden en ga zo maar door. Zijn dan toch de prijsstijgingen en achterblijvende lonen de oorzaak? In het artikel wordt opgesomd over de afgelopen 10 jaar: Huren zijn 37% gestegen, telefoon en internet 15%, gemeentelijke belastingen 42% hoger en ga zo maar door. Maar zoveel zijn de lonen in de afgelopen 10 jaar niet gestegen. Resultaat is een achterblijvende koopkracht.

Komen schulden door een falend systeem?

Want laten we eerlijk zijn, dat minimumloon is inderdaad niet meer om over naar huis te schrijven. Maar ik zat mij te verbazen tijdens het lezen van het artikel. Van de vier genoemde voorbeelden zijn er drie alleenstaand en twee daarvan hebben kinderen. Alimentatie ho maar, dus moeders mag zich in de rondte werken, maar zal nooit genoeg verdienen om 4 volwassen monden te vullen. En daar heb ik dan heel veel moeite mee. Want inderdaad, het minimumloon is niet hoog. Prijzen worden hoger en ga zo maar door. Maar de helft van de stellen die uit elkaar gaan eindigen in de financiële problemen.

Hoe kan je zo leven?

“Van zo’n man hoeven we geen alimentatie te verwachten.” Ja sorry, maar weet die man in wat voor situatie jij en je kinderen dan leven? Dat de kids maandelijks een deel van hun salaris gebruiken om hun eigen studie te betalen en het andere deel om mee te betalen in het huishouden en voor de boodschappen. Weet zo’n ex-partner dan dat er niet eens geld is voor een koekje bij de thee. Dat niet alleen ex-partner, maar ook de kinderen enorm lijden onder deze situatie. Ik zou mij kapot schamen als mijn kinderen in die situatie eindigen. Dat de persoon van wie je jaren hebt gehouden niet eens normaal kan eten en dat de toekomst van jouw eigen kinderen op het spel staat, omdat ze niet echt kind kunnen zijn. Hier kan ik dan echt heel boos om worden.

Het minimumloon is echt geen vetpot

€1518,50. Dat is het netto minimumloon vanaf je 21e bij een fulltime werkweek. En dat is inderdaad niet heel veel! Maar als je dan alleen bent zonder kinderen en woont in een niet te duur huurhuis, heb je gelukkig nog wel wat recht op toeslagen. €104 aan zorgtoeslag en €272 aan huurtoeslag. Je totale inkomen komt daarmee op €1894,50. Dat is dan wat je in een optimale situatie zou ontvangen. En tja, als ik die €1894,50 om zou rekenen naar een brutoloon, is dat €2200… Nogmaals, alleenstaand in de ideale situatie. Het is geen vetpot, maar armoede wil ik dit ook niet noemen.

Geldproblemen in Nederland

Natuurlijk zijn er altijd gevallen die buiten het sociale vangnet van de overheid vallen. Er zullen genoeg schrijnende gevallen zijn die zich in deze situatie zich niet aangesproken moeten voelen. Maar geld is iets waar je actief mee bezig moet zijn. Natuurlijk is het heel naar als je relatie plots over gaat, zakt de wereld onder je voeten vandaan en kan alles je gestolen worden. Maar de zaken op z’n beloop laten en daardoor in de shit terecht komen is dan niet de schuld van het systeem. Dat is niet omdat de lonen te laag liggen of dat de prijzen zo zijn gestegen. Dat is omdat je uitgaven (veel) te hoog zijn. Dat je daardoor rekeningen niet kan betalen of zelfs bewust laat liggen. Dan heb je daar toch zelf ook wel naar gehandeld…

Makkelijk praten voor iemand die het geld wel heeft

Ik verdien zeker niet slecht. Met daarbij nog eens een auto van de zaak hoef ik mij over sommige dingen geen druk te maken. Maandelijks spaar ik een flink bedrag en heb ik alles wat mijn hartje begeert. Makkelijk praten over iemand die al in de shit zit. En misschien ook wel volslagen onterecht, want ik ken de volledige achtergrond van de mensen niet. Ik vind dat ook nog eens oprecht heel naar voor ze. Geldzorgen hebben is echt extreem vervelend, want alles gaat uiteindelijk weer om dat geld. In deze blog ga ik dan ook geen goedbedoelde adviezen geven over hoe het beter zou kunnen. Ja, ik vind dat die ex gewoon mee moet betalen en ik hoop dat deze mensen ondertussen contact hebben met de instanties die ze verder kunnen helpen. Maar het meeste hoop ik nog dat jij niet in deze situatie zit.

Voorkom geldzorgen

Want die overeenkomst tussen deze vier personen en nog vele anderen in Nederland, zijn de geldzorgen. Als je nou eens je stinkende best gaat doen om te voorkomen dat je erin belandt, scheelt dat al zo enorm veel. Praat eens met je partner over de geldzaken. Maak inzichtelijk wat je hebt. En als je iets niet snapt: probeer het uit te zoeken. Laat het niet op z’n beloop. Rekeningen ongeopend laten liggen geeft meer problemen dan ze oplossen. En dan nog eens op de veel langere termijn ook. Ik schrik heel erg van zulke berichten over armoede in Nederland. Nogmaals, iedereen kan in zo’n schrijnende situatie terecht komen. Maar door grip te hebben op je huidige situatie, is er al heel veel ellende te voorkomen. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Ben je benieuwd naar het artikel? Dit kan je hier teruglezen.

Hoe kijk jij aan tegen armoede in Nederland?

14 gedachten over “Werkende armen”

 1. Het wordt nog moeilijker als je maar een gedeelte van het minimumloon krijgt vanwege je leeftijd. Maar daar hoor ik niemand over.

  Beantwoorden
 2. Als gescheiden vrouwen met kinderen een paar dagen werken in de week, krijgen ze enorm veel toeslagen en extra heffingskortingen. Echt heel veel. De overheid maakt werken aantrekkelijk. Toch kiezen velen ervoor om alleen maar thuis te blijven.

  Beantwoorden
 3. Armoede in Nederland bestrijden is de reden waarom ik de opleiding tot budgetcoach heb gedaan en personal finance blogger ben geworden. Tijdens mijn opleiding HBO-Rechten en Sociaal-Juridische Dienstverlening heb ik de afstudeerrichting gevolgd die met schuldhulpverlening te maken hebben. De gastsprekers hebben echt de meest hartverscheurende verhalen verteld en dat raakte me echt. Veel mensen komen buiten hun schuld in de geldproblemen. Zelfs met een goed salaris en zelfs met een spaarpot.

  Beantwoorden
 4. Is wel zonder pensioenopbouw dan. Paar jaar geleden was het minimumloon zo rond de 1500 bruto en hield je daar ruim 1200 netto aan over. Is toch wel rap verbeterd in die paar jaar.

  Beantwoorden
 5. Ik heb regelmatig programma’s op TV gezien over armoede in Nederland, maar 9 van de 10x is het ook eigen schuld. Van de week nog zo’n jong stel, die man zat in de ziektewet want hij kon niks en die vrouw werkt maar 20 uur om voor hun kind te zorgen, maar die man zit al de hele dag thuis.
  Verder zag ik dat ze allemaal luxe merk artikelen bij de Jumbo kopen en dan lopen zeuren dat ze maar 100 euro in de week voor eten en drinken hebben.
  Veel van die mensen snappen niet dat ze er zelf veel aan kunnen doen, maar doen het gewoon niet.
  Hier val ik ook net buiten de boot, inkomen en spaargeld net te hoog waardoor ik geen enkele toeslag e.d. krijg.
  Maar met 40 uur werk hou ik ook maar iets van 1400 euro netto over en daar kan ik doordat ik precies weet wat erin en eruit gaat makkelijk van rondkomen.

  Beantwoorden
 6. Ik had het artikel ook gelezen, en had er een dubbel gevoel bij.
  Aan de ene kant vind ik het belachelijk dat werken niet loont, de lonen mogen best omhoog. Werkgevers mogen meer betalen, maar de belasting mag ook wel naar beneden. Bijvoorbeeld is de BTW verhoging op voedsel. Een klap in het gezicht van velen.
  Aan de andere kant vind ik dat mensen ook wel wat eigen verantwoordelijkheid hebben en het over het algemeen erg lastig vinden de tering naar de nering te zetten en hun kop in het zand steken. Ik heb dit zelf door schade en schande geleerd.
  Ik ben trouwens niet onder de indruk van het anekdotische bewijs van “Steeds meer Nederlanders met een baan verdienen te weinig om rond te komen”.

  Beantwoorden
 7. Mensen die echt op bijstandsniveau, zitten met werk hebben het niet breed, ma gaat wel (door de toeslagen en regelingen). Mensen die er 30% boven zitten en alle toeslagen missen hebben het een stuk zwaarder is mijn gedachte en ervaring. Zeker wanneer ze door de wooncrisis in slecht geisoleerde dure particuliere huurwoningen zitten. Daar zou wat aan gedaan moeten worden. Is toch belachelijk dat een starter geen huis meer kan kopen, en daarom is aangewezen op een huur van pak en beet € 1000,00 per maand. Overdrachtsbelasting voor bellegers moet in deze corona crisis snel naar 6 tot 8% en voor starters na 1%. Bellegers moeten wel nog gestimuleerd om te investeren in nieuwbouw zodat de woningproductie zo hoog mogelijk blijft.

  Beantwoorden
 8. Uit onderzoek is gebleken, dat mensen door een continu gebrek aan geld een soort tunnelvisie ontwikkelen en dat hun intelligentie tot wel 10 IQ punten kan dalen. Dat zorgt ervoor dat in onze ogen onnozele keuzes gemaakt worden. Maar wij hebben makkelijk praten, als je die geldstress niet hebt.

  En natuurlijk begin het ergens. Een punt, waarvan je achteraf zegt “dat had misschien beter anders gekund”. Maar dan wil ik toch wijzen naar deze maatschappij (waar we nota bene met zijn allen voor gekozen hebben), met marktwerking in de zorg, de verplichting tot een particuliere ziektekostenverzekering, eigen risico’s, heen en weer pompen van geldbedragen door de belastingdienst, zoals met de toeslagen. Per ongeluk teveel krijgen en het dan terug moeten betalen. En dat ligt echt niet altijd aan de persoon zelf: ik heb toevallig iemand in de familie, die wij helpen met de administratie. Keer op keer draait de belastingdienst de opgave voor de toeslagen terug en betaalt meer uit. Terwijl wij weten dat het werkelijke inkomen hoger is. Echter ieder jaar opnieuw.
  Dan was het een stuk eenvoudiger met het ouderwetse ziekenfonds. En ik geloof nooit dat dat zoveel duurder was.

  Beantwoorden
 9. Mijn zoon krijgt een gedeeltelijke Wajong-uitkering van €826. Daarbij mag hij een klein beetje verdienen met zijn eigen bedrijfje. Zijn totale netto-inkomen is €1133. Meer mag niet van het UWV.
  Hij woont zelfstandig in een sociale huurwoning en krijgt gelukkig huur- en zorgtoeslag. Als hij alle vaste lasten betaald heeft, houdt hij €€225 euro over om van te leven (boodschappen, kleding enz).
  Geregeld springen wij, als ouders bij. Voorbeeld: van een medisch specialist heeft hij medicatie voorgeschreven gekregen. Hiervan wordt €43 (per 2 maanden) niet vergoed door de verzekering. Dit kan hij zelf niet betalen.
  Ook neem ik regelmatig boodschappen voor hem mee of betaal mee aan een uitstapje of treinkaartje…

  Beantwoorden
 10. De problemen oplossen kan ik niet, maar vergeet niet om de kosten voor die medicijnen mee te nemen in de belastingaangifte 😉

  Beantwoorden
 11. Vergeet niet dat het een op schulden gebaseerd systeem is. Geld wordt met een druk op de knop uit het niets gecreëerd. Deze bedragen dienen dan met rente te worden terugbetaald. Gaat een keer fout,

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.