Een keertje niet naar de woonboulevard

Het is vandaag tweede paasdag. Traditioneel gezien de slechtste dag om naar de woonboulevard te gaan. De slechtste dag? Jazeker, want vandaag is heel Nederland vrij, dus bedenkt heel Nederland om spontaan nieuwe meubels, ander tapijt of klusspullen uit te gaan zoeken. Kortom, het is daar kneiterdruk! Maar, 2020 is dan wel speciaal, want we worden ook nog eens gevraagd om onze tweede paasdag thuis te blijven. Corona moet het land uit, dus moet we zoveel mogelijk het contact even mijden. Maarja, hoe dan? Ik geef je alvast 15 mogelijkheden wat je vandaag allemaal kan doen.

De geschiedenis van de koopzondag

Hoe de koopzondag echt is ontstaan weet ik niet. Maar ik weet nog heel goed dat ‘wij’ koopzondag kregen. Ik kom uit het Westland. Een paar dorpen bij elkaar met daartussen heel veel kassen. En als ik nog iets goed weet, is dat de zondag daar ook echt een rustdag was/is. Tot de bouw van de nieuwe woonboulevard en het nieuwe winkelcentrum. Beide eind jaren ’90 opgeleverd. En als kind wist ik niet wat me overkwam. Met de komst van allemaal nieuwe winkels, kwam daar ook de koopzondag. Een paar keer per jaar ging alles ook op zondag open. Dat dat zomaar mocht. Onderweg naar oma fietsten wij altijd langs diezelfde woonboulevard. Nou, en daar hing het groots: “tweede paasdag geopend”. Ik wist niet wat me over kwam. Waarom zouden ze opengaan als iedereen vrij heeft. Die mensen hebben dus geen vrij. In mijn beleving (ik was tenslotte nog niet eens 10 jaar) was het maar raar. Die koopzondag en dat woonwinkels tweede paasdag open waren. Dan gaat er toch niemand winkelen.

Koopzondag anno 2020

Tja, ondertussen ben ik verhuisd naar ‘de grote stad’ Delft. Hier zijn de meeste winkels op zondag gewoon open. Niks meer speciaal. Ook zijn de meeste winkels open op tweede paasdag en dat ‘vergeten smeerseltje’ kan je ook op eerste paasdag in de supermarkt halen. Het is zowel een verandering in tijd als een verandering van plek wat het verschil zo groot maakt. Tegenwoordig zijn de winkels bijna niet meer dicht.

Tweede paasdag 2020

Maar dan vandaag. Ja, alles is open, maar eigenlijk moet je er niet naar toe. Simpelweg omdat het voor onze gezondheid het beste is om zoveel mogelijk binnen te blijven. Een jaartje geen nieuwe meubels kijken en een jaartje niet klussen. Maar wat moet je dan op zo’n dag als vandaag? Daarom 15 suggesties wat je kan doen op deze vrije dag:

 1. Een pyjama dag! Lekker luieren door het huis heen en helemaal niks hoeven. Dat werkt heerlijk tegen ons stressvolle bestaan
 2. Lees een boek! Op mijn voorpagina staat al veel te lang een boek waar ik mee bezig ben en ook “De edele kunst van not giving a f*ck” ligt nog klaar om gelezen te worden. Heb je niks om te lezen maar wel een e-reader? Als e-book heb je ze ook meteen in huis!
 3. Binge je favoriete serie. Netflix staat weer vol met leuke titels! La casa de Papel, Ozark, Breaking Bad, Suits, Designated survivor of gewoon lekker rustig aan een aflevering van Explained of Our planet. Genoeg keuze voor iedereen!
 4. Ga paaseieren verven! Er gaat toch niets boven een mooi versierd eitje bij de lunch 🙂 Geen verf? Met viltstift kan het ook.
 5. Eieren zoeken. Ja, misschien is het super ouderwets, maar niet minder leuk. Gewoon tien (nep) eieren verstoppen in de achtertuin. Ik heb jaren gehad dat we met 5 eieren eindigden en gedurende het jaar af en toe nog een eitje vonden. Het blijft leuk!
 6. Knutselen met de kids. Want ja, ze kunnen wel weer achter de tv kruipen, maar dan kan jij je favoriete Netflix serie niet bingen (nr. 3). Nee, laat die kids maar lekker knutselen. Het mooie is dat ze daar de hele dag de tijd voor hebben. Geen zin in de rotzooi? Ga dan vooral verder bij nr. 7
 7. Speel spelletjes! Van een simpel kaartspel tot aan de wat lastigere 999 games of misschien wel een bordspel. Zelf heb ik laatst Ticket to Ride gekocht. Die gaan we vandaag maar eens uitproberen.
 8. Kijk een gratis Pathé film. Ik heb er afgelopen week nog een blog over geschreven. Pathé biedt gratis films aan! Zeker de moeite om een kijkje te nemen.
 9. Werk je leeslijst bij. Ik heb mij geabonneerd op verschillende blogs, maar moet er nog wel wat doorlezen. Vandaag is daar zo’n heerlijke dag voor. Extra voordeel is dat je mailbox ook meteen weer wat schoner is.
 10. Begin eens met een podcast luisteren. Natuurlijk kan je de Goed met Geld podcast luisteren, maar als je die al hebt uitgespeeld, is er nog heel veel meer. Zo heb je nog de 100% inspiratie podcast, andermans zaken, de groeivoer podcast en nog vele anderen. Natuurlijk kan luisteren via de website zelf, maar ook via je telefoon. Bijvoorbeeld via Spotify. Dan kan je ondertussen ook nog lekker door huis rondlopen met je oortjes in.
 11. Doe de voorjaarsschoonmaak. Het wordt vandaag toch niet zulk lekker weer. Rondje schoonmaken start volgende week wel in een heerlijk schoon huis!
 12. Die ene kast opruimen. Volgens mij heeft iedereen wel ‘die ene kast’. Zo’n kast dat als de deur dicht is, het huis opeens wel is opgeruimd. Waar je alle rommeltjes ‘even’ in opbergt. Die ene kast… Haal hem nou eens helemaal leeg en leg alles op de plek waar het echt hoort. Wij hebben dat afgelopen vrijdag en zaterdag gedaan met al onze kasten. Wat een heerlijk opgeruimd gevoel geeft dat!
 13. Maak een wandeling. Van al dat binnen zitten wordt een mens ook niet ultra gelukkig. Hoewel het de beste manier is om Nederland van Corona af te helpen, kan ik mij indenken dat je toch even naar buiten wilt. Maar maak dan een korte wandeling in de buurt. Zoek niet de drukte op. Ga bijvoorbeeld huizen of voortuinen kijken om inspiratie op te doen.
 14. Lekker in de achtertuin aan het werk. Overal is het perkgoed te koop en april is toch wel een mooie tijd om de tuin er weer even mooi bij te leggen. Met de zomer op komst waarin we waarschijnlijk niet normaal op vakantie kunnen, is het toch wel heerlijk om ’tuinnesië’ een goed alternatief te laten zijn. En hoe lekker is het dan als alles er strak bijstaat.
 15. Tip de redactie! Als trouwe lezer zal je waarschijnlijk wel eens een onderwerp hebben waarvan jij vind dat over geschreven moet worden. Of welk onderwerp moeten wij in de podcast nog eens gaan behandelen. Welke podcast of blog zou ik moeten volgen of welk spel zou ik moeten spelen? Laat het mij weten via svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl.

Genoeg om te doen

Toen ik deze blog aan het schrijven was, had ik 15 als aantal tips eerder bedacht dan de tips zelf. En ik zag er nog tegenop om ze allemaal te moeten bedenken, maar eigenlijk vlogen ze er zo uit. Er echt hard over na moeten denken was niet eens nodig. Zo kan je ook nog beeldbellen met de familie, een speurtocht doen, koekjes bakken en ga zo maar door. Er is dus nog veel meer te doen zijn op deze vrije tweede paasdag. Er is alleen één ding dat je vandaag echt niet mag vergeten: ervan genieten als je vandaag een dagje vrij bent.

Fijne Pasen!

6 gedachten over “Een keertje niet naar de woonboulevard”

 1. Helaas, ook vandaag zijn er weer ontzettend veel mensen die niet thuis blijven maar de woonboulevards en vooral de bouwmarkten hebben bezocht. Zelf werk ik in een bouwmarkt, maar vandaag niet ingepland, dus heerlijk genoten van een vrije dag, beetje in de tuin gewerkt, spelletjes gespeeld met dochter en later samen aan het knutselen geweest. Heerlijk!

  Beantwoorden
 2. Toch zag ik ook vandaag weer vele eigenwijze idioten die met de auto in de rij stonden om naar de woonboulevard of tuincentrum te gaan.
  Sowieso vind ik koopzondag nog steeds een achterlijk gedoe, gewoon lekker één dag in de week iedereen vrij en alles lekker rustig.
  Wij zijn even een frisse neus gaan halen in de buurt.

  Beantwoorden
 3. Ticket to Ride is een van mijn favoriete spellen! Benieuwd wat je ervan vindt. Ik ben dit weekend toevallig begonnen aan The Subtle Art of Not Giving A F*ck. Lekker lezen in mijn hangmat in de tuin, dan heb je geen meubelboulevard nodig…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.