Waarop moet je loonheffingskorting toe laten passen?

Die ene vraag tijdens het invullen van je contract blijft lastig. Wil je dat loonheffingskorting wordt toegepast? Als dit jouw enige inkomstenbron is, is het antwoord simpelweg ja. Heb je meerdere bronnen van inkomsten, dan moet je even over die vraag nadenken. Maar wat houden die loonheffingskortingen nou in? Hoeveel is het en wat kan je het beste doen?

Heffingskortingen

Loonheffingskortingen zijn kortingen die iedereen krijgt op het moment dat men werkt of inkomsten heeft. Je krijgt een korting op de te betalen belasting, waarmee de inkomensgelijkheid in Nederland wordt vergroot. Daarbij bestaat deze korting uit twee delen. De algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Beide verschillend opgezet en wat lastig te berekenen. Hieronder verdere uitleg:

Algemene heffingskorting

Voor het grootste gedeelte van de Nederlanders geldt er een algemene heffingskorting. Daardoor betaal je minder belasting en zeker de hele lage inkomens (waaronder tieners) betalen daardoor over een laag inkomen vrijwel geen belasting. De algemene heffingskorting is in 2018 als volgt opgebouwd:

Verdien je tussen de €0 en €20.142, dan ontvang je maximaal €2.265 aan heffingskorting. Let op dat de korting nooit hoger kan zijn dan het bedrag wat je aan belasting moet betalen.

Verdien je tussen de €20.142 en de €68.507, dan moet je de volgende som invullen om te berekenen hoeveel heffingskorting je ontvangt:
€ 2.265 – 4,683% x (belastbaar inkomen uit werk en woning – € 20.142). Het komt erop neer dat je voor elke €100 inkomsten boven de €20.142 jij €4,68 minder korting krijgt.

Verdien je meer dan €68.507, dan heb je geen recht op algemene heffingskorting.

Arbeidskorting

Arbeidskorting is een korting die je krijgt op het moment dat je werkt en wordt dan ook berekend over het inkomen uit werk. Daarbij zijn de volgende stappen van toepassing:

Verdien je tussen de €0 en €9.468, dan ontvang je 1,764% x arbeidsinkomen aan korting. Voor elke €100 aan inkomsten dus €1,76.

Verdien je tussen de €9.468 en €20.450, dan heb je recht op € 167 + 28,064% x (arbeidsinkomen – € 9.468). Dat komt neer op €28 korting voor elke €100 die je verdiend boven de €9.468.

Verdien je tussen de €20.450 en de €33.112, dan krijg je €3249 aan arbeidskorting.

Voor alles wat je daarboven verdiend gaat er weer geld af. Namelijk € 3.249 – 3,6% x (arbeidsinkomen – € 33.112). Dat komt neer op €3,60 minder korting voor elke €100 inkomsten boven de €33.112.
Effectief krijg je dus ook geen arbeidskorting meer als je meer dan €123.362 verdiend.

Loonheffingskortingen toepassen

Met het toepassen van die loonheffingskortingen mag de werkgever jou alvast een deel van die korting geven. Het resultaat daarvan is dat je elke maand wat meer netto inkomen overhoud. Dit geld had je anders ook wel ontvangen, maar pas na het invullen van je belastingaangifte.

Heb je nu twee of meer inkomstenbronnen? Laat dan de loonheffingskortingen toepassen op de grootste inkomstenbron (advies van de belastingdienst zelf!). Je verhoogt daarmee je maandelijkse netto inkomsten het meeste. Het is echter niet dat je daardoor meer verdiend. Uiteindelijk zal er altijd een correctie plaatsvinden na het invullen van de belastingaangifte. Je ontvangt / betaald dus altijd waar je recht op hebt.

Meer weten?

De bovenstaande berekeningen zijn enkel van toepassing op het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking. Dat is de groep werkenden die het hele jaar in Nederland hebben gewoond en dit jaar niet de AOW leeftijd zullen bereiken of al hebben bereikt. Val jij erbuiten? Kijk dan vooral op de website van de belastingdienst hoe jij in jouw situatie de berekening kan maken.

Klik hier voor alle informatie over de algemene heffingskorting

Klik hier voor alle informatie over de arbeidskorting

1 gedachte over “Waarop moet je loonheffingskorting toe laten passen?”

  1. Ik pas hem inderdaad toe op mijn enige baan. Dat scheelt netto elke maand een leuk bedrag. Anders zit je daar een jaar op te wachten. Ik ken iemand die bewust geen heffingskorting ontvangt, zodat hij het één keer per jaar kan ontvangen. Dat ziet hij als een “onzichtbaar spaarpotje”.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.