We hebben maar weinig spaargeld

De Rabobank heeft onderzoek laten doen naar de hoeveelheid spaargeld die wij Nederlanders hebben. Resultaat: Vergeleken met de rest van Europa hebben wij onder gemiddeld spaargeld op onze rekening staan. Een vijfde van onze landgenoten hebben zelfs helemaal geen geld achter de hand. Is dit alles een zorgwekkend iets of zijn dit slechts wat uitkomsten om te scoren?

€22.000

Dat is het gemiddelde spaargeld van ons Nederlanders op de bankrekening. Net ietsje minder dan het Europees gemiddelde en zelfs €10.000 minder dan wat de Belgen hebben. Een flink bedrag, maar dat is natuurlijk zomaar opeens weg als er nood aan de man is. De auto moet vervangen worden of het huis heeft een opknapbeurt nodig en weg is je spaargeld. Ook wordt er tegenwoordig veel meer eigen inbreng verwacht bij het kopen van een eigen huis of bij het bekostigen van de studie. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat die €22.000 heel snel heel veel minder kan worden. Het is dus ook echt wel een bedrag dat nodig is.

Zorgwekkender

Dat wij iets minder spaargeld hebben dan de rest van Europa vind ik eigenlijk niet eens zo heel boeiend. Zelfs niet dat het €10.000 minder is dan onze zuiderburen. Wat mij meer zorgen baart zijn de 20% van de mensen die geen geld achter de hand hebben. Die met hun handen in het haar zullen zitten op het moment dat er een verbouwing nodig is of als de auto echt stuk gaat. Die dus op dat moment echt een groot probleem hebben.

Spaar 10% van je inkomen

Dat is het advies van allerlei boeken hoe je rijk kan worden, maar ook van ons eigen Nibud. Probeer 10% van jouw maandelijkse inkomen naar een spaarrekening te doen. Niet zozeer om op vakantie te gaan, maar voor de tegenvallers. Mocht je dan een financiële tegenvaller hebben, dan is er in ieder geval wat geld achter de hand. En spaar die 10% dan ook vooral op het moment dat je salaris binnenkomt. Daarmee verplicht je jezelf dat je elke maand met slechts 90% van het inkomen rond moet komen. Dat kan in het begin lastig zijn, maar juist wel erg belangrijk om hier actief mee bezig te zijn.

Het probleem bij de rest van de Nederlanders

Volgens het onderzoek van de Rabobank zit er ook een risico bij de rest van de Nederlanders. Het geld zit namelijk vast. Vast in investeringen op bijvoorbeeld de beurs, in vastgoed of andere zaken. Er is dus wel degelijk vermogen, maar men kan daar niet bij. Nog een bijkomend probleem is dat het dan weer slecht is voor de Nederlandse economie als Nederlanders meer gaan sparen dan ze nu al doen. We hebben teveel geld op de bank staan. Helaas zijn dit dus wel twee zaken die elkaar tegen spreken.

Spaargeld in combinatie met cashflow

Mijn situatie is iets anders dan die van de gemiddelde Nederlander. Natuurlijk heb ik ook spaargeld achter de hand. Mijn streefbedrag is €12.500 en daar probeer ik ook altijd naar toe te werken. Dat is wel degelijk een stuk minder dan de gemiddelde Nederlander. Echter vind ik het erg naar om geld op de bank te laten staan terwijl het totaal niet rendeert. Daarom zit er bij mij nog het nodige in mijn crowdfunding. Dit genereert een cashflow die mijn tweede backup is. Maandelijks krijg ik namelijk een deel aflossing en rente uitbetaald. Dit bedrag is ongeveer gelijk aan wat ik nu maandelijks uitgeef. Mocht ik nu dus een grote uitgave hebben, dan heb ik vrijwel direct die €12.500 achter de hand. Mochten de kosten hoger oplopen, dan verwacht ik dat ik deze kostenpost eerder zie aankomen. Ik stop dan met investeren en mijn spaargeld zal in korte tijd erg snel aangevuld worden. Juist die cashflow maakt dat ik de hoogte van mijn spaargeld op dit moment ruim voldoende vind!

Hoe zit het met jou spaargeld? Heb jij genoeg geld achter de hand voor als ‘het echt nodig is’?

2 gedachten over “We hebben maar weinig spaargeld”

  1. genoeg spaargeld. geen vast % per maand omdat we enorm wisselend inkomen hebben maar wel redelijk vaste uitgaven.. 😉 om die reden gaan alle inkomsten direct naar een aparte spaarrekening (tussenrekening.. ) eind van de maand vast bedrag naar de betaalrekening voor de komende maand en de rest verdelen over spaarpotjes. werkt hier super 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.